(KarriereStart.no):

1. Ikke sitt for lenge oppe kvelden før

Når man har vært arbeidsledig en stund, er det ikke unormalt at døgnrytmen begynner å gli litt ut. Hvis du for én gangs skyld er nødt til å stå opp tidlig for å gjøre noe viktig, bør du planlegge deretter. Kvelden før et jobbintervju er ikke tidspunktet for å se flere episoder av en ny, spennende serie på Netflix eller tilbringe en halvtime ekstra på Facebook før leggetid. Sørg for å få en god natts søvn, slik at du ikke kommer på kontoret med mørke ringer under øynene og bankende tinninger.

 

2. Ikke dropp å forberede deg

Det er ikke så lett å vite hvordan en intervjusituasjon vil utvikle seg. Men en ting som er sikkert, er at intervjueren kommer til å spørre deg om du har noen spørsmål. Derfor er det dumt å la være å forberede seg, og tenke at du kan ta ting på sparket. Hvis du ikke forbereder interessante spørsmål om arbeidsgiveren eller bedriften du skal jobbe for, risikerer du å levne et inntrykk av at du ikke brenner for jobben.

 

På forhånd bør du undersøke hva jobben din innebærer, hvilken bedrift det er snakk om, hvilket marked bedriften opererer i, og så videre. Du bør helst unngå å stille åpenbare, enkle spørsmål, som for eksempel hvilke konkurranser man har i markedet, og heller fokusere på spørsmål som viser at du har gjort en bakgrunnssjekk.


 

Les også: Slik får du mest ut av ditt oppdrag som vikar

 

3. Ikke bruk for mye parfyme

Det er helt vanlig å forsøke å se godt ut når man dukker opp til et intervju. Du bør likevel være obs på at det kan bli for mye av det gode. Selv om du ønsker å virke presentabel, er det viktig å ikke bruke for mye parfyme. På et lite møterom kan dette virke ubehagelig for den som intervjuer deg. I samme åndedrag bør det sies at man også bør huske å pusse tennene sine, dusje og ikke spise mat som lukter mye rett i forkant av intervjuet. Men det regner vi med at du allerede vet selv.

 

4. Ikke kom for tidlig

Selv om du er spent og for all del ikke ønsker å komme for tidlig, bør du passe på å ikke komme for tidlig til intervjuet. Hvis du plutselig dukker opp en halvtime før avtalt, må de som skal intervjue deg enten droppe det de holder på med for å komme og møte deg, eller de må la deg vente i resepsjonen i en halvtimes tid. Ingen av delene er ideelt for noen av partene. Hvis du kommer litt vel tidlig, er det bedre om du tar en spasertur rundt kvartalet. Slik unngår du å sette både deg og din potensielle arbeidsgiver i en vanskelig situasjon.


 

Interssert i å jobbe innen kommunikasjon- og PR-bransjen? Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter her!

 

5. Ikke bli altfor selvsikker

Selv om du er heldig og blir innkalt til intervju, skal du ikke bli for selvsikker. Det er fint og bra at arbeidsgiver er interessert i deg. Det betyr imidlertid ikke at jobben er din. Jobbintervjuet er en mulighet til å vise frem personen som gjemmer seg bak CV-en. Til og med hvis du blir innkalt til en andre intervjurunde bør du ikke ta seieren på forskudd.

 

Det kan være fristende å tro at et siste møte bare er en slags formalitet, men det stemmer ikke: Du må fortsatt gjøre et godt inntrykk på den som intervjuer deg. Derfor er det et lurt «knep» å ikke bli for trygg på at jobben er din før du faktisk setter navnetrekket på kontrakten.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger