(KarriereStart.no):

Å søke på jobber kan være en slitsom prosess, og presset om å gjøre det bra når du først blir innkalt til intervju er ofte ubehagelig stort. Og selv om arbeidsgiver vet at arbeidssøkeren er nervøs, kan det være vanskelig å legge det av seg.

Bemanningskonsulentene hos Manpower og Top Temp forklarer hvordan jobbsøkeren kan imponere dem som sitter på motsatt side av bordet.

 

Forbered deg godt

- Det å gjøre litt research på forhånd er lurt. Still spørsmål, virk interessert og vis at du kan noe om firmaet, sier bemanningsrådgiver Rina Brenden ved Top Temp bemanning.

Hun mener at du som jobbsøker potensielt kan komme veldig godt ut av det dersom du har gått gjennom intervjuet på forhånd.

- Det går mye på forberedelser, men også på førsteinntrykk. Hvordan du er kledt, om du har et fast håndtrykk og om du har blikkontakt, sier Brenden.

Mange er overstadig nervøse allerede før intervjuet har startet. Fordi de føler presset om å imponere, og ikke minst fordi de vet at andre kandidater også er tilkalt, og at de bør finne det lille ekstra som skiller dem fra de andre.

Bemanningsrådgiver Brenden forteller at man fort merker om det er noen som skiller seg ut.

- Mange øver på setninger som beskriver hvor blide og positive de er. De som har det lille ekstra gir ofte gode og reflekterte svar, som ikke er standardsvar. Det er en fordel om du svarer på spørsmålene som om du ikke blir «tatt på senga», sier hun.


 

Et smil utgjør mye

Også bemanningskonsulent Silje Bolsgård Johnsen i Manpower tror arbeidstakers

forberedelse og førsteinntrykk er av betydning når arbeidsgiver skal velge ut den rette for jobben. I bloggen sin skriver Bolsgård Johnsen at for eksempel et smil kan utgjøre mye og skille deg fra dine konkurrenter, de andre kandidatene. Men i tillegg vektlegger bemanningskonsulenten kleskoden.

- Det er ikke lett å vite hva man skal ha på seg på et intervju ettersom bedrifter har ulike miljøer. Noen  er formelle og andre uformelle. Allikevel er det bedre å kle seg mer pyntet enn mindre pyntet.

Hun råder også jobbsøkerne om å unngå slitte og flekkete klær, samt sørge for å lukte godt, droppe røyken rett før intervjuet, ikke bruke for mye parfyme og spytte ut tyggegummi og snus før du går inn på intervjuet.


 

Liten forskjell

Studenter søker ofte deltidsjobber, og bemanningsrådgiver Rina Brenden kan fortelle at hva som imponerer til en viss grad avhenger av hvilken type stilling man søker, selv om det ikke er store forskjellene.

- Om man søker på en deltidsjobb på dagtid er det ingen forskjell på hva som imponerer, men om det er en kveldsjobb man ønsker vil kanskje intervjuet ikke gi like grundig inntrykk. Men ellers vurderes alle på samme grunnlag.

LES OGSÅ: Jobbintervju – STAR-metoden hjelper deg til å utforme gode svar

 

Svar kort, og ha orden

Når man er nervøs har man ofte lett for å bable i vei. Det fraråder Bolsgård Johnsen sterkt.

- La den som intervjuer føre samtalen. Svar gjerne  kort og presist og vær konkret.

Hun legger også til at det slett ikke er en ulempe å vise den potensielle arbeidstakeren at man har orden i sakene sine, og deler gjerne sine egne erfaringer rundt struktur.

- Det er viktig og ha orden i papirene sine.  Det jeg har gjort er å lage en mappe der jeg har alle papirene mine som attester, referanser, vitnemål og kursbeviser i plastmapper. Da er det lett å vise til hva man har gjort tidligere.  Det kan føles trygt å ha dette foran seg så slipper man å huske alt utenat, sier Bolsgård Johnsen.

- Det kan også være at man imponerer litt også og viser seg som en strukturert person.  I tillegg er det fint å ha ferdige kopier som man kan gi i fra seg på intervjuet om kunden/bedriften ønsker det.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger