(KarriereStart.no):

Det finnes noen regler som er opplest og vedtatt når det gjelder å kle seg til et jobbintervju. Mens disse reglene og den skreddersydde sorte dressen aldri vil gå av moten, er det noen ganger akseptabelt å fjerne seg fra normen og tilpasse antrekket etter hvor man søker jobb.
 
Karrierenettstedet WetFeet.com tok en spørrerunde blant sine kilder innen en rekke bransjer for å finne ut hva de hadde å si om temaet:

 

Bli husket

Selv om du aldri kan gå feil med den mørke dressen, er det også mindre sannsynlig at du vil skille deg ut fra de andre kandidatene.
 
Wetfeet.com snakket for eksempel med «Pamela», som følte at hennes tidligere karriere som forsikringsadvokat ga henne en ulempe da hun søkte en kreativ stilling i et lite forlag. For å bevise at hun ikke var kjedelig og formell, valgte hun å gå med noen oppsiktsvekkende lilla sko under intervjuet. De viste seg å være en effektiv isbryter, og en stor hit på kontoret. Senest i sommer ble i et tema under quizen på forlagets sommerfest.


 

Vær kreativ

Avhengig av hva slags stilling du søker på, hvilken bransje du søker deg til, og hvilke signaler du ønsker å sende ut, bør du tenke over hvordan du uttrykker deg gjennom klærne.
 
Melissa Weiss, som er direktør i et rekrutteringsselskap, sier at dagene til den mørke dressen er talte, og insisterer på et mer moderne valg. For de som for eksempel søker på kreative stillinger, foreslår hun noe mer elegant og moteriktig. På den måten signaliserer du at du følger med i tiden og innehar de viktige kreative egenskapene som stillingen krever.


 

Vær deg selv

I jobbintervjuer er målet å sette den beste foten fremst. Det viktigste er å vise individualitet, og å vise noe av hvem du er. Bare sørg for at det er den mest presentable siden av deg selv som vises, og ikke den som trives best på sofaen.
 
Markedsføringskonsulenten «Jen» brukte en dyr og ubehagelig designerkjole som hun egentlig ikke likte til sitt jobbintervju.  Hun ønsket å fremstå som moden og profesjonell, siden hun nylig var ferdig med college og ikke ville fremstå som ung og uerfaren. Hun ble først tiltrukket til jobben fordi det ble annonsert som en kreativ forretningsstilling, men endte opp med en jobb som krever at hun bruker denne type drakter og kjoler hver dag. Hun forteller at hun angrer på at hun ikke var kledd slik hun ønsket å være antrukket i jobben, siden det ville satt standarden fra dag én. Alternativt hadde arbeidsgiveren vurdert at hun ikke passet inn, og hun hadde søkt videre på jobber hvor hun passet bedre inn.  

LES OGSÅ: Kroppsspråket som kan spolere jobbintervjuet

 

De siste detaljene

Når du er i tvil, er det bedre å satse på den formelle enn på den uformelle stilen. Generelt bør du bruke de klærne som viser deg fra din beste side, avhengig av stillingen du søker på. Du bør også styre unna overdreven bruk av parfyme, men ikke forlat hjemmet uten deodorant. Som et minimum forteller rekrutterere at hygiene og et generelt velstelt ytre gir et godt førsteinntrykk.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger