(KarriereStart.no):

Når man aktivt søker etter jobber er det ikke uvanlig å søke på mye forskjellig. Ikke alle jobbene er like attraktive, og fra du sendte søknaden har du kanskje ombestemt deg.

Kanskje lønnen er for lav, du har hørt negative ting om bedriften, eller arbeidsoppgavene er kanskje ikke helt det du er ute etter? Uansett hva som er årsaken til at jobben ikke frister, bør du tenke deg om før du takker nei til et jobbintervju.

Det amerikanske rekrutteringsselskapet ZipRecruiter har forklart hvorfor dette er lurt i et blogginnlegg på karrierenettstedet careerealism.com.

 

LES OGSÅ: Slik takler du nervene under jobbintervjuet

 

1. Finpuss intervjuteknikken

Hvis man googler «jobbintervju» får man opp 767 000 treff på norsk, og hele 701 millioner treff på engelsk. Grunnen til at det finnes så mange tips og artikler rundt dette er at de fleste synes det er vanskelig å gjennomføre et skikkelig godt jobbintervju.

Men det er ingen råd eller anbefalinger som forbereder deg like bra som personlig erfaring. Dra på jobbintervjuer selv om du ikke har planer om å ta jobben, og du stiller om ikke annet bedre forberedt til intervjuet som virkelig teller.


 

2. Få innsikt i bransjen

Å dra på jobbintervjuer kan være svært lærerikt. Når du er ferdig med å trene på svar på de vanlige intervjuspørsmålene bør du ta deg tid til å stille egne spørsmål. Spør om alt fra stillingskrav og markedsstrategier til selskapets overordnede mål. Ta det du lærer og bruk det til din fordel i fremtidige intervjuer.

 

LES OGSÅ: Slik svarer du på de åpne spørsmålene

 

3. Bygg nettverk

Det at du i det hele tatt søkte på jobben, og i tillegg ble tilbudt et jobbintervju tilsier at du sannsynligvis har tenkt til å jobbe med lignende mennesker i fremtiden. Hvorfor ikke bruke intervjuet som en mulighet til å bygge nettverk? Så lenge du oppfører deg profesjonelt er det ingen grunn til at du ikke skal kunne skaffe deg et par nye kontakter. For alt du vet kan de tipse deg om andre mer passende jobbmuligheter ved en senere anledning.


 

4. Få et unikt innblikk

Enhver organisasjon er unik. Ved å besøke en bedrift og snakke med de ansatte vil du få innsikt i hvordan det er å jobbe der. Husk hva du liker og ikke liker av det du ser og hører, og bruk denne informasjonen i den videre jobbsøkingen.

 

LES OGSÅ: Tre feil som kan spolere jobbintervjuet

 

5. Få forhandlingsstyrke

Det er ikke uvanlig å bli spurt om man har vært på intervju andre steder. Hvis du svarer ja på dette, og gjerne forteller hvor, kan det gi inntrykk av at det haster å snappe deg opp før noen andre gjør det. I tillegg kan det å ha flere mulige jobbtilbud være et godt forhandlingskort i lønnsforhandlingene.

 

6. Du vet aldri hva som skjer

Det er veldig mange faktorer som kan få deg til å endre din oppfatning av jobben eller selskapet i løpet av et jobbintervju. Kanskje lønnen er lav, men mulighetene for å stige i gradene (med lønnsøkning) er veldig gode. Eller kanskje det negative du har lest eller hørt om arbeidsplassen ikke viser seg å stemme. Og for alt du vet kan du bli tilbudt en annen ledig stilling som passer deg bedre.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger