(KarriereStart.no): 

Om man skulle beskrevet følelsene man kjenner på i det man setter seg ned for å bli grillet i et jobbintervju, vil nok de færreste bruke ord som makt, gjennomslagskraft og innflytelse. Selv om man egentlig kjenner mer på innslag av angst, dårlig selvtillit og maktesløshet, kan det være smart å i hvert fall tenke at man befinner seg i en maktposisjon.


David Dubois, assisterende professor i markedsføring ved INSEAD Business School, mener dette kan være avgjørende for om du ender opp med å få jobben.


I forskningsprosjektet «Power gets the job: Priming power improves interview outcomes» har Dubois og kollegene testet om det er mulig å manipulere tankesettet, slik at man går inn i jobbintervju med en følelse av mer makt enn man ellers ville gjort, skriver INSEAD Knowledge.


I prosjektet delte de studenter inn i tre grupper. Den ene gruppen ble bedt om å skrive et essay om en episode hvor de hadde hatt mye makt. En annen gruppe skulle skrive om en hendelse der de var maktesløse, og den tredje gruppen skrev ingenting.Etter essayet var skrevet ble kandidatene sendt rett inn til et opptaksintervju til en handelshøyskole. 47,1 prosent av studentene ble akseptert av skolen. Blant de som først hadde skrevet et essay om at de hadde makt, ble hele 68 prosent akseptert. Blant de som hadde skrevet et essay om maktesløshet, var det 26 prosent som kom inn. Intervjuerne var ikke klar over at dette eksperimentet pågikk, og kan derfor anses som nøytrale deltakere.


Konklusjonen ble at man kan øke sannsynligheten for å gjøre et vellykket intervju med 81 prosent – bare ved å «programmere» inn riktig tankemønster i forkant. Om man sammenligner med de som psyker seg ut ved å tenke negativt før intervjuet, kan man øke suksessraten med 162 prosent. 

LES OGSÅ: Jobbintervju: Imponer arbeidsgiveren på syv sekunder

 

En mulighet kan også være å skrive ned et lignende essay dagen før jobbintervjuet, for så å lese gjennom det mens du sitter og venter på å bli kalt inn.Neste gang du skal i et jobbintervju – husk å tenke positivt, og sett deg inn det riktige tankesettet før du møter din fremtidige arbeidsgiver. Lykke til!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger