(KarriereStart.no):

Når man ser for seg et jobbintervju, vil nok de fleste tenke seg et scenario hvor man sitter foran et skrivebord, ansikt-til-ansikt med en potensiell arbeidsgiver. Men realiteten er at jobbintervjuet kan gjennomføres i mange former og situasjoner.

Det vanligste er nok fortsatt å være på tomannshånd med intervjueren, men det er heller ikke uvanlig å måtte svare til flere personer samtidig.

Du kan også få servert en konkret oppgave du må løse, du kan bli invitert med på lunsj, eller du kan bli bedt om å logge på Skype eller Teams til intervju via webkameraet.

Her kan du lese om de ulike intervjutypene og finne ut hvordan du bør forberede deg.

 

1. Det tradisjonelle intervjuet

Det er dette scenariet man oftest vil møte: Du setter deg ned med en intervjuer og svarer på en rekke spørsmål som er utformet for å finne ut om du er en god kandidat for jobben.

Her er det potensielt mange slags spørsmål man kan få, og det er lurt å forberede gode svar p ådet som kan være relevant for stillingen du har søkt på.

 

2. Telefonintervjuet

Et jobbintervju som foregår via telefon er som regel kun den første screening-runden hvor de vil finne ut om det i det hele tatt er verdt å kalle deg inn til et personlig intervju.

Desto viktigere er det å være forberedt på dette. Forbered deg akkurat som du ville gjort for et personlig intervju, med noen viktige justeringer.

Dette er også et alternativ som ofte benyttes hvis man søker jobb over større avstander. 


Les mer om telefonintervjuer her

LES OGSÅ: Googles rare jobbintervjuspørsmål er historie

 

3. Videointervjuet

Videointervjuer via Skype, Teams eller lignende tar telefonintervjuet til neste nivå, og de har blitt en vanlig del av ansettelsesprosessen for mange bedrifter, spesielt i førsterundeintervjuer.

Her er det potensielt flere ting å ta hensyn til, som for eksempel det å velge riktig bakgrunn, fjerne forstyrrende og kanskje upassende elementer fra skjermbildet, hvordan du tar deg ut, og ikke minst at det tekniske utstyret ditt fungerer som det skal.

LES OGSÅ: Spørmål til jobbintervjuet: Still disse spørsmålene tilbake

Les mer om videointervjuer her

 

4. Karrieremesser

Hvis du deltar på karrieremesser som en del av jobbjakten, bør du gjøre deg klar for improviserte intervjuer.

Der får du bare 10 eller 15 minutter på å selge deg selv til rekruttereren. Hvordan du takler dette kan fort bli avgjørende for om du blir innkalt til et mer utdypende intervju.


Les mer om hvordan du får mest ut av jobbmessene her

 

5. «Google»-intervjuet

Google og flere av de største internasjonale selskapene har blitt kjent for å benytte seg av noe ukonvensjonelle spørsmål, som for eksempel: "Hvor mange mennesker bruker Facebook i San Francisco klokken 14:30 på en fredag?"

Det kan kanskje virke noe rart og urelevant, men intervjueren er egentlig ikke særlig interessert i det korrekte svaret.

Målet med slike spørsmål er heller å se hvordan du takler uforutsette problemstillinger og hvordan du velger å resonnere seg frem til en løsning.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette på jobbintervjuet

Les mer om slike spørsmål her

 

6. Personlighetstesten

Personlighetstester brukes for å kartlegge hva slags type du er, og hvilken arbeidsstil du har. Eksempelvis kan testene indikere om du liker å samarbeide med andre, om du er empatisk, demokratisk og tillitsfull.

Resultatene skal danne et utgangspunkt for videre samtale, hvor man kan diskutere resultatene med arbeidsgiver

LES OGSÅ: Jobbintervju på telefon: Slik blir telefonintervjuet vellykket

Les mer om personlighetstester i jobbintervjuet her

 

7. Gruppeintervjuet

Gruppeintervjuer er heller ikke den vanligste intervju-metoden, men du kan fort støte på dem i forbindelse med salgsjobber, praksisplasser eller andre stillinger hvor de skal ansette flere folk til samme type stilling.

Hvordan skiller du deg ut for å fange interessen til rekruttereren? Det krever litt smidighet og en gjennomtenkt taktikk.

LES OGSÅ: Jobbintervjuspørsmålene de beste kandidatene stiller

Les flere råd til gruppeintervjuet her

 

8. Rekrutteringsmiddagen

Dersom en potensiell arbeidsgiver inviterer deg med på lunsj eller middag, er det et godt tegn. Vanligvis betyr det at de ønsker å lære litt mer om deg og hvordan du opptrer utenfor kontoret.

Da er det viktig å være bevisst på hvordan du får vist frem dine beste faglige kvaliteter – samtidig som du husker på sosiale selvfølgeligheter og riktig etikette.

LES OGSÅ: Jobbintervju: - Vis at du lytter!

Les mer om å lykkes med rekrutteringsmiddagen her

 

9. Speedintervju

Om en arbeidsgiver har mange søkere til en jobb, eller mange stilinger å fylle, kan det hende at de inviterer til speedintervju. Konseptet minner om speeddating, hvor man får et forhåndsbestemt antall minutter til å presentere seg selv på.

Her er det førsteinntrykk som gjelder om man skal bli invitert til et mer dyptgående intervju. Derfor er det viktig å forberede seg godt, og man bør ha konkrete eksempler som underbygger det du sier om deg selv.

På jobbmesser kan man ofte gå innom flere arbeidsgivere for slike speed-intervjuer.

Les mer om speedintervju her

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger