(KarriereStart.no):

Det finnes mange velmenende råd om hvordan man skal forberede seg til et jobbintervju. Selv om det finnes mange gjengangere blant disse, dukker det stadig opp noen som en noe mer ukonvensjonelle.

 

Den amerikanske karrierenettsiden Careerealism.com har publisert fem alternative forberedelsesmetoder som skal hjelpe deg til å lykkes i jobbintervjuet.

 

1. Bruk Facebook

Se på Facebook-siden din og forsikre deg om at den står i privat-modus. Pass også på at du ikke er tagget i noen flaue bilder fra for eksempel nachspielet forrige helg. Ta så en titt etter umodne statusoppdateringer som kan slettes.

 

Grunnen til å gjøre dette, er at arbeidsgiveren ikke finne noen av disse tingene når han eller hun gjør research om deg på nettet før intervjuet. Finner de tvilsomme ting om deg på nettet, kan det i verste fall minske sjansene for at de ringer tilbake for et nytt møte.

 

Et neste råd under dette punktet er å forsøke å finne frem til personen som skal intervjue deg. Ta en titt på Facebook-profilen deres, og få frem så mye informasjon om intervjueren som mulig. På selve intervjuet kan du lure noe av dette inn i svarene. Det å vise felles interesse for noe med den du snakker med, kan være til god hjelp for å bli husket i mengden av alle de andre som ønsker jobben.


 

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål i jobbintervjuet

 

2. Ta med en «viktige papirer»-mappe

Selv om dette høres litt merkelig ut, kan det være et effektivt virkemiddel. I mange tilfeller blir du bedt om å vente ute i gangen noen minutter før intervjuet starter. Grunnen til dette kan selvfølgelig være at intervjueren er opptatt, men det kan også være for å gi deg følelsen av du ikke er en spesielt viktig prioritet for dem.

 

I noen sammenhenger er dette faktisk en test. Arbeidsgiveren kan i hemmelighet observere deg for å se hva du foretar deg i ventetiden før intervjuet. Hvis dette forekommer tar du dermed frem den «viktige» papirmappen du har med deg, og later som du blar i denne for forberedelse til du skal inn i ilden.


 

3. Ta vann bak ørene og på håndleddene

Dette er en forberedelse som skal gjøres rett før intervjuet. Ta en kjapp tur innom toalettet og drypp noen dråper vann bak ørene og på håndleddet. Grunnen til dette skal være er at på disse punktene finnes noen av kroppens største pulsårer. Det finnes eksperter som hevder at denne metoden fører til at nervene roer seg, og dermed roer du deg til intervjusituasjonen.

 

4. Skriv en liste

Dette er en av de mer normale forberedelsene. Intervjueren vil oftest utspørre deg om hva du har oppnådd i tillegg til dine beste og verste egenskaper. Forbered ganske enkelt en liste med disse tingene, og svarene kommer dermed frem uten ubehagelig betenkningstid og tegn på usikkerhet.

 

5. Øv foran speilet

Mange velger å øve seg på jobbintervjuet med kjæreste, en venn eller et familiemedlem. Stå foran speilet- teknikken kan imidlertid være enda mer effektiv. Ansiktsuttrykk kan fortelle mye om hva en person faktisk føler og responderer på ubehagelige spørsmål. Ved å øve deg foran speilet kan du selv oppdage tegnene på usikkerhet. Øv derfor foran speilet på å unngå disse tegnene, og du virker med dette enda mer selvsikker under utspørringen.

 

LES OGSÅ: Ta kontroll over det viktige førsteinntrykket

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger