(KarriereStart.no):

Tomme tønner overvurderer seg selv mest. Dette har vært et veritabelt vitenskapelig faktum i minst ti år nå, etter at en rekke eksperimenter har påvist en alarmerende lav selvinnsikt hos de minst kompetente, og en overdreven ydmykhet hos de som presterer i toppsjiktet.

 

Fenomenet heter Dunning-Kruger-effekten, og det morsomme er hvor vanlig den er. Den blir funnet i alt fra praktiske ferdigheter til det mentale: Fra bilkjøring til logisk tenkning til bankran tror de minst kompetente at de er langt bedre enn de er, mens de mest kompetente vurderer seg som dårligere. Men hvorfor er det sånn? Magnus Odéen er psykolog med doktorgrad ved cut-e Nordic og forklarer fenomenet:


– Når man har veldig mye kunnskap om noe, blir man veldig bevisst på alt det man ikke kan. Man kjenner til sine egne begrensninger på en helt annen måte enn noen som ikke har den kunnskapen.

TOVEIS FENOMEN: Psykolog Magnus Odéen forteller
at både jobbsøkere og arbeidsgivere er utsatte for
Dunning-Kruger-effekten.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

Dette kan forklare hvorfor man uttaler seg mer høylytt om faget sitt under julemiddagen det første året av studiet, enn det femte. Man har lært seg å tvile på fullkommenheten av egen kunnskap. I tillegg viser det seg at de flinkeste folka tror at hvis noe er lett for dem, er det sikkert lett for andre også. På denne måten justerer de ned hvor de tror de ligger i forhold til resten av gruppa. De overvurderer andre. Så søtt.


 

Motsatt vil de minst kompetente ikke bare mangle selve kompetansen, men også evnen til å vurdere hva det vil si å være god på området.


– De som har mindre bakgrunn og utdannelse innenfor et område, vurderer seg selv som mye sterkere, for de har ikke den samme forståelsen av hvor de egentlig ligger i en større sammenheng, forklarer Odéen.


Altså, man vet ikke hva man ikke vet. Men de inkompetente går i hvert fall ut fra at det ikke er så mye. De synes de har sånn rimelig godt styr på det.

 

LES OGSÅ: Slik bygger du din egen merkevare som jobbsøker

 

Nja, tja, hmm

VANLIG FEILOPPFATNING: Organisasjonspsykolog og
sjef i cut-e Nordic, Rudi Myrvang, forklarer at menn ofte
er mer brautende og derfor blir oppfattet som sterkere
kandidater.

Dunning-Kruger-effekten er ikke kun et morsomt "ha-ha-funn" fra forskningen, selv om den er det òg. I en jobbsøkersammenheng kan det være en fordel å virke overbevisende når du sier at du har den kompetansen jobben krever. For nyutdannede som ikke har relevant jobberfaring til å bevise hva de kan, kan tvil og nøling spenne bein og dynke dem med snø i nakken.– Når man har mye kunnskap, kommer man sjeldent med enkle svar, og man kan derfor virke usikker. Og en arbeidsgiver som ikke har forståelse for dette, vil jo da vurdere deg som svak, sier Odéen.


Han suppleres av kollega og sjef i cut-e Nordic, Rudi Myrvang, som er spesialist i organisasjonspsykologi:


– Er du relativt inkompetent, men velartikulert og har veldig stor tro på deg selv, så er jo faren at dette kan bli tatt for god fisk.

 

På den andre siden av bordet sitter Eirik Haslestad og har ansvar for rekruttering hos konsulentfirmaet Quartz+Co. Han leser hundrevis av jobbsøknader årlig og intervjuer dusinvis av jobbsøkere.


– Hvis valget står mellom to ellers like kandidater, står nok den som virker mer sikker sterkere, rett og slett fordi vår jobb som konsulenter er å fremstå som tillitsvekkende og troverdige i en klientsetting der vi skal kommunisere hva vi har analysert.


Haslestad forteller dog at Quartz+Co ser mye på karakterer, og bruker case-løsing for å avdekke kompetansene til kandidaten. Han blir mer skeptisk hvis søkere overselger seg i jobbsøknad og CV, og forteller om alle mulige fantastiske egenskaper, enn om de virker ydmyke. "Resultater talks, bullshit walks." Og godt er det. Men forskningen sier likevel sitt:


– Selvsikre personer klatrer fortere i hierarkiet. Så det hjelper å ha tro på seg selv. Det påvirker hvordan du blir oppfattet, forteller Rudi Myrvang.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Tror magefølelsen stemmer

Tre tips til å sette ord på kompetansen din: 

  • Hvis du er en jobbsøker som er veldig kompetent, men litt usikker på deg selv, så tenk igjennom konkrete situasjoner hvor du har vist den kompetansen arbeidsgiveren ønsker å få frem.
  • Forstå deg selv i den konteksten du søker jobb. Selv om du kanskje ikke kan alt, kan du være sterk i den jobben. 
  • Kalibrer deg mot andre, og få noen utenfra til å sette ord på hva du kan.

Organisasjonspsykologene forteller at også mange arbeidsgivere er utsatte for Dunning-Kruger-effekten, og kan ha en overdreven tiltro til egne evner som menneskekjennere som kan vurdere kompetanse ut fra personlige møter. Standardiserte metoder og tester er mye bedre på å forutsi hvordan en kandidat faktisk vil gjøre det i jobben, men de møtes ofte med skepsis.


 

– Tester blir sett på som veldig negative og farlige, og de holdes opp mot den ubevisste gullstandarden, "meg som menneskekjenner." Faktum er at vi alle er relativt dårlige menneskekjennere. Jeg kan se på deg om du er glad eller lei deg, men jeg kan ikke se på deg om du er ærlig eller kompetent. Men allikevel så bruker vi magefornemmelsen, for vi skjønner ikke at vi ikke kan det, sier Rudi Myrvang.


– Poenget er at du skal være forsiktig med å lytte til hva folk sier om egne kompetanser, advarer han.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Damer: flex med musklene!

Jenter skal også ta seg ekstra hardt i nakken, forteller ekspertene. Som gruppe vurderer menn seg sterkere enn det kvinner gjør, på områder hvor forskning viser at kvinner og menn reelt sett er like sterke, for eksempel kognitive evner.


– Menn er som gruppe rett og slett mer brautende, tar mer plass og er mer selvsikre. Og da vurderes de til å være sterkere. Og det er urettferdig i forhold til de mer tilbakeholdne, sier Rudi Myrvang.

 

Når det kommer til å faktisk lykkes i en jobb, er ekspertene likevel klare på at det å tro du duger, ikke er nok i seg selv.


– Det blir som en kanon uten kule, men bare krutt, sier Myrvang.

 

Klikk her før å søke blant tusenvis av ledige stillinger