(KarriereStart.no):

Det tradisjonelle jobbintervjuet er ikke det eneste hinderet som står mellom deg og drømmejobben. Det er nemlig stadig flere norske bedrifter som har tatt i bruk ulike tester som en del av rekrutteringsprosessen.


Guri Larsen, direktør i Adecco Search and Select forteller at det mest vanlig å benytte personlighetstester.


– Gode personlighetstester gir mer omfattende informasjon enn det som kommer fram i en intervjusituasjon, sier hun til Dinside.no.


Det er størst sannsynlighet for at du vil måtte gjennomgå tester når du søker jobb i store virksomheter i både privat- og offentlig sektor. Det er mindre vanlig å bruke tester i mindre virksomheter. 


I følge Guri Larsen er hovedsakelig disse tre test-typene du kan risikere å møte i jobbsøkingsprosessen:

LES OGSÅ: Tanketrikset som øker sjansene dine under jobbintervjuet

Evnetester

Evnetester kartlegger dine kognitive evner og generell intelligens. Formålet er å måle evne til logisk og analytisk tenkning og ditt potensiale for å lære nye ting. Disse benyttes som regel i rekruttering til spesialister og leder- eller mellomlederposisjoner. Evnetester kan bli benyttet for å sile ut aktuelle kandidater allerede før jobbintervjuet. Siden evnetestene måler generell intelligens og logisk tankegang, har det liten hensikt å øve på disse. 


Ferdighetstester

Ferdighetstester kartlegger konkrete ferdigheter, som språkkunnskaper eller hvor fort og nøyaktig du skriver på pc-tastaturet. Her er det mulig å trene seg opp til bedre resultater. Hvis du eksempelvis vet at du vil bli testet i engelsk, kan det være lurt å friske opp både tale- og skrivekunnskapene dine i engelsk. Slik tester er vanlig å bruke i alle nivåer av rekrutteringsprosessen, så det er like sannsynlig å bli testet på førstegangsintervjuet som senere i prosessen. Også disse testene kan bli benyttet for å sile ut aktuelle kandidater allerede før jobbintervjuet.


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

Personlighetstester

Personlighetstester, som er den vanligste formen for tester, er ulik de to andre ved at det ikke er noen fasit på riktige eller gale svar. Det handler heller om å vurdere hvordan personligheten din matcher arbeidsoppgavene som skal utføres i den aktuelle jobben. Målet er å kartlegge generelle adferdsmønstre og tendenser hos kandidatene. Ikke for å definere hva slags persontype du er, men for å forutsi typiske adferdsmønstre, som for eksempel om du har en tendens til å være utadvendt enn innadvendt. Personlighetstester kan brukes i alle nivåer av rekrutteringsprosessen, men er vanligst å bruke når man har kommet videre fra innledende runder.

Gratis øve-tester

Selv om ikke du vil scorer bedre på alle testene ved øving, kan det være lurt å prøve seg frem slik at du er mentalt forberedt på hva som venter deg. Du kan finne mange ulike tester gjennom et kjapt søk på nettet. Her er to eksempler på gode gratis tester:


Her er en evnetest fra Cut-E, som er en av de største aktørene på dette området i Norge.

Her er en personlighetstest basert på OPQ32R, som er en av de mest brukte personlighetstestene i Norge.

(Kilde: Dinside.no)

LES OGSÅ: Hva er dine svake sider? Slik bør du svare