(KarriereStart.no):

«Hva er dine sterke sider?» Dette er et av de klassiske jobbintervjuspørsmålene som du mest sannsynlig kommer til å bli stilt i de fleste intervjuer. Det kan kanskje virke som et enkelt og ufarlig spørsmål, men svarene dine bør ikke overlates til tilfeldighetene. Dette er nemlig en god anledning til å skille seg ut fra de andre kandidatene, og overbevise om at du er den de ser etter.


Den amerikanske karriere-eksperten Lily Zhang har skrevet et gjesteinnlegg på themuse.com, hvor hun deler tre strategier for å bruke spørsmålet til å imponere og overbevise din potensielle arbeidsgiver.

 

LES OGSÅ: Dette spørsmålet du forberede deg på

 

1. Kvalitet over kvantitet

Den umiddelbare responsen på et slikt spørsmål kan fort bli å ramse opp en lang liste positive adjektiver for å vise at det ikke skorter på sterke sider. Men realiteten er at det for det første ikke virker troverdig, og for det andre at det ikke gir intervjueren den informasjonen han eller hun er ute etter. 

 

Kutt ut stikkordsformen med klisjeer som hardtarbeidende, seriøs, målbevisst, punktlig, ambisiøs, lojal og effektiv. Snakk heller oppriktig og utfyllende over noen få, men viktige, sterke sider som er relevant på stillingen du søker på. Tenk strategisk ut fra hvilke ferdigheter som gjør deg kvalifisert for jobben. Innebærer stillingen kundekontakt og personlige relasjoner? Da bør du vektlegge de gode kommunikasjonsferdighetene og de upåklagelige sosiale egenskapene dine. Eller hvis arbeidsmiljøet er hektisk og i stadig utvikling, vil dine evner til å multitaske, jobbe effektivt og lære raskt være bra å fremheve.


 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

2. Bruk eksempler

En grunnregel du bør huske på hver gang du kommer med påstander om din egen kompetanse, er å underbygge det du sier med konkrete eksempler. Begynn med å svare direkte hva dine sterke sider er, for så å lage en naturlig overgang til en historie som demonstrerer de aktuelle egenskapene eller ferdighetene. Hvis du eksempelvis hevder å ha gode kommunikasjonsferdigheter og evnen til å ta initiativ, kan du fortelle om hvordan du oppnådde resultater med disse egenskapene i din forrige jobb.


 

LES OGSÅ: 15 rare spørsmål fra jobbintervjuer

 

3. Fyll ut hullene

Det flotte med å bli spurt om sine sterke sider, er at det er et veldig åpent spørsmål som lar deg styre retningen på samtalen. Om det er et konkret tema du har planer om å trekke frem under intervjuet, men leter etter en anledning for å snakke om, er dette en gyllen mulighet. Hvis du for eksempel har noen konkrete meritter du ønsker å «skryte» av, kan du enkelt flette dette inn i en fortelling som demonstrerer en av dine sterke sider. Hvis du for eksempel har ledet et salgsteam som leverte imponerende resultater, kan du få frem at du både har gode lederegenskaper og har evnen til å jobbe mot, og levere, etter høye målsettinger. 

 

Alternativt, hvis du får spørsmålet mot slutten av intervjuet, og du i utgangspunktet har fått snakket om alt du hadde planlagt, kan en annen tilnærming være å fokusere på hvordan du kommer til å passe inn i arbeidskulturen og det sosiale miljøet med de andre kollegene. Når intervjueren har blitt overbevist om at du oppfyller de faglige kravene til stillingen, er det hvordan du vil være som kollega som kan avgjøre intervjuet en gang for alle. 

 

LES OGSÅ: Hva er dine svake sider? Slik bør du svare

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger