(KarriereStart.no): 

”Hvordan gikk jobbintervjuet?” kan ofte være et vanskelig spørsmål å besvare. For hvordan kan man egentlig vite sikkert om intervjuet gikk bra eller dårlig? Richard N. Bolles regnes som en guru innen moderne karriereveiledning. I sin nye bok Guide to Rethinking Interviews forteller han om tegn som kan indikere om et jobbintervju er vellykket eller ikke, skriver nettstedet themuse.com. 

Ifølge Bolles er det et positivt tegn dersom intervjuerens spørsmål i stor grad beveger seg fra fortid til fremtid i løpet av intervjuet. Et negativt tegn er det derimot hvis intervjueren nesten utelukkende stiller spørsmål som dreier seg om fortiden din. Karriereekspertens råd er å følge med på hvordan denne utviklingen er underveis i intervjuet.

LES OGSÅ: Slik avslutter du jobbintervjuet - om du tør 

I et vellykket jobbintervju (gitt at arbeidsgiver ikke bare følger et manus av forhåndsbestemte spørsmål), bør spørsmålene være innom fem forutsigbare stadier:

1. Fjern fortid (”Hvordan havnet du i denne bransjen?”)

2. Umiddelbar fortid (”Fortell om et prosjekt du ledet i din forrige stilling”)


3. Nåtid (spørsmål som fokuserer mer på dine nåværende interesser og ferdigheter: ”Hvilke typer prosjekter ønsker du å jobbe med?”)

4. Umiddelbar fremtid (kan for eksempel dreie seg om å avtale tidspunkt for neste intervju)

5. Fjern fremtid (”Hvor ser du deg selv om ti år?”)

Det er selvsagt ikke slik at et jobbintervju følge denne strukturen slavisk for at det skal være vellykket. Skulle du imidlertid oppdage en halv time inn i intervjuet at du enda ikke har fått et eneste spørsmål som dreier seg om fremtiden, ja da er tiden virkelig inne for å begynne å imponere


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger