(KarriereStart):

Arbeidsgivere velger å ansette jobbsøkere som passer arbeidsplassens sosiale profil, ifølge ny forskning gjort av FAFO.

 

- I et jobbintervju handler det om å finne den som passer best inn, ikke nødvendigvis den faglig sterkeste. Feil Klær og humor som ikke treffer kan gjøre deg uaktuell for en jobb, sier forskningsleder Jon Rogstad til NRK.

 

Forskerne, Rogstad og Sterri, observerte 67 jobbintervjuer i Oslo-området, og fant at sjefens magefølelse og stemning under intervjuet ofte ble avgjørende for hvem som fikk jobben. I et av intervjuene forskerne observerte, mistet antakelig kandidaten jobben fordi hun ankom i oransje tights.

 

Personlighet vinner over faglige egenskaper

Under observasjonen av de 64 jobbintervjuene viste det seg at arbeidsgiveren legger stor vekt på felles humor, fritidsinteresser, ytre fremtoning og klesstil.

 

Når man både skal kjenne kodene og gli inn i jobbkulturen, gjør det at det oftere blir vanskeligere for folk med minoritetsbakgrunn, sier Jon Rogstad, til NRK.

 

Dette er ikke Elin Ørjasæter, tidligere hodejeger og nåværende lektor på Markedshøyskolen i Oslo helt enig i. Hun mener norske arbeidsgivere ikke diskriminerer på bakgrunn av legning og hudfarge, ifølge NRK.


 

Ikke overrasket over funnene

Imidlertid er ikke Ørjasæter overrasket over forskernes funn. I jobben som hodejeger har hun flere ganger opplevd at kunden ikke velger kandidatene med høyest intelligens og pliktfølelse, men heller de som ligner dem selv på humor, felles verdigrunnlag og sosial kompetanse.

 

- Om klærne var litt feil, eller kunden «luktet» at kandidaten var et annet sted enn kunden politisk, vel, da hjalp det ikke med mine argumenter. Arbeidsgivere oppfører seg som om de skal rekruttere en ny bestevenn, ikke en ny arbeidstaker, sier hun til NRK.

 

LES OGSÅ: Slik vet du om jobbintervjuet var vellykket

 

Dansk forskning støtter norske tilstander

Lignende forskning gjort av danske Ulrik Schultz Brix støtter FAFO sine funn. Under doktorgraden observerte Blix fire store selskaper i sin rekruttering av medarbeidere til stillinger på høyt nivå, ifølge NRK

 

I likhet med FAFO, fant Blix at firmalederne, men også hodejegerne lot seg påvirke i ansettelsesgrunnlag på bakgrunn av kjemi med kandidaten. Han konkluderte med at referanser, intelligenstester og intervju hadde mindre betydning.


 

Ansettelsen blir gjort på bakgrunn av hvem arbeidsgiveren tror dem vil samarbeide godt med. Disse kandidatene er påfallende lik arbeidsgiveren i holdninger og verdier.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger