(KarriereStart.no):

Vår tilstedeværelse på sosiale medier har gjort det lettere for arbeidsgivere å finne informasjon om oss på nettet. De digitale avtrykkene vi etterlater oss kan ha stor betydning for hva slags inntrykk en mulig fremtidig arbeidsgiver får av oss, og kan i beste eller verste fall være avgjørende for om man får jobben.

 

Men hva har en arbeidsgiver egentlig lov til å legge vekt på i vurderingen av en jobbkandidat? Det er to rettigheter men kan støtte seg på i slike saker.

 

Diskrimineringsloven skal beskytte mot diskriminering basert på følgende faktorer:

  • alder
  • etnisitet
  • kjønn
  • legning
  • medlemskap i arbeidstakerorganisasjon
  • nedsatt funksjonsevne
  • politisk syn
  • religion
  • språk

 

– For eksempel skal ikke din religion være avgjørende for om du får en jobb, så sant det ikke er en stilling i en religiøs institusjon – da blir religion relevant. Offentlige ytringer du selv har valgt å ta angående religion, er derimot ikke beskyttet av diskrimineringsloven, skriver Silje H. Valseth, kommunikasjonssjef i Adecco, i en pressemelding.

 

I følge saklighetsprinsippet har du krav på å bli vurdert til en stilling basert på saklig grunnlag og relevante ting til den spesifikke stillingen. I offentlig sektor er det tydelig definert hva som skal vektlegges, i den private står en arbeidsgiver friere.


 

Det er lov å legge vekt på ekstreme ytringer som en del av personlige egenskaper. Et eksempel er om du offentlig representerer kontroversielle standpunkter, da kan en arbeidsgiver si at dette blir for voldsomt. Ofte er det ikke ytringen i seg selv som er problemet, men måten det kommuniseres på. Man kan støte personer, eller måten du uttrykker deg på gjenspeiler at du ikke er åpen for andres synspunkter, eller at du ikke kommer andre i møte. Det er fullt lovlig å ansette noen som sannsynligvis vil passe inn i arbeidsmiljøet, og som man tror vil bidra positivt. At du offentlig kommuniserer på en måte som oppleves tendensiøs og ufin, kan man på saklig grunnlag legge vekt på.

LES OGSÅ: Tre ettertraktede myke ferdigheter i CV og søknad – og hvordan du kan lære dem

 

I utgangspunktet kan man ikke legge vekt på at du stemmer på et spesifikt parti, selv om arbeidsgiver ikke liker det. Skulle dette være årsaken til avslag, så vil nok det bli godt pakket inn.


 

– Ha dette i bakholdet neste gang du ytrer deg politisk. Det er på ingen måte feil å uttale seg, men vær bevisst på hvordan det kan påvirke en potensiell arbeidsgivers inntrykk av deg. Oftest er engasjement positivt, skriver Silje H. Valseth i Adecco.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger