(KarriereStart.no):

Den svenske rekrutteringseksperten Håkan Sandberg har kommer med noen gode råd i en artikkel på karrierenettstedet Shortcut.nu. Først og fremst anbefaler han å tenke igjennom hvor mange referanser som er rimelig å ta med:


– Jeg mener man bør ha tre til fem personer, slik at man som rekrutterer får et utvalg. Man kontakter kanskje ikke alle, men velger de man synes er mest interessante, sier han til Shortcut.nu.

Når man skal velge referanseperson bør man huske på at den potensielle arbeidsgiveren ønsker å vite hvordan du har fungert på tidligere arbeidsplasser. Sandberg forklarer at referanser skal brukes for å sjekke om CV-en din stemmer, og at det du har oppgitt av erfaringer og resultater faktisk har rot i virkeligheten.


Han er ikke i tvil om hvem som er de beste referansepersonene:


– Gamle sjefer. Ellers gir jo selvfølgelig kjente navn i bransjen en høyere status. 

Flere referansetips fra Håkan Sandberg:

  1. Ikke brenn broer. Ikke ta ut oppspart frustrasjon på kolleger eller sjefer de siste dagene før du slutter, det kommer til å være det du blir husket for.
  2. Ikke bruk familien eller gode venner som referanse. Det er vanskelig å ta det alvorlig, og nærstående personer er neppe upartiske.
  3. Informer referansepersonene og spør om det er ok at du deler deres kontaktinformasjon når du søker jobb.
  4. Velg ferske referanser som fortsatt husker deg og som kan gi oppdatert informasjon om hvor «grymt duktig» du er.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger