(KarriereStart.no):

Sosiale medier og internett har gjort det lettere å finne informasjon om andre. Vi legger igjen digitale avtrykk når vi blogger, kommenterer på Facebook og twitrer. Men er det alt som tåler dagens lys?

Å google en potensiell ansatt er blitt ganske vanlig i bedrifter og rekrutteringsbyråer. Søker du jobb, er det kanskje greit at det ikke kommer opp hatske innlegg fra diverse forum og «fyllabilder» når du blir søkt opp, det kan resultere i at drømmejobben ryker.

- Ønsker du deg en lederstilling i Rusmiddeletaten vil det være spesielt uheldig om folk som googler deg får opp mange bilder der du ser kjempefull ut, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco Norge til DinSide.no.

De fleste medietjenester har funksjoner hvor du kan slette tekst og bilder du har lagt ut, eller som er blitt lagt ut av andre. På slettmeg.no kan du også melde i fra hvis det ligger informasjon om deg på et nettsted du ikke har tillatt. I tillegg er det også mulig å endre innstillingene på hva som blir offentlig publisert, og hva som skal holdes privat. Men legger du igjen en melding i et offentlig kommentarfelt, kan dette lett søkes opp hvis noen googler navnet ditt.

Adecco kan opplyse at det derimot skal ganske mye til for at noen blir diskvalifisert fra en stilling grunnet hva de finner på nettet. I flere tilfeller kan sosiale medier som Linkedin, Facebook og twitter være gode måter å vise seg frem på til arbeidsgivere, hvis du vet å bruke det på en fordelaktig måte.

Direktør Yvonne Fosse i HP Norge, forteller at også de bruker sosiale medier aktivt i rekrutteringsprosesser, og de har hatt god bruk for twitter når de skal finne nye ansatte til firmaet sitt. Men direktøren advarer studenter og nyutdannede med å tenke seg om på hva de legger igjen av informasjon på de ulike nettjenestene.

- Vi ser etter mennesker som er positive og heier andre frem. Gi ros og positive tilbakemeldinger når du synes noen har gjort en god jobb. Folk som bare er ute etter å kritisere og snakke andre ned, blir fort diskvalifisert av sin egen digitale profil, advarer Fosser, til Dinside.no.


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger