(KarriereStart.no):

Medlemsorganisasjonen HR Norge hadde tatt turen opp til Blindern, og fagansvarlig Pia Wikström fortalte studentene at de må kreve mer fra bedriftene de søker seg til.

Hun fortalte studentene om hva HR er, hvordan det har forandret seg med årene og hvordan man får jobb innenfor bransjen.


Nytt begrep i Norge

 

HR, eller Human Resources, er fortsatt et relativt nytt begrep i Norge. Per i dag er det fortsatt ingen rene utdanninger innenfor faget, og Wikström forteller at flere av de som jobber med viktige HR-stillinger har fått utdanning gjennom forsvaret, hvor de har lært strategi og ledelse.

- Men det kommer til å endre seg tror jeg. Det er fortsatt en veldig god utdanning, men jeg ser at dere som kommer innom HR-relaterte fag i dag stiller mye sterkere, fordi dere har den formelle bakgrunnen, sammen med studiepoeng, forteller hun.

I dag innebærer HR mer enn bare personalansvar. Det omhandler også om merkevarebygging av bedriften utad til kunder og nye ansatte, og strukturering og organisering av bedriften generelt.

Wikström påpeker at det er mange bedrifter som ikke er klar over hvilke arbeidsoppgaver de ulike HR-rollene innebærer, og hun anbefaler derfor nyutdannede å se på stillingsannonser med et kritisk blikk. Ofte er arbeidsoppgavene i de ulike stillingsannonsene de samme, og studenter bør derfor spørre om hva de omhandler, istedenfor å la seg skremme av stillingstitlene.




Ikke oppdaterte på hva nyutdannede kan tilby

Som i de fleste andre yrker, kan det være tøft for nyutdannede å få en fot innenfor bransjen de ønsker. I et såpass bredt fagfelt som HR er, kan studenter dermed utnytte dette til sin fordel ved å forklare arbeidsgivere hva de kan bidra med fra sin utdanning, da bedrifter ofte har lite kjennskap til dette.

- Arbeidsgiverne vet ikke hvilke studier som genererer hvilke kompetanser. De er ikke vant til å måtte lete etter hvilke evner folk har. Vi må oppdra arbeidsgiverne på hvilken kompetanse det kan være lurt å ansette, siden vi vet mer enn dem om innholdet i de ulike studiene. Og fordi en ren HR-utdanning ikke finnes enda, må folk finne ut hva de kan tilby arbeidsgivere gjennom utdanningen sin, forklarer Wikström.


HR Norge jobber med kursing av bedrifter om hvordan de skal rekruttere ansatte, og Wikström kan fortelle at nyutdannede må sette høyere krav til bedriften de søker seg til. Hun mener studenter kan stille krav til respons når de har sendt inn en søknad. Bedriftene som slurver med dette, gir et dårlig inntrykk av sin bedrift.

- Er ikke det dårlig markedsføring av selskapet? Vi vet aldri hvem vi møter i neste korsvei, og i hvilken posisjon vedkommende befinner seg i. Så i alle virksomheter prøver vi å oppdra dem til å være profesjonelle og gi svar. For de får jobb et annet sted, og da møter de dem igjen. Dere som arbeidssøkere kan også stille krav til å få informasjon. Vi investerer tid, og vi viser vår interesse, da skal man få god behandling tilbake også.

LES OGSÅ: Kvalifisert til jobben Derfor bør du tenke alternativt


Ikke bare et privilegium for den ansatte å få jobben

Å få jobb i en bedrift, er ikke bare et gode for den som blir ansatt, mener Wikström. Begge parter vinner på det ved at den ansatte får arbeidserfaring - men bedriften får også en ny ressurs. Jobbsøkere bør derfor ha dette i bakhodet når de velger jobb, slik at de ikke ender i en bedrift med dårlige vilkår, og mangel på god opplæring.

- Det handler ikke bare om at dere skal få lov til å jobbe der. Det handler også om at dere skal investere deres tid og arbeidskompetanse inn i en virksomhet. Dere skal tilbringe mesteparten av dagen på ett sted. Så det må gå begge veier også.

Det norske næringslivet må bli bedre til å vite hva kompetanse nyutdannede sitter på, men i gjengjeld må studenter også være flinkere på å promotere hva de kan. Wikström hadde flere gode tips til hvordan du kan få foten innenfor døren dersom du ønsker å jobbe med HR.

 

  • Bruk erfaring du får fra sommerjobb og praksis til å gjøre dere attraktive på arbeidsmarkedet.
  • Det er din oppgave å argumentere for hvorfor akkurat du skal få jobben. Forklar innholdet i utdanningen din, slik at bedriften forstår hvilken kompetanse du sitter på.
  • Se på stillingsannonsen med et kritisk øye. Ikke la deg skremme av «fjonge» stillingstitler, da mange firmaer ofte vet lite om hva stillingstittelen betyr. Be derfor om informasjon om hva de spesifikke arbeidsoppgavene er, og finn ut av om du er over- eller underkvalifisert.
  • Er du interessert i å jobbe med HR i en bedrift, ring HR avdelingen og spør hva de ser etter av kompetanse og utdanning.
  • HR er fortsatt ganske nytt i Norge, og det er få rene utdanninger innen faget. I dag finnes det derimot utrolig mange forskjellige studieretninger som kan gi deg verdifull kompetanse du kan bruke innen flere yrker. Finn ut hvor du passer inn.
  • Sett krav til jobben du søker deg til. Ring og hør om hvordan de kommer til å gi tilbakesvar på en søknad. Husk at du har investert din tid på å sende inn en søknad til den bedriften, da bør de også være flinke til å gi deg et ordentlig svar tilbake.
  • Rydd opp i ditt sosiale nettverk. Ikke la Facebook være full av festbilder, om du vil fremstilles som en rolig person. Bedrifter vil mest sannsynlig Google deg. Finn ut om informasjonen om deg på nett, er noe du kan være stolt av.
  • Benytt deg av nettverk som LinkedIn for å komme i kontakt med arbeidsgivere. Bruk slike tjenester til å gjøre din CV lett tilgjengelig på nett, og husk å oppdatere den.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger