(KarriereStart.no): 

Å være på jobbjakt er ikke alltid like lett, særlig ikke når man er nyutdannet. Jenny Foss, som driver rekrutteringsfirmaet Ladder Recruiting Group og har karrierebloggen JobJenny.com, kommer derfor med sine beste tips til do’s og don’ts når du er på jobbleting, skriver themuse.com.

Foss trekker frem fem vanlige, men feilslåtte jobbsøketaktikker som du bør unngå dersom du ønsker å kapre drømmejobben:

 

1. Å bruke all tid på å fylle ut jobbsøknader på nett

Tabbe: Er hovedtaktikken din å søke etter ledige stillinger gjennom jobbportaler på internett, vil det sannsynligvis ta lang tid før du får napp, mener Foss. For hver søknad du sender inn vil det være mange andre søkere, hvorav minst en eller to av disse vil finne en ”vei inn” som de vil bruke til å komme i direkte kontakt med arbeidsgiver. Spørsmålet er da om du ønsker å være den personen som har en fordel, eller om du nøyer deg med å være en i mengden av 20, 40 eller 80 søkere?

Gjør heller dette: Hvis du søker på en jobb via internett råder Foss deg til å gå inn på LinkedIn rett etter at du har sendt søknaden. Da kan du finne ut om du har en første- eller andregrads kontakt i dette selskapet. Har du det bør du ta kontakt med én gang, for målet er å være den kandidaten som har den store fordelen.


 

LES OGSÅ: Er du introvert? Slik takler du jobbintervjuet

 

2. Å søke blindt på jobber der du på papiret ikke er en opplagt kandidat

Tabbe: Dersom CV-en og søknaden din ikke matcher behovene og kravene som stilles til jobben, og du ikke forteller akkurat hvordan du kommer til å møte disse kravene, blir det vanskelig å kapre jobben. Særlig når du søker via internett. Bruker den rekrutteringsansvarlige elektroniske hjelpemidler for å finne en god match til stillingen, er det liten sjanse for at søknaden din i det hele tatt blir oppdaget.  

Gjør heller dette: Er du ikke en opplagt kandidat for jobben, må du ifølge Foss enten gjøre deg til en opplagt kandidat, for eksempel ved å tilegne deg nye ferdigheter eller jobbe freelance for å gjøre CV-en mer attraktiv. Eller du må finne en mulighet til å forklare direkte til arbeidsgiver hvorfor du søker på stillingen. Du kan for eksempel vise hvordan tidligere arbeidserfaring innenfor ditt nåværende fagfelt kan komme til nytte også i den nye jobben.


 

3. ”Jeg lærer fort”

Tabbe: Arbeidsgivere er som oftest på leting etter kandidater som ikke trenger mye opplæring. Dette betyr ikke nødvendigvis at det er umulig å få jobb i en ny bransje, understreker Foss. Men er du på jobbintervju og blir spurt om hvorfor de skal ta en sjanse på deg, må du ikke tro at arbeidsgiver er ute etter svaret ”fordi jeg lærer fort”, advarer hun.

Gjør heller dette: Tenk på hvordan dine ferdigheter og din erfaring, uanhengig av hvor irrelevant den er, kan gjøre deg til en god kandidat. Er du tydelig her blir det lettere for en arbeidsgiver å tørre å satse på deg, selv om du er litt uerfaren.

 

SE VIDEO: Slik får du napp hos de mest populære arbeidsgiverne

 

4. Å prakke CV-en din på en fremmed

Tabbe: Det er ikke ok å kaste seg over en fremmed og be vedkommende gi CV-en din videre til sjefen selv om han eller hun jobber på drømmearbeidsplassen din. Dette er ikke nettverking, det ligner mer på et bakholdsangrep, mener Foss.

Gjør heller dette: Støter du på en kontakt eller finner en nyttig forbindelse på LinkedIn, bør du finne ut hvordan du kan etablere en relasjon til denne personen før du ber om en jobb. 

 

5. Å mase på rekrutteringsansvarlig

Tabbe: Det er ikke en dum ting å være frempå når du er på jobbjakt, men Foss minner om at det er en fin linje mellom å være ”selvsikker, proaktiv og profesjonell” og ”desperat person som ikke slutter å ringe”.

Gjør heller dette: Har du vært inne til intervju, men enda ikke fått noen tilbakemelding om hvordan det gikk? Følg heller opp med en e-post fremfor å ringe gjentatte ganger.

(Kilde: themuse.com) 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger