(KarriereStart.no):

Det er mange kriterier som skal oppfylles for å gå seirende ut av rekrutteringsprosessen hos drømmearbeidsgiveren. Foruten å oppfylle diverse krav til utdanning og arbeidserfaring, er det også noe som heter «trynefaktor». Ikke nødvendigvis bokstavelig talt, men det er i det minste en faktor som går på kjemi, sosial intelligens og at man generelt sett er «likandes».


De fleste av oss kjenner en slik person. Typen som har et godt håndlag med folk, og som dermed lander de fleste jobbene de søker på. Men hva er det som er hemmeligheten? Hva er det disse personene gjør riktig?


Jenny Foss er daglig leder for det amerikanske rekrutteringsselskapet Ladder Recruiting Group, og står også bak den populære bloggen JobJenny.com. I et innlegg på karrierenettstedet themuse.com lister hun opp fem strategier som ligger bak suksessen til disse personene.

 

LES OGSÅ: Bør man søke på stillinger man ikke er kvalifisert til?

 

1. De definerer ikke drømmejobben ut fra stillingsannonser

I motsetning til mange jobbsøkere, setter de seg ikke ned foran datamaskinen og søker vilkårlig i ulike jobbportaler. De tar seg først tid til litt sjelegransking.



Hva slags jobb vil jeg egentlig ha? Hvor er det jeg har mest karriere-kapital? Hva er det som kjennetegner den ideelle arbeidsplassen; på størrelse, lederstil, arbeidsformer, bransjefokus, pendlervei, lønn, frynsegoder og medarbeidere?


Jobbsøkere som først tar seg tid til å etablere en klar visjon for sin neste jobb, har også det beste utgangspunktet for å utarbeide en god strategi for å lande jobben. Jobben som passer perfekt ut fra egen kompetanse – og ikke minst: sine drømmer og ambisjoner.

 

2. De finner de riktige personene – og gjør seg synlige for dem

Når de har siktet seg inn på en konkret stilling, er neste steg å danne seg en oversikt over hvilke personer det kan være lønnsomt å kjenne. Dette kan være innflytelsesrike personer i de aktuelle selskapene, ledende personer innen bransjen eller andre som kan bidra til at navnet deres blir lagt merke til. De fleste ledige stillinger blir aldri utlyst, de blir fylt gjennom anbefalinger og bekjentskaper.


 

LES OGSÅ: Feilene du må unngå når du bygger nettverk

 

3. De er interesserte i mennesker – og mennesker i dem

De mest suksessfulle jobbsøkerne har innsett noe svært viktig – både i sammenheng med jobbsøking og ellers i livet: Folk liker folk som er interesserte i dem. Folk setter pris på at deres innsats, bidrag og synspunkter blir lagt merke til og satt pris på. Derfor sørger de for å gi oppmerksomhet og vise interesse for dem og arbeidet deres – enten det er i en tilfeldig samtale eller under et jobbintervju.


Samtidig er de bevisste på å vise noe av seg selv, i form av egne tanker, ideer og historier. Ikke tilgjorte «reklamekampanjer» for seg selv vel å merke, men ekte og ærlige betraktninger og innspill som vekker interesse tilbake.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

4. De møter godt forberedt og med ny innsikt

Hvis du bare bruker 10-12 minutter på bedriftens nettsider før du haster avgårde til jobbintervjuet, er ikke det å være godt forberedt. De suksessfulle jobbsøkerne legger virkelig en innsats i researchen.


De bruker gjerne flere timer på å søke etter nyhetsartikler om bedriften, sjekket bedriftens profiler i sosiale media, funnet relevant statistikk og data, funnet informasjon om de som skal holde intervjuet, snakket med tidligere og/eller nåværende ansatte, og lest alt mulig annet som finnes av relevant informasjon om bransjen og bedriften. Foruten å kunne briljere med denne kunnskapen under jobbintervjuet, har de brukt denne informasjonen til å formulere noen tanker og forslag til hvordan de kan bidra til bedriften. Det er nemlig dette som er nøkkelen for å overbevise en potensiell arbeidsgiver.

 

5. De holder seg positive og tålmodige

Selv disse tilsynelatende perfekte jobbsøkerne går ikke seirende ut av alle jobbsøk. Men det som skiller dem fra de fleste av oss, er at de beholder den positive innstillingen selv etter avslag. De blir selvfølgelig skuffet, noe annen ville vært unaturlig, men de lar det ikke påvirke selvtilliten sin. De børster heller av seg støvet og fokuserer på at neste mulighet er rett rundt hjørnet. Og ikke minst; at neste jobb sikkert er enda mer attraktiv enn den forrige.



De fortsetter å sette sin lit til disse fem strategiene, for de vet at de fungerer, og at det kun er et spørsmål om tid før de får tilslag på drømmejobben.

 

LES OGSÅ: Slik beholder du motivasjonen i jobbjakten