(KarriereStart.no): 

290 000 arbeidstakere kan måtte jobbe søndager dersom butikkene får holde søndagsåpent. Dette kommer frem i en rapport utarbeidet av forskningsstiftelsen Fafo på oppdrag fra blant annet LO og Handel og kontor. 

Blant de 290 000 jobber 245 000 innen varehandel, mens de resterende 45 000 jobber i næringer som med stor sannsynlighet må holde åpent som en følge av søndagsåpne butikker, deriblant frisører, kafémedarbeidere, næringsmiddelindustrien, engros, renholdere og vektere. 

 

LES OGSÅ: Her er de nye endringene i arbeidsmiljøloven 

 

46 000 varehandelansatte jobber allerede på søndager. Får regjeringen det som de vil, må fem ganger så mange i denne yrkesgruppen belage seg på å jobbe søndager, forteller Fafo-forsker Bård Jordfald i et intervju med Aftenposten. Ifølge Fafo er så mye som 67 prosent av de 367 000 varehandelansatte eksponert for søndagsjobbing. 

- Mange spør seg om ikke bare studentene kan jobbe. Men 55.000 studenter er i varehandelen i dag. Når man trenger 245.000 sier det seg selv at man er langt i fra å løse dette ved hjelp av studenter. Bedriftene vil måtte skyfle på vanlig heltids- og deltidsansatte fra ukedagene, sier Jordfald til Aftenposten. 


Fredag forrige uke sendte regjeringen forslaget om søndagsåpne butikker ut på høring. 


At 290 000 regnes som eksponert for søndagsarbeid betyr ikke nødvendigvis at alle må jobbe søndager, men at de jobber i virksomheter som mest sannsynlig vil holde åpent denne dagen. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger