(KarriereStart.no):

Frem til i sommer kunne hver enkelt arbeidsgiver selv vurdere om de ville tillate bruk av e-sigaretter på arbeidsplassen. Da var det nemlig bare røyking som var forbudt ved lov.

 

Fra 1. juli 2017 trådte en oppdatering av tobakksskadeloven § 25 i kraft, noe som gjorde at også e-sigarettene ble omfattet at forbudet. Det vil si at de nå er likestilt med ordinære tobakksprodukter som avgir røyk, og er derfor forbudt i arbeidslokaler, møterom, samt andre lokaler og transportmidler hvor allmenheten har adgang. Dette forbudet gjelder alle typer e-sigaretter, også de som ikke inneholder nikotin.

 

LES OGSÅ: Ekspertens tips til konfliktløsing på jobben

 

Eksponering kan gi helseskader

Hovedgrunnen til at e-sigaretter kommer inn under «røykeloven» er at eksponering for damp fra e-sigaretter kan innebære helserisiko for enkelte sårbare grupper. Det finnes stoffer i e-sigarettene som kan medføre helseskader og plager, i følge helsenorge.no.

 

LES OGSÅ: Får du alle pausene du har krav på?

 

Snusen er fredet

I følge Tobakkskadeloven er det kun barnehager og skoler som har et forbud mot snus. For andre arbeidsplasser nevner loven kun sigaretter og andre tobakksprodukter som avgir røyk. Loven sier blant annet at alle møterom og arbeidslokaler skal være røykfrie.


 

Men kan arbeidsgivere likevel nekte de ansatte å snuse på jobb? KS-advokat Mårten Brandsnes Faret mener at det i utgangspunktet skal være et lovmessig forhold som ligger bak et slikt forbud.

 

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg mener man ikke kan legge samme vurdering til grunn for innføring av forbud mot snus og mot røyk, sier han til Dinside.

 

(Kilder: Helsenorge.no, Compendia.no)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger