(KarriereStart.no):

Når man jobber med rekruttering er det viktig å huske at det ikke er noen selvfølge at kandidaten faktisk ender opp med å ville takke ja til stillingen. Et jobbintervju fungerer begge veier, og kan være like utslagsgivende for at den gode kandidaten vil ønske seg jobben som at du vil ønske å ansette vedkommende.


Når man skal i gang med jobbintervjuer, er det derfor viktig å ikke bare forberede spørsmål til kandidatene, det er like viktig å forberede gode svar på spørsmålene som kandidatene kan komme til å stille.


HR- og rekrutteringsspesialisten Kathy Rapp har mer enn 15 års erfaring innen bransjen, og er i dag Senior Vice President i det Texas-baserte HR-selskapet hrQ. I et blogginnlegg på nettstedet fistfuloftalent.com trekker hun frem tre typiske spørsmål som de virkelig gode jobbkandidatene stiller, og foreslår hvordan man forbereder et godt svar:

 

LES OGSÅ: Slik takler du nervene under jobbintervjuet

 

Hvorfor skal jeg forlate en jobb jeg trives i for å komme hit?

Dette spørsmålet forteller at du har med en ekstremt passiv kandidat å gjøre, og du er tydeligvis nødt til å overbevise vedkommende om å fortsette i intervjuprosessen. Det er også et spørsmål om å få mer innsikt i bedriften og den aktuelle stillingen. Det beste svaret på et slikt spørsmål er derfor å levere en nøye planlagt presentasjon av stillingen, bedriften og mulighetene vedkommende vil få. Husk å trekke frem det som er unikt med akkurat din bedrit eller denne stillingen, slik at kandidaten ikke sitter med et inntrykk av å kunne finne samme jobben med de samme mulighetene andre steder.


 

Hva slags oppgaver kommer jeg til å måtte prioritere de første 6 til 12 månedene?

Dersom dette spørsmålet dukker opp er kandidaten mest sannsynlig interessert. Han eller hun er nå på utkikk etter detaljer rundt hvordan det første året vil innebære. Det er også et spørsmål for å teste om du virkelig har tenkt gjennom dine prioriteringer og forventninger til stillingen. Du bør absolutt ha forberedt et svar godt svar på dette, og styr for all del unna vage betegnelser og oppbrukte klisjeer. Vis troverdighet gjennom å være konkret!


 

Hva sier du til familie og venner om hvorfor du elsker å jobbe her, og hva som skjedde på den verste dagen du har hatt her?

Dette er strengt tatt to spørsmål, men hører ofte sammen. Kandidaten ønsker å vite mer om bedriftskulturen, samtidig som han eller hun vil se om du kan gå ut av intervjumodusen og være litt modig. Kandidaten vil se an stilen din og se hvordan du presenterer både de gode og dårlige aspektene ved bedriften. Dette kan sammenlignes med spørsmålet som du kanskje vil stille: «- Hva er dine sterke og svake sider?» På samme måte som at du vil se selvinnsikt og ærlighet hos kandidaten, vil kandidaten se det samme hos deg. Forbered noen gjennomtenkte punkter og vis at du ikke prøver å selge en polert bil med rust under lakken!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger