(KarriereStart.no):

En «særlig uavhengig stilling» er ifølge Arbeidstilsynet en bestemmelse som blant annet er ment å omfatte arbeidstagere som ikke innehar lederfunksjoner, men som likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger. Det er ikke nok å kontrollere arbeidstiden selv. Det kreves i tillegg en tydelig og åpenbar selvstendighet knyttet til organisering og gjennomføring av arbeidsoppgavene. Man har ikke krav på overtidsbetaling, men blir ofte kompensert i høyere grunnlønn og kan styre arbeidstiden selv. Hvis det i ettertid viser seg at vilkårene for å unnta stillingen fra arbeidstidsbestemmelsene ikke er oppfylt, risikerer virksomheten å måtte etterbetale eventuelle overtidskrav fra den ansatte.

Advokat og leder i arbeidstakerorganisasjonen Econa, Per Christian Rogdar, sier til DN.no at det er lite sannsynlig at mange faktisk er i en slik situasjon. Han påpeker at man som nyansatt gjerne har oppgaver som er definert av andre, og det er disse som egentlig tar seg av de viktige beslutningene.


Det samme gjelder ingeniører. NITO, som er Norges største ingeniør- og teknologorganisasjon, forteller at 28 prosent av nyutdannede innen dette feltet gikk rett inn i en «særlig uavhengig stilling». Advokat Kirsten Rydne i NITO mener dette ikke kan stemme.

Både Econa og NITO fremholder at de mottar et økende antall henvendelser fra nyutdannede som mener de jobber for mye, og at timelønnen er for lav. Rydne forteller om arbeidere som er totalt utslitt, i følge DN.no. Enkelte har måttet avklare med arbeidsgiver før de gikk på kino om kvelden, og andre mener de har jobbet over 1000 timer overtid i året.

LES OGSÅ: Skattemeldingen 2018 – tips og råd

Rogdar bemerker at mange nyansatte kan bli smigret av å bli anerkjent med statusen «særlig uavhengig stilling». De vet imidlertid ikke hva dette innebærer.


Dersom man i virkeligheten ikke har mulighet til å organisere sin egen arbeidsdag, er man med stor sannsynlighet ikke i en «særlig uavhengig stilling» likevel. Econa advarer nyutdannede mot slike avtaler fordi det kan resultere i at de kan jobbe en stor mengde overtid uten betaling.

NITO har imidlertid vunnet fire rettsaker der ansatte i den «særlig uavhengige stillingen» har krevd betaling i ettertid, i følge DN.no.

Organisasjonene fastslår at loven burde vært klarere, tettere fulgt opp i praksis, og at både regjeringen og Arbeidstilsynet sitter med utfordringer på dette feltet.

LES OGSÅ: Frist for å levere skattemeldingen 2017

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger