(KarriereStart):

Tilbake i 2012 pekte KarriereStart på en voksende trend der et økende antall bedrifter benyttet seg av såkalte normalfordelingskurver for å kartlegge og rangere sine ansatte. Dagens Næringsliv (DN) melder at dette kan være på vei ut.

Fenomenet blir kalt «hard HR», og er en individuell vurdering av hver enkelt arbeidstaker. Dette dreier seg om en karaktersetting av arbeidstakerne for å kunne presse ut de som scorer lavest. Bård Kuvaas, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI, kommenterte denne gangen til KarriereStart at metoden er en motivasjonell katastrofe og den mest absurde ledelsesteknikken han kunne tenke seg. Nå viser imidlertid Deloittes "2013 Human Capital Trends" at globale organisasjoner nå vil gå bort fra teknikken i årene som kommer. Dette er gode nyheter for professoren.

- Heldigvis! For det finnes ikke noe mer demotiverende, uttaler Kuvaas til DN.

Microsoft var en av de store bedriftene som fikk hard medfart da det viste seg at de gjennom flere år hadde karaktersatt og rangert sine medarbeidere. Selskapet skal nå ha lagt ned dette systemet grunnet mangel på samarbeid og innovasjon. De har nå lagt vekt på et system som skal fokusere mer på teamarbeid - uten rangering.


- Flere store kjente bedrifter, som Motorola, følger etter, og det er på tide. Vi har mast om dette i 10-15 år. Nå skjer det! sa Kuvaas på mandagens BI-seminar om prestasjonsledelse.

Forskeren understreker enda en gang hvordan rangeringen av de ansatte er demotiverende grunnet at flertallet nesten aldri oppnår nødvendig legitimitet blant de som rangeres. Han påpeker at en leder som setter de ansatte opp mot hverandre gjennom målinger ikke har forstått hva som skal til. I tillegg viser internasjonal forskning at medarbeidere som er drevet av en indre motivasjon, er mer tilfredse og engasjerte, ifølge Kuvaas.

LES OGSÅ: Slik takler du støy på jobben

Norsk Ledelsesbarometer 2013 avslører likevel at norske bedrifter fortsatt benytter rangeringssystemer i forhøyende grad. Den gode nyheten er at målinger fra Corporate Productivity viser at trenden er synkende på internasjonalt nivå. Metoden gjorde blant annet at Microsoft svertet sitt rykte, og sine siste ti år forretningsmessig omtales som «det tapte tiår». Kuvaas uttaler at han er glad organisasjonene nå endrer metoder.


- For å få til prestasjonsforbedring, kreves en kontinuerlig prosess der man fokuserer på å få det beste ut av hver enkelt medarbeider - på tvers av ulike evner, fastslår han til DN.

LES OGSÅ: Hvordan lykkes i første jobben etter studiene

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger