(KarriereStart.no):

På Fredskorpsets konferanse om ungt entreprenørskap på Vulkan i Oslo, var temaet Afrika sør for Sahara, og hvordan aktører og unge entreprenører kan gå sammen for å skape arbeidsplasser. Hovedgjesten var en ung entreprenør som har startet et papireventyr i kampen mot miljøtrusselen.


21 år gamle Andrew Mupuya fra Uganda startet sin egen bedrift allerede som 16-åring for skaffe en inntekt da foreldrene ble arbeidsløse. Historien om hvordan han bygget opp en bedrift med tilnærmet ingenting har inspirert mange, og er grunnen til hvorfor han har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt entreprenørskap.


- Mange mennesker hadde ikke troen på at jeg kunne klare det, men jeg hadde en visjon og har i dag klart å skape et bærekraftig selskap, forteller han.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

Pantet tomflasker

Ideen til å starte en papirposefabrikk kom av det økende problemet med plastavfall i Uganda, og mangel på avfallshåndtering. Nedbrytningstiden på plastposer ligger nemlig på rundt 15 til 20 år. Da Andrew fant ut at regjeringen i landet ønsket å innføre et forbud mot plastposer, så Andrew en åpning i markedet. Som ivrig student med engasjement i miljøproblematikken i hjemlandet, fikk han ideen om å starte landets første papirfabrikk.- Hvis du skal starte en bedrift må du gjøre noe du elsker, noe du har en lidenskap for. Jeg var lidenskapelig frustrert over plastposer, forteller han til høy latter fra salen.


Mupuya trengte rundt 14 dollar for å kunne registrere selskapet. Ved å samle inn 70 kilo med tomme plastflasker klarte han å samle inn 11 dollar, resten fikk han låne av sin lærer som var en av de få som støttet prosjektet hans.


I dag arbeider Yeli Paper Bags med å få bedrifter og privatpersoner til å bytte ut plastposer med papir. På fem år har han skapt en arbeidsplass for 16 ansatte som produserer handleposer for flere store bedrifter, blant annet Samsung.


 

Klikk her for å se alle traineeprogrammene i Norge

 

Mikrolån kan hjelpe mange

Gjennom papirposefirmaet har de ansatte en stabil nok inntekt til å kunne brødfø sine familier og betale skolegangen til barna deres. Andrew påpeker derimot at han ikke er opptatt av å tjene penger, men å skape arbeidsplasser for å bedre fremtiden til befolkningen.


- Jeg mener at man skal ikke starte en bedrift for å tjene masse penger, da kan du ikke lykkes er min mening. Jeg begynte med dette for å gjøre en forskjell. Og ønsker å betale tilbake ved å kunne åpne en resirkuleringsfabrikk i fremtiden.


Mupuya mener problemet med arbeidsløshet ikke ligger hos befolkningen, men i systemet. Mange Ugandere har gode ideer og ønsker å sette opp bedrifter, men problemet ligger hos bankene som ofte krever høy rente og egenkapital for å gi startlån. Mupuya tror at mikrolån og hjelp fra organisasjoner kan bidra til å skape mange arbeidsplasser i landet gjennom små bedrifter lik den han startet.


- I Uganda trenger du minst 24 prosent kapital for å få lån. Så en entreprenør som går til en bank for å få lån til å starte en bedrift, vil ikke få nok penger til å kunne gjøre det.


Målsetningen for Yeli Paper bags er at de innen 2015 skal ha minst 60 ansatte og bedre maskineri til å kunne dekke en stadig økende etterspørsel etter papirposer. I tillegg håper Mupuya at det etter hvert blir innført statlige ordninger for resirkulering av papir for å få bukt med miljøproblemet.

 

Klikk her for å se ledige internships