(KarriereBarometeret):

Karrierebarometeret er en årlig omdømmeundersøkelse som gjennomføres av Evidente og KarriereStart.no. Over 8.000 studenter har deltatt i årets undersøkelse, hvor vi for første gang også har samlet inn data på over 100 traineeprogrammer.

 

- Traineeprogrammene er svært populære blant studentene, og har naturligvis høyt fokus også hos de respektive virksomhetene. Traineeprogrammer er også en viktig del av KarriereStart.no, og derfor var det både spennende og nyttig å hente inn informasjon om hvilke programmer som er mest attraktive, sier Kari Deraas, prosjektleder for trainee i KarriereStart.no.


Oljebransjen i tet

Kari Deraas, prosjektleder for trainee i KarriereStart.no.
(Foto: Ruben Kvamme)

Årets resultater fra Karrierebarometeret viser at den usikre situasjonen i olje- og gassindustrien gjorde utslag på hvilke arbeidsgivere studentene oppfatter som mest attraktive. Dette gjaldt spesielt for ingeniørstudentene, men delvis også for økonomistudentene. Denne tendensen har derimot ikke vist seg like gjeldende i rangeringen av traineeprogrammene.

 

- De store kanonene gjør det veldig bra på traineeundersøkelsen. Det var vel også som ventet. Det er samtidig interessant å se at traineeprogrammene innen oljebransjen er meget attraktive, samtidig som vi ser at den generelle attraktiviteten til de samme selskapene har gått ned på hovedlisten til Karrierebarometeret, sier Deraas.


 

Hun peker også på at mange av programmene skårer lavt på kjennskap blant studentene.

 

- Traineeprogrammene er ofte å regne som flaggskip mot denne målgruppen, og derfor var det nokså oppsiktsvekkende å se hvor lav kjennskap svært mange av disse programmene har - i relevante målgrupper.

LES OGSÅ: Mest attraktive arbeidsgivere innen merkevare og varehandel – Karrierebarometeret 2020

 

Norges mest attraktive traineeprogram

I Karrierebarometeret 2015 er det Aker Solutions' International Talent Program som er kåret til det mest attraktive traineeprogrammet for ingeniørstudenter.

Sissel Lindland, HR-direktør i Aker Solutions. 
(Foto: Aker Solutions)

 

- Dette er veldig hyggelige nyheter. Vi setter alltid pris på å få positive tilbakemeldinger fra studentmiljøene. Aker Solutions er avhengig av å ha de beste hodene med på laget for å løse morgendagens utfordringer og mange av disse finner vi nettopp blant studentene, sier Sissel Lindland, HR-direktør i Aker Solutions.


 

Hun mener årsaken til populariteten ligger i at programmet gir et unikt innblikk i, og kunnskap om, en betydelig del av deres bedrift og industri. Et slikt overblikk er nemlig ikke selvsagt så tidlig i karrieren.

 

Samtidig understreker hun at dette er et krevende og intensivt program som krever mye av traineene.


- En trainee fra USA fikk for eksempel mulighet til å jobbe i Malaysia, Norge og Brasil i løpet av to år. Et slikt løp krever mye av den enkelte, men gir samtidig en eksponering som er ganske spennende og utfordrende. Trolig er det nettopp slike utfordringer søkerne ser etter og ønsker.

LES OGSÅ: De mest populære arbeidsgiverne innen offentlig sektor 2015

 

Et trangt nåløye

For å tiltrekke seg de beste kandidatene til traineeprogrammene er Aker Solutions opptatt av å være tilstede på arenaer hvor de kommer i kontakt med studentene. På den måten får de presentert bedriften og hvilke muligheter de kan tilby.

 

De prestisjetunge traineestillingene er imidlertid ikke for de middelmådige.

 

- Vi er kort sagt ute etter enerne, forklarer Lindland.

 

- Nåløyet er trangt. Kandidatene må først skrive en solid søknad, deretter er det regionale vurderinger, intervjuer med programansvarlige og regionale nøkkelpersoner i bedriften i flere omganger, før en endelig utvelgelse.

LES OGSÅ: Mest attraktive traineeprogrammer for økonomistudenter 2015

 

- Vær forberedt på å lære mye på kort tid

Zoya Bhatnagar fra India er en av dem som kom gjennom det trange nåløyet. Hun er nå inne i sin fjerde rotasjon i Aker Solutions, som hver har en varighet på åtte måneder.

Zoya Bhatnagar deltar i Aker Solutions' International
Talent Program. (Foto: Aker Solutions)

 

- Jeg har jobbet innen Subsea Project Management, Risk Management, Supplier evaluation, og nå Operational Improvement Programs i Corporate-avdelingen. Rotasjonene gir oss muligheten til å utvikle allsidig kunnskap om de ulike feltene vi jobber med, noe som er uvurderlig i forhold til karriereutviklingen vår, forteller hun.

 

I tillegg til at hun har opparbeidet seg kunnskap innen disse fagfeltene, har hun fått erfare hvordan det er å bo i Houston, Kuala Lumpur og Oslo. Rotasjonene har gjort at hun også har lært mye om seg selv. 


 

- Det å bytte arbeidsoppgaver hver åttende måned lært meg å tilpasse meg raskt og få mest mulig ut av disse fantastiske mulighetene, sier Zoya.

 

Til fremtidige traineer i Aker Solutions anbefaler hun å vise en genuin interesse for industrien og bedriftens verdier.

 

- Vær forberedt på å lære mye på kort tid. Du må også være motivert til å ta på deg mye ansvar, siden det alltid er mye arbeid tilgjengelig. Men vær også forberedt på å ha det gøy underveis. Aker Solutions er et fantastisk selskap for unge talenter.

LES OGSÅ: Mest populære arbeidsgivere innen offentlig sektor 2017

 

Topp 20 - Mest attraktive traineeprogrammer for ingeniørstudenter 

 

Plassering Traineeprogram
1. Aker Solutions - International Talent Program
2. DNV GL - National trainee og Global Technical Trainee Programme
3. Halliburton - Trainee Engineer
4. ConocoPhillips - Graduate Program
5. Shell - Shell Graduate Programme
6. Hydro - Graduates
7. Statoil - Graduateprogrammet
8. Halliburton - Engineer Development Programme
9. ABB - Traineeprogram
10. Kongsberg Automotive - Management Trainee Program
11. FMC Technology - Graduate Engineering Program
12. Rolls-Royce - Traineeprogram  
13. Siemens - Siemens Graduate Program  
14. Statkraft - Internasjonalt traineeprogram  
15. Volvo Group - International Graduate Program  
16. Veidekke - Trainee  
17. Skanska - Young Professional Program  
18. Mesta - Talentprogrammet  
19. Sintef, Hafslund, m/flere - EnergiTrainee
20. Geodata - Traineeprogram

 

For mer informasjon om rankingen av traineeprogrammene i Karrierebarometeret, ta kontakt med Kari Deraas, prosjektleder for trainee i KarriereStart.no.
 
Telefon: +47 452 05 743

 

Klikk her for å se flere resultater fra Karrierebarometeret 2015