(Karrierebarometeret):

Karrierebarometeret er en årlig omdømmeundersøkelse som gjennomføres av Evidente og KarriereStart.no.

 

Flere enn 8000 studenter har svart på årets undersøkelse. De har vurdert en rekke ulike virksomheters omdømme som arbeidsgiver, noe som gir oss innsikt både i hvor studentene helst ønsker å jobbe, og hva som påvirker karrierevalgene de tar.

 

For første gang har Karrierebarometeret også kartlagt hvilke arbeidsgivere som er mest attraktive blant samfunnsviteskap- og humaniorastudentene.


Ideelle organisasjoner i topp

Det er de humanitære og ideelle organisasjonene som dominerer listene over de mest attraktive arbeidsgiverne for studenter innen samfunnsvitenskap og humaniora. Med fem av de ti øverste plassene, inkludert både første-, andre- og tredjeplass, kan dette trygt sies å være bransjen som trekker flest av disse studentene.

 

Helt i topp ligger den internasjonale organisasjonen De Forente Nasjoner (FN). Under FN ligger flere andre organisasjoner, blant annet FNs barnefond (UNICEF), som sikret andreplassen i rankingen.


 

World Food Programme, den største humanitære organisasjonen for bekjempelse av sult, er også en underorganisasjon av FN. De mottok nyheten om FNs ranking med stor entusiasme.

 

- Vi er veldig stolte av å være nummer én blant norske studenter innen samfunnsvitenskap og humaniora, sier Jose Martinez Pineda, som er Global Talent Acquisition Recruiter i FNs World Food Programme.

 

- Gjennom de siste årene har FN jobbet tett med norske myndigheter for at deres stemme skal bli hørt i vårt arbeid, og vi samarbeider om å nå målsettingene vi har forpliktet oss til. Norske studenter er del av FNs fremtid, spesielt i World Food Programme. Vi håper å kunne fortsette å øke kjennskapen vår blant disse studentene og vise hvilken verdifull karriere man kan ha innen disse fagretningene.

LES OGSÅ: Karrierebarometeret - metodikk og teknisk manual

 

Satser på sosiale medier

Pineda forklarer at FN, og særlig World Food Programme, har tatt proaktive grep for å øke tilstedeværelsen i ulike sosiale plattformer som er populære blant studenter og young professionals.


 

- Vi forstår verdien av å ha en sterk tilstedeværelse på mange plattformer, og vi er opptatt av at budskapet vårt gir en realistisk beskrivelse av hvordan det er å jobbe her. Våre ansatte er våre største og beste ambassadører, og deres historier fra felten er inspirerende, sier han.


Derfor er de nå i gang med å utvikle en interaktiv nettside hvor det skal presenteres historier og videoer fra de ansatte i FN. På denne måten skal studenter og young professionals få et unikt innblikk i hvordan en karriere i FN ser ut.

LES OGSÅ: Karrierebarometeret 2019 – Mest attraktive arbeidsgivere blant økonomistudenter

 

Søker tøffe problemløsere

For å sikre seg en jobb i FN gjelder det å kunne vise til relevant erfaring i tillegg til sterke akademiske resultater. Erfaringen trenger derimot ikke være fra arbeidslivet, i følge Pineda.

 

- Vi oppfordrer studenter som vil jobbe i FN-systemet om å alltid utvide horisontene og søke muligheter internasjonalt, hvor enn det er mulig. Det kan være gjennom internasjonale internships, utenlandsstudier, gjennom å lære seg et nytt språk, eller til og med ved å sette av tid til reising.

 

For FN er det veldig viktig at de ansatte har et globalt perspektiv og at de forstår hvor nært verden er knyttet sammen. De må også forstå utfordringene verden står overfor og hva som skal til for å løse dem.

 

- FN trenger tøffe, målrettede og innovative problemløsere som er fast bestemt på å skape varige resultater i det de jobber mot, understreker Pineda.

 

- Vi håndterer noen av de vanskeligste krisesituasjonene i verden, i tillegg til å støtte utviklingen av nasjoner på mange fronter. Vi trenger kandidater med lederegenskaper som er fryktløse og klare for å ta grep til tross for mange utfordringer. De må kunne stille spørsmål, formulere løsninger og skape resultater, sier han.

LES OGSÅ: Studentene trekker mot offentlig sektor - KarriereBarometeret 2015

 

Internships over hele verden

Erfaring fra internships er også noe som vil veie tungt i en jobbsøknad til FN. Organisasjonen har selv flere internship-programmer i de ulike avdelingene. I World Food Programme søker de etter internshipkandidater året rundt, til praksisopphold som varer fra to til elleve måneder.

 

- Internshipene finnes både hos vårt hovedkvarter og i avdelingene rundt om i verden. Det finnes ingen konkrete traineeprogrammer, men flere FN-organisasjoner er med i en ordning som heter The Junior Professional Officer (JPO), som finnes hos flere myndigheter, blant annet i Norge, sier Pineda.


 

Du kan finne mer informasjon om JPO-ordningen her. FN-studentene har også lokallag ved landets største utdanningsinstitusjoner. Besøk FN-studentene.no for mer informasjon.

LES OGSÅ: Mest attraktive arbeidsgivere blant helsestudenter

 

Sikret tredjeplassen

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International havnet på en god tredjeplass i årets ranking av SV- og HF-studentenes mest attraktive arbeidsgivere. Vi snakket med John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, om hva som gjør de ideelle organisasjonene så attraktive og hva som skal til for å sikre seg en jobb hos dem:

LES OGSÅ: Karrierebarometeret 2017 – Mest attraktive arbeidsgivere blant ingeniørstudenter

 

 

 

Topp 20 - Mest attraktive arbeidgivere for SV- og HF-studenter:

 

 

Klikk her for å se flere resultater fra Karrierebarometeret 2015