(KarriereStart.no):

 

– Etter videregående jobbet jeg ett år i barnehage. Så skjønte jeg at jeg kan ikke ha fulltidsjobb og gjøre det bra med musikken. Da bodde jeg i kollektiv med to gode venner, som heter Ola og Erik. Vi ble bandet Valkyrien Allstars, som endte opp med å bli mitt levebrød, sier Tuva Syvertsen.

 

Helt siden piano- og feleundervisningen i barndommen har hun vært sikker på at det var musikk hun skulle drive med. Og like sikker har hun vært på at hun ville lykkes.

 

– Det at man vil er det viktigste for å lykkes, forklarer Tuva.

– Det handler ikke engang om at man vil bli god, men at man vil bli sett. Man vil være noe eller noen. Det var ihvertfall sånn for meg. Jeg føler det er noe jeg må gjøre for å håndtere meg selv.

 

SE VIDEO: Drømmejobben – Jonathan Castro er musikkgründer

 

Om Drømmejobben

I serien Drømmejobben møter vi mennesker som har valgt en yrkesvei utenom det vanlige

De fleste av oss velger trygge og forutsigbare yrker. Enkelte tar tar derimot valg som ligger godt utenfor komfortsonen til de fleste og begir seg ut på yrkesveier hvor sjansen for å lykkes til å kunne leve av yrket er lav. Kunstnere, dansere, kreatører, gründere, musikere, forfattere, fiolinbyggere - yrker som de fleste karriererådgivere er raske til å fraråde.

 

For disse, ofte kreative og skapende menneskene er yrkeskallet sterkt. Her får du møte personer som har forkastet jobbtrygghet, økonomisk trygghet og andre fordeler med A4-livet og fulgt sitt kall til å gjøre det de virkelig ønsker og er gode på. 

 

Vi får høre om deres bakgrunn, om hvordan de har taklet utfordringer underveis, erfaringer og tanker om veien videre.

 

Rapping og felespilling

I tillegg til å være vokalist, hardingefelespiller og frontfigur i Valkyrien Allstars, har Tuva også gjort mye på egenhånd. Det har vært viktig for ikke å gå lei, men også for ta tilegne seg ny kunnskap som kan brukes i bandet. Blant annet har hun lært seg å rappe.

 

– Jeg skriver bedre enn jeg gjorde før jeg begynte med det. Ved hjelp av rappen knakk jeg noen koder som gjorde det vanvittig gøy å skrive igjen. I mitt voksne liv er det det mest inspirerende som har skjedd meg, sier Tuva.


 

Og med det har hun også inspirert mange andre. Og hvis det hun lager kan gjøre andres liv litt bedre, eller fungere som en trøst eller pause i hverdagen, så ser hun bare på det som musikkens funksjon.

 

– Men det er vanskelig å sette ord på de tingene. Fordi hva musikk er har jeg ikke helt klart for meg selv heller, forklarer hun.

LES OGSÅ: Drømmejobben – Anders Kvammen er tegneserieskaper og forfatter

 

SE VIDEO: Drømmejobben – Mariann Hole er skuespiller

 

Ingen plan b

Som musiker er friheten noe av det viktigste for Tuva. Det å kunne gjøre som hun selv vil – samme hvor rart det enn er.

 

– I Norge går det fint an å leve av å være rar eller gjøre mye rart. Jeg har gjort mye rart for å tjene penger, hvor jeg har visst at det her har ingenting med mitt kunstnerskap å gjøre, men jeg må bare gjøre det for å få råd til husleia.

 

Men i dag får hun så mange forespørsler om ting hun har lyst til å gjøre, at problemet heller er at hun ikke har nok tid til å gjøre alt. Da kan man ikke unngå å bli fryktelig sliten innimellom.


 

– Det spiller ingen rolle hva slags dag du har hatt, det må du legge fra deg eller bruke det konstruktivt. Jeg kan jo strengt tatt ingenting annet. Jeg har aldri hatt noen backup-plan, og jeg har fortsatt ikke det, avslutter Tuva.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger