(KarriereStart.no):

Navn: Roy Halvor Frimanslund

Alder: 34

Utdanningsbakgrunn: Master of Communication Design ved RMIT University i Melbourne, Australia.

Yrke: Designer

 

Klikk her for å se Roys frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Har bakgrunn fra en kreativ familie med kunstnere og kreatører som kan mye. Selv skiftet jeg fra en yrkesretning innen næringsmiddelindustrien til design grunnet allergi. Tok da to år ved Noroff fagskole, med etterfølgende bachelor- og masterstudier i Australia. Har jobbet som faglærer og sensor for Noroff nettstudier, og jobber nå aktivt med egne prosjekter. Selger kunst og egendesignede kort fra nettbutikk og ved markeder.

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

Jeg har vært frilanser innen design og oversetting i 13-14 år. Frilans er en grei måte å spe på inntekter fra faste prosjektjobber og stillinger, og for å videreutvikle min egen faglige ekspertise.

 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Nå er jeg ansatt som designleder og CPO i en gründerbedrift. Derfor bruker jeg dagtiden til å utføre oppgavene jeg har hos dem og flytter frilansoppdragene til kvelder og helger. Har faste frilansoppdrag innen oversetting og tar oppdrag med design, ideutvikling og rådgivning når det dukker opp spennende muligheter.


 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Rådgivning i tidlig fase av bedrift- og produktutvikling, merkevareutvikling, design for alle flater, analyse, problemløsing, planlegging, koordinering i kreative prosjekter, videreformidler av relaterte tjenester fra andre eksperter.

 

Klikk her for å lese Norges største frilansmagasin

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Dette er den delen som er dårligst forklart under kreative utdannelser. Her har nok de med naturlig selgerinstinkt en stor fordel. Andre kreative ville nok hatt godt av en selgende manager som kunne tatt seg av det. Derfor er det nok absolutt en stor fordel om en kan være heldig å få en jobb i et byrå fra starten.

 

Min fremgangsmåte er å følge med på nettsider hvor oppdrag presenteres og sende tilbud på disse. Jeg sender tilbud til potensielle kunder og søker prosjektstillinger som dukker opp. Jeg videreformidler oppdrag til andre eksperter i nettverket mitt, og håper de gjør det samme for meg.


 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Du kan jobbe mye mindre for en bedre timelønn og du kan strukturere dagene som du vil. Du trenger heller ikke alltid oppholde deg på ett enkelt sted.

 

STOR GUIDE: Ekspertenes råd for å lykkes som frilansjournalist

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Konkurrenter som ikke priser tjenestene sine skikkelig er et tilbakevendende problem. Det medfører en feil oppfatning hos enkelte kundegrupper om at design er enkelt og går veldig raskt. Er også en utfordring med kundegrupper som bare vil forholde seg til pakkepriser, enda design og kreativitet er timebaserte tjenester på lik linje som for håndverkere. En må bruke tid på administrasjon og ikke-kreative oppgaver, som regnskapsføring, fakturering, markedsføring m.m. Oppgaver som endrer tankesett og tar av tid, som har større og mer effektiv verdi om den kan brukes til kreative oppgaver.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Få utvikle, designe og skape en ny versjon av Altinn kunne vært moro. Byutviklingsprosjekter virker svært spennende og det samme kan sies om å jobbe med arkitekter på byggeprosjekter. Egentlig er drømmekunden en kunde som skjønner hva en moderne designer, en «Fusjonist-designer» om du vil, faktisk kan bidra med. Det handler ikke bare om det vi gjør i programvaren eller på tegnearket, men også om forarbeidet, analyser, testingen, innsikt og ikke minst evnen til å jobbe sammen med- og forstå andre fagdisipliner.

 

SE VIDEO: Slik sparker du i gang frilanskarrieren

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

  • Gjør det du kan for å få deg noen år i et byrå eller in-house miljø først.
  • Ta skikkelig betalt for tjenestene dine. Husk at du skal ha betalt for administrativ tid. Du skal ha litt ekstra for å dekke over det du mister av rettigheter som ansatt. Disse tingene må du bake inn i den fakturerbare tiden.
  • Bransjeorganisasjoner har som regel gode artikler om tema. Det finnes også gode timepriskalkulatorer et nettsøk unna.
  • Bli kjent med dine svakheter. Ta kurs for å styrke områdene eller finn andre personer som kan det du er svak på og som kan du jobbe med.
  • Rådet som jeg virkelig skulle ha fulgt selv: alliér deg med et godt bedriftshode som kan ta seg av innsalg og markedsføring for deg mot provisjon.
  • Gi kunder «fornøyd-garanti». Gi bort gratis første rådgivningstime, gi rabatt på forprosjekt eller utforsk andre måter som kan gi potensielle kunder ekstra grunn til å gi deg en sjanse.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger