(KarriereStart.no):

Navn: Rose Desiree Kristensen

Alder: 24 år

Utdanningsbakgrunn: «Selvlært» og «trainee» som tekstforfatter og digital markedsfører. Har plukket enkeltemner på UiO.

Yrke: Frilans tekstforfatter

 

Klikk her for å se Rose Desirees frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Før jeg ble frilanser har jeg vandret mellom forskjellige jobber. Jeg gikk «Musikk, dans, drama» på videregående. Jeg bytter hobby like ofte som andre bytter sokker – men skrivingen har alltid vært der. Jeg har alltid hjulpet familie, venner og bekjente med å skrive, og skrevet sanger, dikt og noveller. Likevel trodde jeg ikke at jeg kunne få meg noen jobb som tekstforfatter eller at jeg kunne være frilanser uten noen form for utdanning.

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

Tanken på en A4-jobb alltid har virket avskrekkende på meg. Jeg ønsket meg enn jobb hvor jeg kunne reise – eller bare bli værende i pysjamasen. Jeg begynte å ta betalt for oppdrag etter at forespørslene fra bekjente økte – men jeg trodde likevel ikke at jeg kunne jobbe som frilanser på heltid. Men etter hvert fikk jeg flere oppdrag og mer erfaring. Gjennom praksisplass som tekstforfatter og digital markedsfører hos Cloudnames AS fikk jeg mer «pondus». Nå har jeg jobbet som frilanser siden 2014, og stortrives!


 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Tre dager i uken står jeg opp klokken 05.00 – ikke for å skrive men for å vaske! Jeg jobber ni timer i uken for et renholdsfirma. Ikke fordi jeg må, men fordi jeg er proppfull av gode ideer når jeg er ferdig. Tankene får vandre fritt mens moppen vandrer i kjent bevegelse over gulvene. I tillegg kommer jeg meg ut fra hjemmekontoret og kan gjøre noe fysisk.

 

Klokken 10:00 kaster jeg meg over skriveoppdragene. Jeg har ingen fast lunsj. Jeg spiser når jeg er sulten, gjerne mens jeg sjekker e-posten. I 3-4 tiden henter jeg datteren min i barnehagen, lager middag, og jobber gjerne en time eller to etter at hun har lagt seg. Men bare dersom jeg har noe uferdig arbeid. Hvis ikke koser jeg meg med en god bok, Netflix eller kommer meg en tur ut.


 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Jeg tar på meg alle typer tekstoppdrag: Blogging, produksjon av innhold til nettsider, reklametekster, brosjyretekster, osv. Jeg hjelper også kunder med digital markedsføring, oversettelse og søkemotoroptimalisering (SEO). I tillegg har jeg faste oppdrag for Cloudnames AS og Multimedia Nordic AS, og et samarbeid med Versal Tekstbyrå.

 

Klikk her for å lese Norges største frilansmagasin

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Det drypper litt fra alle kanter. Jeg har opprettet en frilansprofil på Karrierestart.no og LinkedIn som har skaffet meg noen oppdrag. Det kommer også henvendelser på nettsiden min og på sosiale medier. Nå er jeg i gang med å lage en ny blogg hvor jeg skal dele av mine skrivetips, gi deg tips til hvordan du kan få ut budskapet ditt (digital markedsføring og SEO) og andre relaterte temaer.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

En av de største fordelene med å være frilanser er friheten det gir meg. Frihet til å jobbe i pysjamasen hjemme, eller fra en café i Spania. Frihet til å hente datteren min tidlig i barnehagen, og heller jobbe litt ekstra når hun har lagt seg.

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

I begynnelsen var det spesielt krevende når man er syk. Selv om en kunde kan ha forståelse for at man er sengeliggende, forventer de aller fleste likevel at man leverer innen tidsfristen. Heldigvis har jeg flinke folk jeg kan lene meg på dersom det sykdommen skulle melde seg.

 

LES OGSÅ: Ekspertenes råd for å lykkes som frilansjournalist

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

For meg er det variasjon som er drømmen. I dag ville jeg kanskje svart: «Min drømmekunde er en som ber meg om å hoppe på flyet til Japan i morgen for å lage en artikkel for et reisebyrå.». Men en annen dag ville jeg kanskje ha svart: «En brosjyretekst for en et advokatfirma». Jeg elsker å lære mer om forskjellige bransjer. Jeg lærer så utrolig mye!

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

  • Ingen vet hva du vil før du sier det høyt! For meg begynte det hele da jeg opprettet en Facebook-side hvor jeg beskrev hva jeg kunne hjelpe folk med. Hadde jeg ikke gjort det, hadde ingen visst at jeg ville jobbe som frilanser.
  • Du trenger ikke å jobbe som renholder – men kanskje en deltidsjobb kan gi deg økonomisk trygghet hvis du er redd for å ikke få dekket utgiftene dine.
  • I begynnelsen kan det være lurt å ta alle oppdragene man får, for å få erfaring. Det er lettere å få tak i nye oppdrag når du har noe å vise til.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger