(KarriereStart.no):
Navn: Sindre Leganger
Alder: 30
Utdanningsbakgrunn: Litteraturvitenskap og italiensk ved NTNU og Universitetet i Oslo
Yrke: Frilansjournalist
Nettside: sindreleganger.no
Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?
Jeg kommer fra Hobøl i Østfold, og gikk på medialinjen ved Glemmen VGS i Fredrikstad. Der fikk jeg min første frilansjournalist-jobb ved den lokale Radio Fredrikstad. Det var fint arbeid å ha ved siden av skolen. I sommerferiene jobbet jeg for lokalavisen Smaalenenes Avis. Mens jeg studerte i Trondheim arbeidet jeg frivillig for studentavisen Under Dusken – det var der jeg første gang kom i befatning med den mer dyptgående featurejournalistikken. Etter studiene fikk jeg jobb i radiodokumentar-redaksjonen i NRK.
Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?
Jeg arbeidet som frilansjournalist hele veien ved siden av studiene, men det var først da jeg sluttet i NRK i 2014 at jeg begynte å gjøre det på fulltid.
EKSPERTTIPS: Slik lykkes du som frilansjournalist
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Som regel sitter jeg foran dataen min hele dagen, enten ved å skrive eller redigere lyd. Heldigvis kan pulten min heves og senkes. Jeg sitter i et kontorfellesskap sammen med andre frilansjournalister. Nå og da er jeg ute på opptak, eller har møter og forhandlinger, men mesteparten av tiden brukes til å bearbeide materialet jeg har samlet på opptaksdagene. Jeg jobber stort sett vanlig arbeidstid, 7,5 timer hver dag.
Hvilke typer oppdrag tar du?
Jeg jobber stort sett bare med tekst og radio/podkast for store redaksjonelle medier. Som regel dreier det seg om lengre dokumentarprosjekter. Samtidig opplever jeg at det er et stort sug i markedet nå etter frilansjournalister som kan lage content marketing, altså reklame som utgir seg for å være journalistikk. Jeg sier nei til alt av denne typen oppdrag. Jeg ser ingen god måte det kan la seg kombinere med arbeidet som journalist. Der bør alle som vurderer å starte som frilansjournalister gå en runde med seg selv – er det egentlig journalist eller reklameskaper de har lyst til å jobbe som?
SE VIDEO: Hvordan sparke i gang frilanstilværelsen
Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?
Jeg sender idéene mine til reportasjelederne i redaksjonene. Hvis de er interessert, forhandler vi en prisramme og så går jeg i gang og lager prosjektene. Her gjelder det å selge idéene sine på best mulig måte. Virkelig gjøre alt man kan for å få reportasjelederen interessert, og vise at jeg er den rette personen til å gjøre jobben. Av og til får jeg også tilbud om oppdrag, men stort sett jobber jeg med emner jeg har foreslått selv. Det gjør arbeidet lystbetont, fordi det da alltid dreier seg om emner jeg er interessert i. Det gir også større eierskap til prosjektene.
Hva er de største fordelene ved å være frilanser?
Mye frihet. Jeg kan jobbe når jeg vil og hvor jeg vil, stort sett med prosjekter jeg er interessert i. I tillegg er jeg i stadige forhandlinger om lønn og rammer for prosjekter, og spillet rundt det er noe av det morsomste med jobben. Jeg tror det er en stor fordel for frilansjournalister å like forhandlingssituasjonen. Hvis vi ikke forhandler hardt blir vi stort sett avspist med småpenger hver gang, og det ødelegger både for oss selv og andre frilansjournalister på sikt.
LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?
Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?
Med tanke på friheten som selvstendig næringsdrivende, kreves det disiplin for å få en god struktur på arbeidsdagen. Frilanshverdagen innebærer samtidig lite forutsigbarhet, spesielt med tanke på lønn. Hvis jeg ikke kommer på noen idéer tjener jeg heller ingen penger. Den usikkerheten må man bli vant med, og det tror jeg kan være en bøyg for mange.
Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?
Et langt dokumentarprosjekt på podkast om noe jeg synes det er viktig at det lages journalistikk om, for en kunde som betaler det det koster. Lengre prosjekter gir mer forutsigbarhet, og er også som regel mer givende å jobbe med.
Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilansjournalist?
Ikke bli lei deg hvis reportasjelederen sier nei til idéen din. Da gjelder det å skyte framover og komme på en ny. Vær klar over skillet mellom redaksjonelle og kommersielle oppdrag. Som journalist tror jeg ikke det ene kan kombineres med det andre på noen god måte. Og lær deg å elske å forhandle om pris.
SE VIDEO: Soldaten som ble frilansjournalist
Hva tror du tittelen «Årets frilanser 2017» vil bety for din videre karriere?
Prisen er et konkret bevis på at jeg har lykkes i å gjennomføre prosjektene mine på en god måte. Sånn sett håper jeg den kan gjøre fremtidige kunder trygge på at jeg gjennomfører det jeg lover. Som frilansjournalist er man en egen bedrift med sin egen merkevare, og tittelen gir merkevaren min høyere verdi, og det er jeg glad for. Så gjelder det bare for meg å nyttegjøre meg av dette i framtidige forhandlingsrunder.
Ser du for deg å jobbe videre med podcasting i årene fremover? Og har du noen nye prosjekter på gang?
Allerede første gangen jeg hørte på en podkast, ble jeg hektet. Jeg tror og håper det gjelder for flere enn meg selv, og at podkastlyttingen i Norge bare vil øke i årene framover. Derfor håper jeg å kunne fortsette å jobbe med gjennomarbeidede dokumentarserier på podkast framover, og at norske annonsører virkelig får øynene opp for at de her har muligheten til å nå en vanligvis vrien målgruppe på en ekstremt intim og fortrolig måte.