(KarriereStart.no):

Navn: Richard Havstein Melkersen

Alder: 25

Utdanningsbakgrunn: Realfag videregående (2010) og bachelor i Ergoterapi ved Høgskolen i Oslo og Akershus (2015)

Yrke: Ergoterapeut og frilans komponist

 

Klikk her for å se Richards frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Født og oppvokst i OL-byen Lillehammer (1991) i en aktiv familie med to brødre. Barndommen har vært fylt med en del kreative aktiviteter som filmskaping, korps og kunst. I ungdomsårene var det en venn av meg som introduserte meg for musikkprogrammet kalt «FL-studio» og siden har dette med komposisjon vært en vedvarende stor interesse.

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

Jeg har alltid likt å skape ting, det å være kreativ. Og det å være frilans komponist forutsetter at du hele tiden er ekstremt kreativ med det du gjør, ikke bare med den musikken du lager, men også i måter du velger å dele det med omverdenen. Jeg tror vi alle har fått gaver eller talent som vi prøver å finne og dele, men også kan se potensiale i, utvikling. Jeg vet jeg kommer til å utvikle meg som komponist fordi denne interessen har vært hos meg såpass lenge som 12 år.


 

EKSPERTTIPS: Slik lykkes du som frilansjournalist

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

En vanlig «arbeidsdag» starter som regel etter jobb, trening og en bedre middag, ca. 18.00, i helgene starter det ofte tidligere. Har ingen spesiell rekkefølge på hva jeg gjør når, men disse komponentene pleier jeg å være innom i løpet av en dag der jeg har satt av en del tid:

  • Jobber på prosjektet som har nærmeste frist
  • Utvikler min egen hjemmeside ved å tenke enkelhet, brukervennlighet, solid design og logo, spisse konseptet for min frilansvirksomhet
  • Ser etter nye virtuelle instrumenter på nettsidene til East West, Heavocity eller Native Instruments
  • Oppdaterer innhold på egen hjemmeside, soundcloud, instagram, facebook, audiojungle og KarriereStart
  • Bruker google aktivt og går innom ulike forumer for å få ideer til promotering

 

Før laget jeg musikk for å lage musikk, og hadde et prosjekt i ny og ne. Men nå er det bare tid til prosjekter og promotering.

 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Jeg tar på meg oppdrag i form av å lage musikk til dronevideoer av forskjellige slag, dokumentarer, reportasjer, bryllupsvideoer og bildepresentasjoner. Stikkord som best kan beskrive prosjektene jeg har hatt de siste årene er «fysisk aktivitet, fellesskap, idrett, sport og fritid, episk norsk natur». For nærmere informasjon, besøk hjemmesiden min.


 

SE VIDEO: Hvordan sparke i gang frilanstilværelsen

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

For min del går det ut på å være tydelig med det jeg har bidratt med, men også det jeg kan bidra med. Vise at jeg er villig og har muligheten til å ta ulike oppdrag. Men så skal det også være er et marked for det jeg lager. Derfor er det viktig at jeg også er litt fleksibel, åpen for at jeg kanskje bør gjøre endringer i konsept eller innhold for å fange en målgruppe bedre. Det som jeg tror alle frilansere skjønner, er at det er lurt å bruke nettverket sitt.

 

En venn av meg har for eksempel noen ganger hatt behov for musikk til ulike prosjekter i forbindelse med hans jobb som fotojournalist, og som et resultat av dette samarbeidet har jeg fått eksponeringstid på både NRK og GD nettavisen. Det er en god begynnelse!

 

Kjenner også en som blant annet driver med filming av bryllupsvideoer der jeg kan bidra med musikk. En som driver med animasjon og en som spiller i et studentband som har behov for PR og introsang til opptredner. Involvering i forskjellige miljøer vil generere flere prosjekter og muligheter.

 

Så handler det også om å forbedre kvaliteten på det en lager og det forutsetter at en investerer i riktig utstyr. Og igjen må man bruke nettverket sitt, spørre venner eller bekjente du vet kan en del om nødvendig PC-utstyr, hardware og software, men også drive litt research på egenhånd.

 

Tror de fleste innenfor frilansbransjen skjønner at det gjelder å være ydmyk nok til å starte smått. Selv om du har tanker om hvor du vil hen, og vil dit fortest mulig, tror jeg du vil sette mer pris på lærdommene du drar med deg når du er tålmodig og tar små skritt hele veien.

 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Det er å kunne styre mye selv, arbeidstid og måter å arbeide på. Man blir godt kjent med hvordan en selv kan jobbe effektivt, fordi jobben som frilanser krever at du er god på en del områder. Det handler ikke bare om å produsere et produkt, men også markedsføring, samarbeid, konseptutvikling og langtidsvisjon.

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Det er at du ikke har en fast inntekt og må ofte ta jobber ved siden av. Det som også er utfordrende er å kunne skape grunnlaget for å kunne bidra inn i større prosjekter uten spesifikk utdannelse innenfor det en driver med, men det bør være mulig på lang sikt. Er nok lurt å skaffe seg en relativt stabil jobb ved siden av, slik at du har to ben å stå på.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Det hadde vært å kunne bidra med musikk til større prosjekter (natur/sport) på NRK eller noen av BBCs fantastiske naturprogrammer.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

  • Aldri stopp med interessen du liker bare fordi du kanskje ikke får den responsen du skulle ønske.
  • Det handler om å sette sin kreativitet inn i et system som er anvendbart og attraktivt for samarbeidspartnere, samt vite ganske konkret hva de aktuelle samarbeidspartnerne har behov for.
  • Vis at du er en seriøs aktør som tenker langsiktig.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger