(KarriereStart.no):

Navn: Marte Nordahl

Alder: 33

Utdanningsbakgrunn: Fotograf ved Norges Kreative Fagskole. Journalist ved Høgskolen i Bodø. Kommunikasjonsrådgivning ved Høyskolen i Lillehammer.

Yrke: Frilans fotograf og journalist

 

Klikk her for å se Martes frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn? 

Er opprinnelig fra Nes på Romeriket, og er bosatt på Kjelsås. Er et friluftsmenneske som trives like godt på fjellet som ved sjøen. Er opptatt av løping og skiturer. Har som oftest med meg kamera ut på tur. Liker å ta bilder av det meste, og fotograferer natur, mennesker, dyr og mat.

 

Har bakgrunn som journalist og fotograf i ulike magasiner, aviser og nettsider. Har også erfaring med innholdsmarkedsføring til trykte og digitale medier som blogg, hjemmeside og facebook.

 

STOR GUIDE: Slik lykkes du som frilansjournalist

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

Startet med at jeg begynte å fotografere ved siden av studier. Endte med at jeg fikk flere oppdrag. Frilanstilværelsen kan være spennende, med en variert arbeidshverdag og ulike oppdrag.

 

– Du har en stor fordel om du er uredd, kontaktsøkende og trives med nye utfordringer, sier Marte Nordahl.

FOTO: Bente Haralstad Delmas

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?


Hverdagen som journalist og fotograf kan variere mye. Arbeidet starter som oftest med god researcharbeid og planlegging før intervju og fotografering. Jeg pleier å dele opp arbeidsdagen i to. Jeg starter med å ta et intervju og fotografere. Det er viktig å tenke ut motiver på forhånd, men det hender også at jeg finner andre motiver underveis, ettersom jeg blir mer kjent med stedet og menneskene jeg fotograferer. Etter intervju og fotografering redigerer jeg bildene og skriver ut teksten.

 

Jeg jobber for det meste hjemmefra når jeg redigerer tekst. Det hender også at arbeidsgiveren tilbyr en liten kontorplass, for livet som frilanser kan til tider oppleves noe ensomt. Ellers er det også muligheter å leie kontorplass i et fellesplass sammen med andre frilansere.

LES OGSÅ: Frilanseren: Helene Samdal jobber som illustratør og grafisk designer

 

Som fotojournalist er det ingen klisje at dagene ikke er like. Noen dager jobber jeg i studio eller ute på en arbeidsplass, med portrettfotografering, mat- eller produkter. Andre dager er jeg ute på feltet og intervjuer og fotograferer mennesker i ulike situasjoner. Å finne et spennende tema med passende intervju- og fotoobjekter kan ta mye tid. Som oftest stiller folk opp, og er glad i å få forespørsler. Deadlines kan noen ganger være utfordrende, da ikke alle kan stille opp på dagen.


 

SE VIDEO: Hvordan sparke i gang frilanskarrieren

 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Tar på meg både oppdrag som journalist, fotograf, tekstforfatter og med innholdsmarkedsføring. Kan ta på meg arbeid for offentlige og private bedrifter, samt medie- og reklamebyrå. Ulike magasiner og aviser er også aktuelt. Det er mange muligheter som selvstendig næringsdrivende.

LES OGSÅ: Grafisk design frilanser Anita Hvambsahl

 

– Frilanstilværelsen kan være spennende, med en variert arbeidshverdag og ulike oppdrag, sier Marte Nordahl. (Foto: Bente Haralstad Delmas)

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Sender åpne søknader. Tar direkte kontakt med bedrifter. Bruker nettverket mitt og rekrutteringsansvarlige innenfor mediebransjen.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Stor variasjon i hverdag. Får mulighet til å jobbe med mange ulike prosjekter. Fleksible arbeidstider.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Når du får et prosjekt med frihet til å løse den på din egen måte. Alle prosjekter er spennende. Liker godt å gjøre research, fotografere, intervjue og levere fra meg saker ferdig. Ellers er det spennende med content- og mer kommersielle saker.

LES OGSÅ: Digitalt drømmeliv - Ingvild er frilans kommunikasjonsrådgiver

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Du har en stor fordel om du er uredd, kontaktsøkende og trives med nye utfordringer. Du må være komfortabel med det uforutsigbare.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger