(KarriereStart.no):

Navn: Fredrik Holmen Lillegraven

Alder: 26

Utdanningsbakgrunn: BA i Film Teori og Dramaturgi

Yrke: Frilans filmregissør, manusforfatter, dramatiker

 

Klikk her for å se Fredriks frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Mellom min studie i Los Angeles, USA, laget jeg selv avhengige produksjoner som besto av kortfilmer, musikkvideo og reklamefilm. Jeg har utdannelse i filmteori og filmdramaturgi og har lært om filmproduksjon som assistent på utallige profesjonelle filmproduksjoner i Stavanger, hvor jeg bor. Min første profesjonell kortfilm som jeg selv har skrevet og regissert heter “Bølle”, med Vegar Hoel og Thomas Aske Berg i rollene. Den er støttet av Filmkraft og NFI. Filmen håper jeg får komme med på flere festivaler i Norden og kanskje utlandet. Jeg skriver på flere kortfilmer som er mitt fokus nå, samt ønsker å skrive for TV og teater.

 

SE VIDEO: Hvordan sparke igang frilanskarrieren

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

Det er veldig gøy å kunne bli tilbudt varierende oppdrag, som jeg ser på som trening nå som jeg er i etableringsfasen til å bli en profesjonell filmskaper. Jeg har prøvd å utarbeide meg som frilanser siden jeg ble ferdig utdannet, våren 2016, men som “profesjonell frilanser” så er det ca. seks måneder.


 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Regi på reklame, manusskriving til musikkvideo, kortfilm. Jeg jobber i forskjellige sjangre, enten det er drama eller komedie, men alltid viktig for meg å finne unike måter å fortelle en historie på. Oftest er det den idéen som man kan ha en vane for å først skyve vekk, fordi den kan være litt mer original enn de mer firkantede ideene man får til daglig. Det er oftest disse absurde “hvorfor ikke”-ideene som driver kreativitet, og det å være frilanser trener hjernen til dette.

 

LES OGSÅ: Nybegynnerfeilene du må unngå som fersk frilanser

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Skape kontakter vil nok alle si er viktig, å finne interessante måter å fremheve meg selv på. Det er viktig å “mase” litt, så folk får vite hvem du er og intensjonene dine, og talentene dine.


 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Det er for meg å skape kunnskap om ting jeg ikke tenkte jeg kunne vite, å bearbeide talent, samt jobbe for meg selv å være min egen sjef. Man får også møte masse interessante mennesker på veien og man tvinger seg selv til å bli disiplinert og kunnskapsrik.

 

Hva er de største utfordringene eller ulempene ved å jobbe frilans?

Utfordringene vil være å passe på du klarer deg økonomisk, og at du holder deg opptatt slik at du ikke faller ut og blir lat.

 

LES OGSÅ: Fem tips for å lykkes som frilanser

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Det hadde vært en drøm at i fremtiden så ringer en TV-kanal hvor jeg skal ta imot oppdrag om å skrive en TV-serie, eller at en kjent manusforfatter gir meg ideen hans/hennes fordi personen ikke har tid.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Gå ut av komfortsonen, lag rutiner, les mange bøker og se mye film, vær kritisk mot deg selv og ta imot kritikk fra andre. Bruk tid på å tenke på hvordan du vil presentere deg selv og hva du skal si for å overbevise produsenter eller oppdragsgivere om dine idéer.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis avledige stillinger