(KarriereStart.no)

Navn: Bethany Forseth-Reichberg

Alder: 22

Utdanningsbakgrunn: Kandidatstudiet i utøvende jazzsang ved Norges musikkhøgskole, bachelor.

Yrke: Vokalist og låtskriver

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Jeg hadde egentlig ikke sett for meg å bli musiker, så jeg valgte International Baccalaureate (IB) på videregående. Etter dette måtte jeg finne ut hva jeg ville bli, og jeg søkte meg opp på universiteter i hele verden for å se om de hadde enten biologi eller musikk. Til slutt innså jeg at det er jo egentlig musikk jeg brenner for, og det er det jeg alltid har hatt lyst til å jobbe med. Jeg begynte å synge jazz på ungdomsskolen og jeg har spilt fiolin siden jeg var 10. Derfor søkte jeg meg inn på Norges musikkhøgskole, selv om jeg kunne ikke så mye teori og hadde ikke så mye erfaring med å spille for folk. Heldigvis kom jeg inn på kandidatstudiet i utøvende jazzsang. Når jeg ser tilbake på det virker det kanskje naturlig, men der og da føltes det litt spontant. 

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?


Om du ikke teller med de fire årene jeg har studert ved NMH, så har jeg holdt på i litt over fire måneder. Det føles nesten ikke som et valg, men en naturlig videreutvikling av det jeg holdt på med. Å studere jazz på musikkhøgskolen er litt sånn å være en frilanser. Man er sin egen sjef og jeg liker friheten i det. For meg virker det som den ultimate måten å være musiker på. Å ikke ha fast jobb et sted, friheten til å spille med flere band og kunne spille konserter ofte.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Hvis det er en 100 % frilansdag: står opp i åttetiden og spiser frokost. Ofte så har jeg et tydelig prosjekt eller mål og jobber mot for eksempel en konsert eller studioinnspilling. I tillegg er en stor andel av frilans-biten administrativt. Mye mer enn jeg hadde sett for meg, Det er blant annet søknader som skal skrives, e-poster som skal svares, aktiviteter på sosiale nettverk og kontakte spillesteder. Nå for tiden er jeg i en prosess hvor jeg skal gi ut en egen plate som en duo på eget plateselskap. Så akkurat nå prøver jeg å finne ut hvor jeg skal trykke CD-ene.
For å holde oversikt skriver jeg en del lister i en egen listebok jeg har. Her prøver jeg å konkretisere hva jeg har å gjøre, og deler større mål til delmål. Da blir jeg ikke overveldet av at man har for mye å gjøre.


 

LES OGSÅ: Slik gjør du suksess som frilanser

 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Jeg har tre band: Sparkx, Tiur, Mall Girl. De spiller jeg mye med. Det er tre forskjellige retninger musikalsk, så det er gøy å kunne gjøre parallelt. I tillegg korer jeg på konserter og innspilinger, og skal for eksempel kore på en storbandkonsert med Wenche Myhre snart. Jeg synger også for demente eldre mennesker på sykehjem, og har en del faste småjobber for å få hjulene til å gå rundt.

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Det er mye tilfeldighet. Når man har spilt rundt en del blir man kjent med folk, og da blir man spurt. Rett etter jeg var ferdig med bacheloren min sa læreren min, Pål Thowsen: «Alle må vite at du er ferdig på skolen. Du må bare spre budskapet og si at du er klar til å jobbe». Jeg tror ikke han snakket om Facebook, men jeg la ut et innlegg hvor jeg sa at jeg kunne gjøre forskjellige ting. Sånn fikk jeg en av de faste jobbene mine, og korejobben for Wenche Myhre.

 

LES OGSÅ: Dette vil oppdragsgiveren se hos frilanserne

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Jeg er min egen sjef. I tillegg tror jeg man får et forsprang i arbeidslivet, for man blir en god problemløser. Det er ikke slik at jeg bare kan gå til en jobb hver dag og få en oppgave av noen andre. Det er hele tiden jeg som må tenke ut det neste steget. Jeg tror dette er viktig erfaring å ha i et arbeidsmarked som forandrer seg veldig raskt.

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Friheten kan være litt stressende og overveldende. Det er den uvitenheten om hvor man skal. Det kommer sikkert an på hva slags person man er, men jeg trenger rutiner og liker å vite om jeg kommer til å ha penger eller ikke. Nå i startfasen har det vært litt hånd til munn for min del, men det er utrolig lærerikt også. Jeg har i alle fall sett viktigheten av å sette av penger når jeg har, og bruker kun penger på det mest nødvendige. Det vil si mat og husleie, alt annet er ekstra.
Den psykologiske biten har derfor vært det vanskeligste, jeg prøver å minne meg selv på at det kommer til å gå bra og at jeg blir bedre rustet til å takle nedgang.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?
Akkurat nå vil jeg reise på turné med Mall Girl. Vi skal spille inn EP nå, så det blir å spre musikken vår og spille mer, men generelt vil jeg lage masse musikk og stå på scenen. Det er der hjertet mitt ligger.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?


Nå har ikke jeg kommet så langt, men jeg tror ting som regel går bra hvis du brenner for det, er dyktig og ikke gir opp. Legg ned en innsats og sett av penger når du har ekstra penger, og ikke ta deg selv så høytidelig. Ikke glem å kose deg.

 

LES OGSÅ: Slik unngår du stress som frilanser

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger