(KarriereStart.no):

Navn: Anita Hvambsahl

Alder: 27 år

Utdanningsbakgrunn: Bachelor i Estetiske studier, Universitetet i Oslo

Yrke: Grafisk designer

 

Fortell litt om deg selv og din bakgrunn?

Jeg er født og oppvokst i Oslo og har alltid vært glad i å tegne og utfolde meg kreativt. På videregående gikk jeg tegning, form og farge, og tok en bachelor med fordypning i kunsthistorie og medievitenskap på Universitetet i Oslo.

 

Hvor lenge har du jobbet som frilanser og hvorfor ble du frilanser?

Jeg sluttet i byråjobb i 2012 for å satse på drømmen om å jobbe for meg selv. 

KLESKOLLEKSJON: Klærne i bildet er fra hennes egen
kleskolleksjon, "Candy Skulls by Color Me", som hun
lanserte tidligere i 2014. (Foto: Privat).

 

LES OGSÅ: Jonas er frilansfotograf og skuespiller

 

Hvilke typer prosjekter tar du på deg?

Jeg tar på meg prosjekter som design av visuell identitet for små- og mellomstore bedrifter/artister/band. Design av plakater, flyers, brosjyrer, bokomslag, cd-cover, annonser, magasiner, produktinnpakning og mer.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

I tillegg til å være frilanser jobber jeg med en egen designkolleksjon for klær, prints og accessories. Min første kolleksjon «Candy Skulls by Color Me» slapp jeg i april i år gjennom studioet mitt The Color Me Studio, så mye av tiden min går med til promotering av denne.


 

Har jeg kundeprosjekter gående jobber jeg med disse, samtidig som jeg stadig jobber mot å ekspandere kundebasen og oppdragsmengden min.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Friheten. Mulighet til å være sin egen sjef og å kunne disponere sin egen tid som man vil, samt muligheten til å ta de type jobbene man ønsker.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Den største ulempen er litt det samme som den ene fordelen - at man er sin egen sjef. Man er i bunn og grunn alene om alle oppgaver og avgjørelser vedrørende den daglige driften, så det kan være både utfordrende og ensomt.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller drømmekunde?

Mitt drømmeprosjekt ville være et prosjekt der jeg fikk være med på å designe grafikk til produkter og produktoverflater, som grafiske trykk og mønstre til klær og interiørartikler. Det er denne drømmen som har gjort at jeg har gitt ut min egen kolleksjon, slik at jeg gjennom den får vist hva jeg kan, og samtidig jobbe med det jeg liker best.


 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Ha en plan. Fortsett gjerne i en vanlig jobb mens du bygger opp en kundebase som frilanser, og finn gjerne andre etablerte frilansere som har erfaring i din bransje, som du kan lære av og sparre med. Et nettverk er gull verdt. Da blir det mindre ensomt.


Husk også å gi deg selv tid. Det kan ta lengre tid enn forventet å ha suksess som frilanser og/ eller selvstendig næringsdrivende, så det er viktig å ha det i bakhodet og ikke miste motet av den grunn.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger