(KarriereStart.no):

 

Navn: Sigurd Bernhardsen
Alder: 26 år
Utdanningsbakgrunn: IB-diplom fra videregående, bachelor i Spilldesign fra NITH.
Yrke: Produsent i et streamingfirma

 

Fortell litt om deg selv og din bakgrunn.

Jeg er utdannet spilldesigner, med datarelaterte interesser. Jeg har jobbet med musikk, video, spill, tekst, og holder meg for det meste til IT-relaterte felt i jobbsammenheng.

 

Hvordan kom du frem til at frilans var noe for deg?

Vel, det startet med at jeg tok en utdannelse som ikke egnet seg så godt for å få jobb i Norge, fordi det er få spillfirmaer og enda færre jobber som designer. Det å være frilanser åpner mulighetene litt – man kan ta jobber der man vil, og kan etter min mening selge ekspertisen sin bedre enn hvis man leter etter fast arbeid.

Hvis du for eksempel er flink til noe du har drevet med som hobby (musikk, skriving, generell IT) kan du ganske enkelt finne noen som trenger et oppdrag gjort og si «hei, jeg har lagd X tidligere, tror du jeg kan være til hjelp her?», uten å måtte peke på noe særlig mer enn porteføljen, eller tidligere liknende prosjekter.


 

Hvordan gikk du frem for å danne enmannsforetak, bygge portefølje og danne forhold med kunder?

Såvidt jeg husker googlet jeg «opprette enkeltpersonsforetak», og fortsatte derifra til jeg var i mål. Så lenge man har et par timer og tålmodighet til å lese Altinn tekst så tror jeg ikke mange skal ha problemer med dette steget.

 

Jeg har alltid vært dårlig på å opprettholde en portefølje, siden mye av det jeg driver med krever litt innsats å vise frem. Hadde jeg vært lur ville jeg nok lagd en nettside som portefølje, siden det er den enkleste måten å vise frem hva man kan - uansett medium.

 

Link til Soundcloud, Deviantart, YouTube, hva som helst som kan vise frem det man har laget tidligere – det er veldig sjelden jeg har opplevd at noen har inkludert for mye i porteføljen, så lenge det er godt organisert / kategorisert.

LES OGSÅ: Frilans trommeslager Hans Marius Indahl: - Ingen dag er lik


 

Hva gjør du for å skaffe deg et godt nettverk som frilanser?

Holder kontakt med venner fra skolen, gjerne via linkedin og liknende. Det finnes utrolig mange nettverksverktøy der, men hvis jeg skal gi et råd som jeg virkelig har erfart at fungerer: identifiser de som er networking-guder innen feltet du vil jobbe, og sørg for at de synes du har noe å bidra med. Det kan være en sjef i firmaet du jobber for, en lærer, gammel klassekamerat og så videre. 

 

Kombinerer du frilansyrket med en annen jobb?

Jeg fikk jobben jeg har nå fordi jeg frilanset der en stund først. Jeg har gjort noen oppdrag siden jeg startet fulltid, men ikke fullt så mye nå i det siste.

LES OGSÅ: Grafisk design frilanser Anita Hvambsahl

 

Hvilke typer prosjekter tar du på deg?

Alt jeg har lyst til å gjøre der og da. Gjerne oppdrag som har en konkret deadline, men ingen «innsjekkingspunkter», altså noen sier «jeg vil ha dette ferdig da» og lar meg jobbe i mitt eget tempo.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Da jeg frilanset var det veldig likt som da jeg gikk på skole – fleksible tider som fort kan ende i et 12-timers skippertak dagen før deadline. Men det spørs jo helt på oppdraget.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Fleksible tider, fritt valg av oppdrag, mulighet til å justere arbeidsmengde etter finansielle behov.

LES OGSÅ: Jobber som illustratør, grafisk designer og scenograf

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Å føre eget regnskap er på toppen av listen for meg. Jeg elsket å lage excelskjemaet, men hatet å opprettholde det. Det er selvfølgelig et problem om man ikke finner oppdrag, men i min erfaring gikk dette seg til relativt fort. Man finner som regel oppdrag om man leter. Det føles også veldig ut som et «mellomledd». Foreldre og kjente har en tendens til å spørre når man skal få seg en ekte jobb.


 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller drømmekunde?

Alle som virkelig brenner for et prosjekt som jeg skal jobbe på er herlige. Entusiasme er smittsomt, og siden jeg har valgt oppdraget er det sikkert noe jeg er glad i å holde på med også – det finnes ikke noe bedre enn å jobbe intenst på noe man synes er moro, hvor alle involvert er spent på å prøve sluttproduktet.

LES OGSÅ: Fra soldat til frilansjournalist: Sina Jahanbakhsh

 

Har du noen tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Se for deg hvem du søker oppdrag fra – alle stegene fra du trykker «send» på mailen som inkluderer CV, portefølje, «litt om deg», osv. Det er faktiske personer man sender til, ikke automatiske prosesser som skanner etter den perfekte CV-malen. Bruk mer tid på å åpne en dialog med kunden / oppdragsgiveren enn du gjør på å planlegge hva du skal si aller første gang dere møtes.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger