(KarriereStart.no):
Navn: Thomas Krekling
Alder: 38 år
Utdanningsbakgrunn: Siving. datateknikk NTNU, påbegynt Master i org. og ledelse ved NTNU Videre
Yrke: Prosjektleder IT, frilanser
Fortell litt om deg selv og din bakgrunn?
Jeg har lengre erfaring som programmerer/utvikler og applikasjonsarkitekt. Etter å ha jobbet en del år med dette utviklet jeg interesse for å prøve å lede andre, men samtidig også kunne utnytte i så stor grad som mulig den fagkompetanse jeg hadde bygget opp. Jeg har hatt mellomlederstilling som avdelingsleder og prosjektleder i et større konsulentselskap, før jeg våren 2014 ble frilanser.
Hvor lenge har du jobbet som frilanser og hvorfor ble du frilanser?
Jeg har jobbet som frilanser siden april 2014, så jeg er relativt fersk. Ble frilanser da det dukket opp en mulighet som var sammenfallende med lite motiverende arbeidsoppgaver og usikker fremtid hos min forrige arbeidsgiver. Jeg fikk en mulighet som ga meg en langvarig kontrakt, samt en indikasjon på at kunden ønsket langsiktighet, noe som reduserte en del av risikoen jeg så absolutt kjente litt på.
Hvilke typer prosjekter tar du på deg?
I første omgang ønsker jeg å kunne spille på min fagbakgrunn, så det som faller meg nærmest er å ta roller innen IT og ledelse av IT, herunder prosjektledelse og se på prosesser/forbedringer. Men, man kan jo ikke alltid være så kresen og det er alltids utfordrende å se på oppgaver som gir en faglig og personlig utfordring, gitt at man da også har og får nødvendig oppbakking til å kunne levere etter forventninger.
LES OGSÅ: Christine jobber som frilansjournalist
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Jeg prøver å komme meg opp tidlig og være på kontoret hos kunden til klokken syv. Jeg erfarer at perioden frem til ni-ti er den som da er mest effektiv for å få gjort tankearbeid, dokumentasjon også videre. Etter det blir det ofte en del møter og avklaringer. Jeg er tilhenger av å prøve å gå litt rundt i gangene på arbeidsplassen for å møte folk i stedet for å bare sende mail. Jeg tror slik relasjonsbygging er viktig for å jobbe mer effektivt og ha en god dialog. Det er viktig at de du leverer til har ett ansikt og en person å forholde seg til.
Så gjelder det å holde en tett dialog med utviklerne på de prosjekter som jeg leder for å hjelpe til med avklaringer. Jeg prøver å være opptatt av å gi ansvar og eierskap til oppgaver. Dette vil blant annet si at jeg prøver å ikke fortelle noen hvordan de skal løse ting, men heller hjelpe dem med å forstå hvilket problem de skal løse og hvorfor. Dette betyr også at man må prøve å løfte andre frem i lyset som suksessfaktorer når prosjektene leverer, men samtidig også ta unna presset når det blåser som verst.
Hva er de største fordelene ved å være frilanser?
Så lenge man har (artige) oppdrag og litt horisont er det jo det å kun måtte svare for seg selv. Inntektene forsvinner ikke i konsernbidrag eller liknende som man aldri føler man får noe igjen for. Det gir også en større mulighet til å disponere ferie og fritid, selvsagt under forutsetning av at man klarer å levere etter forventninger.
Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?
Det er vel usikkerheten med å finne nye arbeidsgivere når kontraktene begynner å nærme seg slutten. Så selv om belønningen er større i form av økt kompensasjon for arbeidet man legger ned, så er det viktig at man også tar innover seg at det kan komme perioder med mindre arbeid og at man da legger opp en buffer for dårligere tider. Og av og til kan man jo føle seg litt alene.
Å selge seg selv er både vanskelig og tidkrevende. Dette har jeg selv løst ved å være knyttet til et konsulentnettverk som heter 7N Norge, og er veldig fornøyd med den jobben og oppfølgingen de har gjort for meg så langt.
Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge
Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?
Jeg er for tiden knyttet til Norwegian Air Shuttle som IT-prosjektleder. De har en modell jeg har fått veldig sansen for. IT-avdelingen er veldig konsulentorientert, og de håndplukker i størst mulig grad en stor andel av sine konsulenter fra mindre aktører og ikke fra de store konsulentselskapene. Jeg føler at dette gir kunden en veldig stor grad av kontroll på hvem som jobber for dem, samtidig dersom man er flinke med langsiktigheten så bygger man også opp lojalitet hos den enkelte konsulent.
Her får man ansvar, tillit og oppgaver som er utfordrende, men samtidig også rom for å prøve nye tilnærmingsmåter og det å være seg selv. Drømmeprosjektet er et større IT-prosjekt der man kan jobbe sammen med dyktige og engasjerte utviklere og forretningseiere. At man under prosjektets levetid ser at folk vokser på oppgavene, motiveres, tar ansvar, lærer og leverer. Så avslutter man drømmeprosjektet med å levere over forventing og under budsjett, da pleier de fleste å være fornøyde.
Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?
Jeg tror at man må følge magefølelsen av at dette er noe som passer for en. Man bør nok være litt strukturert i forhold til den daglige drift av selskapet, noe som i seg selv egentlig ikke er en veldig stor jobb bare man har ordnet alle formaliteter som forsikringer, pensjoner, regnskapsfører også videre.
Jeg tror også at det første oppdraget er det viktigste. For meg var det å få en lengre kontrakt avgjørende da jeg nok ikke hadde turt å hoppe på en to-tre måneders rullerende kontrakt.
Føler man det er jobben med å selge seg selv som er vanskelig så kan det være en løsning å ta kontakt med konsulentformidlingsselskaper (som for eksempel 7N Norge, nettverket jeg jobber med). Disse har også sine forskjellige modeller og varierende tilknytningskriterier som man skal være litt observant på. Dersom denne formidlingsaktøren fungerer og klarer å holde deg engasjert så er det ofte verdt den cut-offen de tar.