(KarriereStart):

Navn: Oddne Madsen
Alder: 29 år
Utdanningsbakgrunn: Generell studiekompetanse og bachelor 
Yrke: Animatør / 3D- og Video Generalist


Fortell litt om deg selv og din bakgrunn:

Da jeg var barn ville jeg bli tegner eller kunstner. Når jeg ble ungdom kjøpte jeg videokamera og ville bli regissør. Men etter hvert som jeg ble eldre oppdaget jeg 3D og animasjon, som lot meg utspille alle tidligere talenter og interesser innenfor filmskaping. Dermed forfulgte jeg en utdanning og karriere innenfor dette feltet.

 

Hvordan kom du frem til at frilans var noe for deg?

Det er som regel det eneste alternativ for animatører, og spesielt for de som ønsker å jobbe på kryss av medier, arbeidsplasser og prosjekter. Jeg visste i utgangspunktet at det ville bli vanskelig.

 

Hvordan gikk du frem for å danne enmannsforetak, bygge portefølje og danne forhold med kunder?

Danning og opprettholdelse av enkeltpersonsforetak er relativt enkelt, men man må holde tunga rett i munnen og være forberedt på mye økonomisk pirk og papirarbeid.


 

Å bygge en portefølje er enkelt for animatører. Alt du må ha er en compilasjonsvideo av dine beste animasjoner. Videoen er lett å vedlikeholde, og det eneste en animatør trenger for å søke jobb.


Hvordan går du frem for å skaffe deg et godt nettverk som frilanser?

Jeg snakker med en rekke folk for å høre om de trenger eller kjenner noen som kan ha bruk for mine tjenester. I møte med potensielle kunder er det viktig å formidle sine ”skilsets” på en lett forståelig måte. Mange kan ha bruk for noe du kan uten at forstår ord og uttrykk fra programmer, framgangsmåter, teknikker og så videre.

 

Kombinerer du frilansyrket med en annen jobb?

Jeg har hatt noen faste men kortsiktige jobber i tillegg til enkeltpersonsforetak. Uten dem hadde jeg mest sannsynlig ikke klart meg økonomisk det første året.

 

LES OGSÅ: Frilansjournalist: Velger alltid et tema som interesserer meg

 

Hvilke typer prosjekter tar du på deg?

Så lenge jobben betaler tilstrekkelig og prosjektet er interessant, prøver jeg å søke på så mye som overhodet mulig. Det er den beste måten å bli kjent med folk i bransjen, og skape kontakter uavhengig av prosjektet.


 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

Det har så langt kommet helt an på arbeidsplassen og arbeidsgiveren. Jeg har ennå ikke jobbet på noen prosjekter hjemmefra. Som regel er det snakk om en helt vanlig 08 – 16 arbeidsdag i kontorlandskap.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Det å kunne jobbe med noe man liker er det aller beste. Og lønna er fantastisk bra når man først har jobb, så, så lenge man har prosjekter å jobbe med tjener man godt! En bonus er at man jobber på mange forskjellige plasser og med forskjellige folk. Det er veldig bra for oss som er glad i variasjon.

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Den største utfordringen for frilansere i Norge vil nok være å finne jobb. Det krever mye arbeid og kan føre til lange perioder uten lønn og uten noe å gjøre. Da er det viktig å aktivisere seg selv! En annen stor ulempe ved frilans er mangel på profesjonelle ordninger i forhold til forsikringer, betaling av skatt, MVA, sykdom og så videre. Du står helt alene som frilanser.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller drømmekunde?

Å kunne ha kreativ kontroll over et større prosjekt som musikkvideo, spill, spillefilm eller kortfilm, og se den nå en eller annen form for suksess. Drømmekundene er de som betaler godt for enkelt arbeid.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Ha så mye oversikt over enkeltpersonsforetaket som mulig. Det er den verste delen av jobben, men så lenge den delen er i orden, blir resten en lek. Snakk med aktuelle kunder. Og snakk med potensielle kunder. Snakk med så mange du kan innenfor ditt felt og legg fram alt du kan lage og gjøre for nevnte kunder. Jo flere som vet om hva du kan, jo større sjanse er det for at noen anbefaler deg til en arbeidsgiver.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger