(KarriereStart.no):
Navn: Helene Straume Samdal
Alder: 28 år
Utdanning: Bachelorgrad i grafisk design ved Norges Kreative Fagskole, med 1 år utveksling ved University of West London. Tre år ved NTNU.
Yrke: Grafisk designer og illustratør
Fortell litt om deg selv og din bakgrunn:
Jeg har studert i Trondheim og London, og tatt kurs i webdesign. Har tidligere jobbet med byrået Prefer AS som grafisk designer.
Før jeg begynte å studere gikk jeg tegning, form og farge på videregående, som gav meg en god innføring i de nevnte begrepene og deres teknikker. Jeg ønsker i all hovedsak å jobbe for hånd, det vil si å planlegge designet, lage illustrasjoner eller designe typografi for hånd ved hjelp av blyant, kalligrafipenner, tusjer, og fiberpenner. - Og gjerne kombinere dette med digitale uttrykk. Jeg holder fortiden på med å lære meg kalligrafi, og utforsker nye metoder for å integrere det tradisjonelle i nytt design.
Hvor lenge har du jobbet som frilanser og hvorfor ble du det?
Har jobbet som frilanser siden sist vår. Først og fremst begynte jeg som frilanser fordi jeg opplevde at det var vanskelig å få seg fast jobb innenfor bransjen, uten å ha minst ett års arbeidserfaring fra før av.
LES OGSÅ: Animatøren deler av sine erfaringer
Hvilke typer prosjekter tar du på deg?
Alt mulig, fra illustrasjonsoppdrag, merkevarebygging, logodesign, redaksjonelt design, informasjonsdesign, webrelaterte oppdrag, som websider og web-bannere, til plakatdesign, cd-covre, bokomslag og mer.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Jeg starter rundt klokken ni, og gir meg mellom fire - halv seks. Dagen starter med at jeg sjekker e-post og oppdaterer diverse nettsider, før jeg begynner å jobbe med ulike prosjekter. Jeg liker å arbeide med flere prosjekter om gangen, for å få mer variasjon gjennom dagen. Etter lunsj kan det hende at jeg møter kunder. Ved slutten av dagen sender jeg diverse e-poster for å planlegge videre og sikre meg flere kunder, promotere meg selv, eller annet.
Hva er de største fordelene ved å være frilanser?
Friheten til å velge når du vil starte opp, til en viss grad hva en vil jobbe med, hvordan en skal gå frem, og friheten til å finne ut ting på egen hånd. Man kan også være heldig å få møte mange spennende folk fra ulike bakgrunner, som igjen vil øke nettverket ditt og forhåpentlig gi en flere kontakter etter hvert.
Frilansing er også en fin måte å skaffe seg erfaring på, fordi det kan være lettere å få et frilansoppdrag enn å få seg fast stilling i en bedrift. En annen positiv ting med å være frilanser, er at en har muligheten til å jobbe hvor som helst, så lenge en er ferdig med møter og treff.
LES OGSÅ: Fem steg til frilanssuksess
Hva er de største ulempene og utfordringene ved å jobbe frilans?
Den største utfordringen er at det kan være vanskelig å få flere kunder, og det kreves mye jobb med å få til dette i begynnelsen. Men med én gang man har litt erfaring, blir det mye lettere.
Det kan også være umotiverende til tider, ved at en ikke har noen garanti for å lykkes, fordi det tar tid å bygge seg opp en stor nok kundebase. Dessuten kan lønnen være lav i begynnelsen, rett og slett fordi man ikke får inn nok arbeid. Konklusjonen min så langt, er at det er hardt å være frilanser (før en lykkes), men er man motivert og vil inn i bransjen, er det en utmerket måte å skaffe seg både erfaring, og gjøre karriere.
Hva er ditt drømmeprosjekt eller drømmekunde?
Kunder som setter pris på kreativitet, og som ikke er redd for å skille seg ut. Et prosjekt der jeg har mye kreativ frihet, får være med på å ta avgjørelser, og blir utfordret.
Det kan være innenfor det meste, men skulle jeg kunne velge, måtte det ha blitt et design oppdag der jeg tenker ut en idé, utformer og designer en håndlaget illustrasjon, og/ eller typografi, gjerne med en profilert kunde. Bruksområdet kunne vært innenfor det meste.
LES OGSÅ: En rask innføring i frilanserbegrepet
Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?
Vær tålmodig, og beregn god tid til å skaffe deg kunder og til å klare å tjene nok penger. Et annet tips er å lære seg forskjellige ferdigheter, for på den måten i større grad gjøre selv unnværlig på arbeidsmarkedet innenfor det området som en ønsker å jobbe. Men pass på at du lærer ferdighetene godt og ikke bare flest mulig. Benytt deg av nettverksbygging, enten via sider som Linkedin, ved arrangementer i bransjen, eller via kontakter.
Innenfor den kreative bransjen er behance.net en veldig fin måte å promotere seg selv på. Jeg vil også anbefale å ha sin egen webside, og gjerne designe den selv om du har muligheten. Det kan være nødvendig å skaffe seg en deltidsjobb for å klare seg finansielt, men så lenge du ikke glemmer ditt langsiktige mål vil dette gå greit.