(KarriereStart.no):

I 16 år har hodejegeren Per Andre Marum jobbet med å finne kandidatene som vil lykkes best i oppdragsgivernes stillinger. Fra oppdragets begynnelse til første arbeidsdag i ny jobb, er Marum tilstede for kandidaten og kunden. Hos KarriereStart.no er han tilstede for deg som er jobbsøker, slik at du unngår noen av fallgruvene.


1. Erfaring vs. karakterer

Er du nyutdannet gjelder det å ha gode karakterer for å virke attraktiv for arbeidsgiver. Delta i student- eller samfunnsaktiviteter. Det er også fint om du kan vise til relevant jobberfaring under studietiden. Har du ikke det, er fremdeles ethvert bevis på at man klarer å stå opp om morgenen bedre enn ingenting.

 

2. Ha gode nettprofiler

Uten en god profil på LinkedIn er det vanskelig eller for tidkrevende for rekrutterere å finne deg. Og har du en for rølpete profil på Facebook kan rekruttereren ombestemme seg etter å ha funnet deg på LinkedIn.

 

LES OGSÅ: Hodejegerens innsidetips til CV og søknad

 

3. Utstrål energi i CV-bildet

Jeg vil gjerne ha bilde av deg i CV-en. En LinkedInprofil uten bilde er mindre trolig at jeg trykker på enn en med bilde. Jeg ser ikke etter ”pene” mennesker, men folk som utstråler energi.


 

4. Video-CV må være av god kvalitet

Så lenge en video-CV ikke blir for lang, og er av god kvalitet både på lyd og bilde er de helt supre. Hvis ikke er det bedre uten. Igjen er det energien jeg er på jakt etter, og det er enklere å se om du har det vi leter etter i en video enn på et bilde.

 

5. Unngå å falle ned i CV-hull

Det er bedre å skrive at du har vært arbeidssøker i en periode, enn å la det fremgå at det er et uforklarlig hull i CVen. Da kan fantasien løpe løpsk i retning av rehabilitering, fengselsbesøk eller tvangsinnleggelse – ingen av delene er spesielt karrierefremmende.

 

LES OGSÅ: Ikke la deg skremme av en hullete CV

 

6. Kle deg profesjonelt i forhold til stillingen

Det er sjelden feil å være for pyntet, men det kan koste deg jobben om du ser for slapp eller upassende ut.

 

7. Vær fremoverlent

Lytt aktivt og ta enkle notater. Noen jenter tar notater. En jeg har opplevd stenograferte omtrent - det ble for mye, mens for få gutter viser sin interesse og systematikk på denne måten. For å være litt stereotypiserende. Det er viktig å vise at du har forberedt deg. Ta initiativ, ikke bare vent på spørsmål. Ha alltid et spørsmål på lager til slutten av intervjuet, for du kan risikere å virke uinteressert om du ikke har noe å spørre om. Hold øyekontakt med alle som er i rommet.



8. Møt opp forberedt

En feil som går igjen blant jobbsøkere er at de ikke er godt nok forberedt. Kan ikke navnet på intervjueren, har ikke sjekket deres bakgrunn. Vet for lite om arbeidsgiveren, markedet de opererer i eller typiske oppgaver som tillegger den aktuelle stillingen.


LES OGSÅ: Slik vet du om jobbintervjuet var vellykket

 

9. Fokuser på det du har oppnådd

For mange snakker om hva de har gjort, men ikke hva de har oppnådd. En typisk feil er også å bruke for lang tid på å forklare bort ting de ikke er fornøyd med eller stolte over i sin CV, i stedet for å fokusere på sine styrker og det de er stolt av. Dess mer de bortforklarer dess mer fremstår det som er reelt problem (hvilket det ofte ikke er).

 

10. Spør om å få jobben

Avslutt intervjuet med å spørre om å få jobben, og forklar hvilke fordeler arbeidsgiver får om de velger deg, ikke bare hvilke fordeler du får om du får jobben.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger