(KarriereStart.no):

Navn: Michael Undrum

Alder: 24 (f. 1989)

Utdanning: Master i industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU

Internship hos: ABB AS

 

Hvorfor søkte du internshipet hos ABB?

ABB er et interessant selskap med mange muligheter både i Norge og utlandet, og trainee-programmet virket spennende. Sommerjobb virket derfor som en god mulighet for å vise hva jeg er god for og samtidig få bedre innblikk i hva ABB kunne tilby meg.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Hadde du noe kjennskap til ABB før du søkte?

Om ABB AS
 
ABB er et ledende selskap innen kraft og automasjon og satser tungt på forskning og utvikling.
Rekrutterer nyutdannede fra de fleste universiteter og høyskoler, men med hovedvekt på elektro, automasjon, kybernetikk, mekanikk, økonomi, markedsføring.
Rundt 2 300 fast ansatte i Norge og 145 000 internasjonalt.
Les mer om muligheter i ABB for studenter og nyutdannede her
 

Da jeg så den ledige stillingen hadde jeg lite kjennskap, men jeg gjorde meg kjent med selskapet før jeg søkte. Og da jeg fikk jobben leste jeg meg opp litt mer for å ha noen holdepunkter før jeg begynte.

 

Kan du fortelle litt om hva jobber du med?

Jeg har fått jobbe med forretnings- og markedsutvikling, som er perfekt match til min hovedprofil på studiet. Jeg har jobbet med å utvikle planer og materiale for å støtte prosessen med å få et produkt ut i nye markeder. Noe av arbeidet er dermed praktisk anvendelse av mange av emnene jeg har tatt ved NTNU, men i mange tilfeller er teori og hva som er mulig praksis litt forskjellig. Det er veldig spennende og utfordrende. De ansatte jeg har møtt er endringsvillige og åpne, noe som gjør det ekstra givende.


 

Kan du fortelle litt om utdanningsbakgrunnen din?

Jeg har gått Energi og miljø-linja på ”Ind-øk”-studiet, og har hovedprofil i strategi og internasjonal forretningsutvikling. Med andre ord en god match med ABB på mange punkter.

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet

 

Det er hard kamp om de relevante internshipene og sommerjobbene. Hva var det som gjorde at du fikk plassen?

Fra jeg var 15 år har jeg hatt sommerjobb, og jeg hadde de tre foregående somrene jobbet i et industriselskap. Jeg tror det er viktig å vise at man kan gjøre en innsats og har litt kjennskap til arbeidslivet. Jeg forsøkte å sette meg ned og tenke godt over hva jeg er god på og hva jeg liker å jobbe med. Deretter forsøkte jeg å finne ut hvordan dette passet inn i en ABB-kontekst. Til sist brukte jeg dette i søknadsprosessen for å tydeliggjøre hva jeg kunne bidra med.


 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden hos ABB?

Det var veldig nyttig å se hvordan teori og praksis for strategi og markedsføring henger sammen og en del brikker falt på plass. Det er ting man husker som viktig fra pensum, men som man ikke helt forstår rekkevidden av før man opplever det i praksis. Samtidig forstod jeg at ABB er en flott arbeidsplass og at traineeprogrammet var noe for meg. Det var avgjørende i valget mitt av arbeidsgiver etter studiet at jeg hadde fått god kjennskap til ABB og hvilke oppgaver jeg kunne vente meg gjennom sommerjobben.

 

Hvor går veien videre etter internshipet?

Jeg begynner som trainee denne høsten. Det er et toårig program, hvor jeg får jobbe et halvt år hver i fire forskjellige avdelinger, ett av dem utenlands. Jeg ”tyvstartet” litt med en sommerjobb på første lokasjon i juni, med oppgaver som ligger nært opptil hva jeg skal drive med første halvåret - så det glir litt over i hverandre.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Hva er drømmejobben din for fremtiden?

Jeg er veldig interessert i strategi og markedsutvikling, og føler jeg har havnet veldig rett. Drømmejobbene blir vel da til ved å gå gradene, så lenge jeg synes det er spennende.

 

Har du noen tips til andre som vurderer et internship eller en trainee-stilling?

Snakk med tidligere og nåværende traineer i bedriften, de kan fortelle om hva som kreves og hva som er mulig. Ikke vær redd for å ringe! Det gjelder både når du lurer på noe og når du skal ha jobben. Bruk en halvtime og tenk over hva du liker og er interessert i, hva du er god på, eventuelt hvorfor du er god på det og hvor du vil med dette. Da kan du lettere velge arbeidsgiver og stillingstyper som passer deg. Til sist må du få et innblikk i hvordan dine ferdigheter og interesser gir verdi til bedriften. Får du til det, kan du være litt sikrere på at jobben du søker er noe for deg. Når du er i kontakt med bedriften så formuler hvordan du tilfører noe, hvor du vil og hvordan du kan bidra. Får du jobben, så fortsett å være tydelig på hva du vil og hvor du tror du kan bidra - og si ja til alle oppgaver og tilbud du får.

 

LES OGSÅ: Seks grunner til å skaffe seg et internship