(KarriereStart.no):

Navn: Duy Nguyen

Alder: 24 år

Utdanning: Interactive Art Director, Yrkeshøyskolen Hyper Island Stockhom

Internship hos: M&C Saatchi i New York

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med?

Jeg jobbet som en «art director intern» i et kreativt team. Sammen med partneren min, Connie Pedersen, kom jeg opp med ideer til reklame og utviklet ideene til reklamekonsepter. Vi jobbet også mye med hvordan ting skulle se ut (art direction), samt laget skisser til kundepresentasjoner.

 

Hvorfor søkte du internship  hos  M&C Saatchi?

Jeg søkte internship hos M&C Saatchi New York først og fremst fordi det var et nyoppstartet byrå, som samtidig var en del av et større byrånettverk. Å jobbe i et mindre byrå betydde at jeg kunne få mer ansvar og bli med på ting jeg ellers ikke hadde fått lov til. En annen ting som gjorde byrået attraktivt var muligheten til å jobbe direkte med den øverste kreative lederen. Og sist men ikke minst, de betalte veldig godt i forhold til andre internship jeg ble tilbudt. 


 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Kan du fortelle litt om utdanningsbakgrunnen din?

Jeg studerte ved reklamelinjen på Norges Kreative Høyskole i Bergen fra 2009 til 2011. Jeg fikk jobb hos reklamebyrået MK Norway etter studiet. Jeg bestemte meg dog for å dra tilbake på skolebenken i 2013, og reiste da til Stockholm for å studere Interactive Art Direction på en skole som heter Hyper Island.

 

Det er hard kamp om de relevante internshipjobbene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Internship er en del av studiet mitt på Hyper Island, og uten et internship ville jeg heller ikke fullført studiet. Skolen har som filosofi at elevene finner ut av ting på egenhånd. Jeg må være ærlig og si at dette var en stor stressfaktor, da jeg sendte ut mange mange eposter og fikk bare et par intervjuer. Jeg fikk noen nei, mens mange aldri svarte i det hele tatt. Det var naturligvis demotiverende, men det er viktig å ikke gi opp. Jeg fikk til slutt tilbud om å dra til Amsterdam og New York, og valget landet naturligvis på New York.


 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden som intern hos M&C Saatchi?

Jeg har lært mye mer om faget mitt fordi jeg fikk jobbet direkte med flinke folk og hatt gode mentorer. Jeg har også lært å legge janteloven litt på hyllen, det fungerer svært dårlig når man skal jobbe i en by som New York. Ingen har tid å vente på at du skal ta initiativ. Enten så gjør du det, eller så gjør de det.

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet

 

Hvor går veien videre etter internshipet?

Jeg drar nå videre til et nytt internship hos et av verdens beste reklamebyråer: Wieden+Kennedy i Shanghai. Her har jeg en rolle som art director / kreatør. Jeg skal være i Shanghai frem til desember, og etter det, helst en god jobb på en plass hvor jeg trives.

 

Hva er drømmejobben din for fremtiden?

Jeg vil gjøre akkurat det jeg gjør nå. Jeg ser for meg at jeg vil flytte tilbake til New York, hvor jeg trivde veldig godt. Men hvem vet, Norge er et fint land å bo i også. Jeg prøver å ikke tenke for mye, så lenge jeg har det gøy og føler at jeg utvikler meg, både personlig og faglig, så er jeg fornøyd.

 


Hva er den største forskjellen på å jobbe i USA og Norge?

Fra min personlige erfaring så er hierarkiet i USA ganske ekstremt i forhold til den åpne strukturen i Norge. Også som jeg nevnte tidligere, janteloven kan du legge hjemme. Hvis du ikke sier og viser hva du er flink til, vil heller ingen vite det.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å jobbe i utlandet?

Man ofrer mye for å gjøre disse tingene, fordi man får jo sjeldent sett venner og familie fra Norge blandt annet. Jeg skulle jo også gjerne begynt å spare penger til leilighet og lignende. Heldigvis, får man venner fra hele verden og opplevelser mange som studerer og jobber i Norge ikke får.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det er ganske dyrt å bo i New York og jeg vil påstå at det skal godt gjøres å finne noe til under 800 dollar (4950 kroner) i måneden. Mat og drikke er billig, men man ender likevel med å bruke mye penger på det fordi man spiser ute så ofte. 

 

Vil du anbefale andre å jobbe i USA, noen tips til andre som skal flytte dit?

Jeg kan kun snakke fra min erfaring fra New York, og jeg tror ikke New York representerer resten av USA. Men jeg anbefaler sterkt alle som får muligheten til å jobbe i New York om å gjøre det. Det har gitt meg utrolig mange gode erfaringer, venner og minner. Bare vær forberedt på at tøffe tider blir ekstra tøffe i New York. Men de gode tidene blir også ekstra gode :)

 

LES OGSÅ: Seks grunner til å skaffe seg et internship