(KarriereStart.no):

Mai-Liis Jullinen (25) er oppvokst i Estland, hvor hun tok en bachelorgrad i økonomi ved Tallinn University of Technology med spesialisering i finans. Som del av bachelorgraden studerte hun også et semester i Toulouse, Frankrike, og hadde internships i PwC og i det estiske Finansdepartementet.

 

I august 2013 flyttet hun til Norge for å ta masterutdanning med spesialisering innen energi, naturressurser og miljø ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

 

- Hva var årsaken til at du ville studere i Norge og ved NHH?

 

- Jeg er veldig interessert i energi. Jeg lærte mye om hvordan energiselskapene fungerer da jeg jobbet i PwC og ville lære mer. Etterpå hadde jeg et internship i Energi-avdelingen av Finansdepartmentet i hjemlandet mitt. Norge er berømt for sin meget gode energisektor og NHH hadde en flott mastergrad i Energi, naturressurser og miljø. Derfor sendte jeg en søknad og ble utrolig glad da jeg fikk akseptbrevet fra NHH!

 

LES OGSÅ: Traineeoppholdet hos Hydro ga en pangstart på karrieren

 

Fikk sitt drømme-internship

Da hun skulle søke internship i Norge, var det først og fremst Hydro som skilte seg ut og fanget oppmerksomheten hennes. 


 

- Hydro er en ledende bedrift i Norge med lang historie og erfaring. Jeg er meget interessert i råvare- og kraftmarkedet og Hydro er en av verdens største produsenter av aluminum og en av Nordens største produsenter av kraft. Ved å jobbe i Hydro så jeg at jeg kunne få verdifull og relevant erfaring.

 

Det var til sammen 1113 søkere til årets internshipstillinger hos Hydro – en økning på hele 813 søkere fra året før. Dette medførte selvsagt hard konkurranse om de ettertraktede internships-stillingene. 

 

- Hva tror du gjorde at du skilte deg ut og fikk plassen?

 

- Jeg håper den positive personligheten min kom frem. Og jeg tror at jeg viste genuin interesse for energibransjen, fra og utenfor studiene, og kunnskap om selskapets virksomhet. Jeg er også aktiv i studentklubber og har gode karakterer.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

En positiv erfaring

Sammen med 23 andre internship-studenter tilbrakte hun sommeren sin hos Hydro. Internship-studentene er utplassert over hele landet, og Mai-Liis jobbet på Hydros hovedkontor i Oslo.


 

- Hvordan var en typisk arbeidsdag for deg, og hva jobbet du med?

 

- På en vanlig arbeidsdag starter jeg kl. 08:00 og jobber med hastesaker. Hver dag kl 9:30 har vi morgenmøte hvor vi diskuterer forventningene av kraftprisene, konsumet og været for de neste dagene. Etter det, jobber jeg enten med å analysere data, eller på mitt sommerprosjekt som analyserer det baltiske energimarkedet.

 

Sammen med de andre internship-studentene jobbet Mai-Liis også på et felles prosjekt, hvor resultatene skulle brukes internt i Hydro.

 

- Årets gruppebaserte sommerprosjekt var å skape en «Merkevarebygging»-strategi for nye og eksisterende medarbeidere i Hydro. Ettersom vi er studenter, var det en spennende oppgave å tenke på hvilke verdier og egenskaper som gjør dette selskapet mest mulig attraktivt for oss og hvordan Hydro kan bruke disse ideene i en rekrutteringskampanje.

 

- Hvilket utbytte har du hatt av tiden som intern hos Hydro?

 

- Erfaringen min i Hydro denne sommeren har vært veldig positiv. Hydro har et strukturert internship-program hvor studentene jobbet med relevante individuelle oppgaver og med en gruppebasert case-oppgave sammen med andre internship-studenter. Vi hadde også ulike sosiale arrangementer som turer, middager for å møte studentene osv. Jeg føler at jeg har fått en rekke muligheter til å utvikle meg og lære mye om Hydro, om aluminium, om kraftmarkedet og om analyseverktøyer. Som sådan, føler jeg at denne sommeren har vært en skikkelig positiv opplevelse.

 

LES OGSÅ: Slik får du best utbytte av internshipet

 

Veien videre etter internshipet

Mai-Liis skal nå fortsette på mastergraden sin ved NHH, som fullføres våren 2015. Erfaringene hun tar med seg fra internshipet vil komme til god nytte videre i studiene.

 

Om Hydro:
 
Hydro er produsent og global leverandør av aluminium.

Hydro har 13 000 ansatte involvert i aktiviteter i mer enn 50 land på alle kontinenter.

Selskapet har sitt hovedkontor i Norge, og har 3400 ansatte på landsbasis.

Hydro tilbyr internships og traineeopphold for studenter og nyutdannede.

Klikk her for å lese mer om hvilke muligheter som finnes for studenter og nyutdannede i Hydro
 

- Denne erfaringen har gitt meg et godt overblikk over hvordan det kjennes å jobbe i et kraftselskap, i mitt tilfelle. Jeg har sett de dagligdagse gjøremålene, og hvordan forskjellige enheter må jobbe sammen. I tillegg har jeg vært omgitt av folk med veldig mye erfaring, hvilket har gitt meg muligheten til å lære mye fra dem.


 

Etter at mastergraden er i boks, ønsker Mai-Liis å bli trainee i et ledende selskap som gir gode muligheter for karriereutvikling. Deretter vil hun ta sikte på en lederstilling hvor hun kan jobbe tett med andre mennesker. 

 

- Først og fremst ønsker jeg å spesialisere meg innenfor mitt interesseområde. Etterpå er drømmen min å bli leder, fordi jeg føler at jeg har god forståelse av mennesker og jeg trives godt å jobbe med dem. Derfor håper jeg at jeg i fremtiden kunne lede et lag av ambisiøse mennesker med en «can do»-holdning.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger