(KarriereStart.no):

Tine Amalie gikk elektro på Bergen Maritime videregående før hun i sommeren 2005 begynte i lære hos Profitek AS. Etterhvert tok hun fagbrev og jobbet en stund som service-elektriker før hun fant ut at hun ønsket å lære mer. Hun valgte å ta to år på elkraft-linjen til Bergen Tekniske Fagskole.


– Etter fagskolen, benyttet jeg meg av en spesial avtale mellom Fagskolen og Høyskolen i Bergen som gjorde at jeg kunne få en bachelorgrad i Elkraft på to år istedenfor tre, forteller Tine.


Mens hun studerte hadde hun sommerjobb som jordplatemåler i BKK. Hun ble veldig godt tatt vare på og følte at BKK ville ha mange spennende prosjekter i årene som kom. Men det var ikke bare derfor at Tine søkte på traineestilling i selskapet. BKK er en bedrift som blir regnet for å være familievennlig. Som småbarnsmor veide da dette selvfølgelig tungt for Tine.


– Ettersom BKK er så stort, er det dessuten gode muligheter for å stadig utvikle seg innenfor faget, konstaterer hun. 

- Det beste du kan gjøre er å begynne tidlig med å komme deg
inn i drømmebedriften din, anbefaler Tine.

 

– Det er vel heller ingen hemmelighet at hvis du først har begynt her, så slutter du ikke før du går av med pensjon!



Tine tror faktisk at litt flaks gjorde at nettopp hun fikk jobben som trainee i BKK. Hun fikk barn under studiene og fikk ikke fullført hele graden sin. På intervjuet fikk hun beskjed om at det var et krav med fullført grad for å få jobben, og Tine trodde alt håp var ute. Imidlertid likte de henne så godt, at de tilbød henne jobben likevel. I tillegg fikk hun lov til å bruke et av traineeoppholdene på å skrive bacherloroppgaven.

 

Grunnen til at BKK falt for henne, mener Tine er at hun vektla sine evner til å få ting gjort. På tidspunktet hun søkte traineestillingen var det mye som foregikk i livet hennes, og hun understreket hvordan hun fikk tid til alt i en svært hektisk hverdag.


– Det er viktig å skrive en god søknad som reflekterer at den ikke bare er en masseprodusert mal, sier hun.


– Alle har noe de er gode på, om det er fotball, musikk eller å jobbe. Legg vekt på hvorfor du er så god på ditt område og forklar hvilke egenskaper du må bruke for å holde deg god.



Også til selve intervjuet har Tine råd:


– Humor er noe jeg alltid har trodd er en god ting å spille på når du er på intervju. Så det var mye latter og god stemming under hele seansen. Jeg tror også jeg gjorde et godt inntrykk med å stille litt spørsmål om BKK. Sånn viste jeg at jeg var interessert og at jeg kjente til dem før jeg kom på intervju.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet


Akkurat nå skriver Tine på bacheloroppgaven sin. Oppgaven har hun kalt “Smart Nett, for et mer framtidsrettet og funksjonelt distribusjonsnett.”

 

– Det er en veldig spennende oppgave der jeg får muligheten til å se nærmere på hva framtiden i elkraftbransjen bringer. Grunnen for at jeg synes dette er veldig spennende er at jeg må sette meg inn i ting jeg ellers ikke ville kommet borti, forteller hun.

 

Ellers innebærer en typisk dag på jobb å arbeide i et program som heter GeoNIS. GeoNIS er et kartprogram som viser all informasjon om BKK sitt nett.

 

– Jeg sitter mye og leter fram info og stiller spørsmål til de andre på avdelingen når jeg står fast. Noe som skjer hele tiden! sier Tine spøkefullt.


– Det blir også en del møter og jeg får delta på karrieredager, seminarer og kurs som tar for seg aktuelle temaer, og innimellom er jeg ute på befaring for å se på løsninger benyttet andre steder.

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogrammer: Kampen om de unge


Tine synes ikke det har vært én ting som har vært mer morsomt enn den andre.


– Vi som er traineer, har fått vært med på mange opplevelser som vanlige ingeniører ikke får, forteller hun.


– De to første ukene våre i BKK var vi bare rundt om og så på alt fra kraftstasjoner, dammer, kulverter, nettstasjoner til bybane-prosjektet. BKK er også veldig greie til å sende oss på kurs vi føler er relevante, samt kurs som ikke er faglig rettet, som eksempelvis ledelse.


Det er nok av utfordringer for en trainee i BKK. Det Tine jobber med nå, er noe av det mest utfordrende hun har opplevd så langt i traineeprogrammet:


– Jeg jobber med et løsningsforslag på 415 volt som ingen har prøvd før, så her må jeg rett og slett finne ut av alt selv. Noe som er veldig utfordrende!



Når Tine blir ferdig som trainee ønsker hun å kunne jobbe inn mot prosjektering og nettforvaltning. Men hun leker også litt med tanken på å ta en mastergrad. Til de som ønsker å følge i hennes fotspor og søke et traineeprogram i BKK har hun klare råd:


– Hvis du er veldig interessert, så gjør deg selv godt synlig. Med det mener jeg søk sommerjobb her, delta på karrieredager og skap et forhold til de som representerer BKK på stands. Det er som regel de samme hver gang. Og du blir lagt merke til, for BKK er flinke til å huske. Så det beste du kan gjøre er å begynne tidlig med å komme deg inn i drømmebedriften din!

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge