(KarriereStart.no):

Navn: Lise H. Haugesten

Alder: 25 år

Utdanningsbakgrunn: Sivilingeniør i Industriell kjemi og bioteknologi, NTNU

Trainee hos: Elkem

 

Hvorfor valgte du å søke på traineeprogrammet hos Elkem?

Da jeg leste stillingsannonsen visste jeg at dette var drømmejobben. Jeg likte tanken på et godt innarbeidet opplegg spesialisert på å introdusere nyutdannede til arbeidslivet og å få muligheten til å bli kjent med mange sider av et veldig spennende miljøorientert selskap. Uorganiske materialer er mitt fordypningsfelt, og silisium er et svært interessant grunnstoff som benyttes i et bredt spekter av applikasjoner.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Kan du fortelle litt om hva ordningen går ut på?

Som trainee jobber man på tre ulike lokasjoner innad i Elkem konsernet over to år. I hovedsak Norge, men man kan også få en periode i utlandet hvis man ønsker det. Hvor i Elkem man er i de ulike periodene er i hovedsak opp til en selv, med veiledning fra traineekoordinator.

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

Frem til jul jobber jeg i Elkem Solar i Kristiansand. Fabrikken Elkem Solar består av fem seriekoblede produksjonssegmenter. Jeg jobber i det fjerde, som heter størkning. Her foregår det rettet størkning av silisium. Akkurat nå er jeg en av to som er prosessansvarlig i avdelingen. Det betyr at jeg har ansvar for deler av produksjonen i avdelingen og at denne går mest mulig optimalt. Dette gjelder både daglig drift og forbedringsprosjekter.


 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Som prosessansvarlig er man på jobb 07:00-15:00 mandag til fredag, produksjonen derimot foregår kontinuerlig 24 timer i døgnet hele uken. Så det første jeg gjør hver morgen er å oppdatere meg på hvordan produksjonen har gått de timene jeg ikke har vært på jobb. Deretter legger jeg strategi for hvordan produksjonen skal kjøres neste døgn eller gjennom helgen. Hver morgen mandag til fredag har vi møte på kontrollrommet med operatørene der denne planen videreformidles. Det er også en rekke faste ukentlige møter mellom de prosessansvarlige for de ulike avdelingene der vi ser på totalbildet. Ellers går dagene til diverse møter, arbeid med forbedringsprosjekter, og å ha kontinuerlig kontakt med operatørene rundt problemstillinger og kjørestrategi.


 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Den største fordelen er at man får muligheten til å utvikle seg personlig tidlig i karrieren. Som trainee får man virkelig øvd på å være fleksibel, tøff, ta ansvar og å samarbeide med mange ulike personer. Det kan til tider være utfordrende å være trainee, men det er verdt det. En annen stor fordel er at man som trainee får et stort nettverk og får sett ulike deler av konsernet fra innsiden, dette gir mange spennende muligheter for fremtiden.

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Ja. Som trainee er traineekoordinatoren nærmeste leder. Denne personen er også ansvarlig for de faste sosiale arrangementene som Hafjelltur og tur til Island og for å melde traineene på ulike kurs som er en del av opplegget. I tillegg har man en mentor på den lokasjonen man er. Her på Elkem Solar har jeg samtale med mentoren min hver tredje uke.

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Jeg tror en viktig faktor var at jeg visste at dette var min drømmejobb, og at jeg var villig til å bli boende permanent i nærheten av Elkems lokasjoner. Motivasjon er viktig, sammen med faglig kvalifikasjon og personlige egenskaper.

 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Det mest utfordrende er å bytte arbeidsplass hver åttende måned. Både å si hadet til gamle og hei til nye kollegaer. Arbeidskollegaene en har rundt seg er svært viktig for å trives, og det er alltid litt tøft før man blir skikkelig kjent.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Turen vi hadde til Island i august for å ønske de nye traineene velkommen var fantastisk. Flotte sosiale arrangementer og sightseeing opplevelser, og et veldig interessant besøk på Elkems ferrosilisiumverk på Island.

 

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Jeg har lært mye om meg selv, arbeidslivet og menneskene i det. Faglig utbytte har også vært høyt. Jeg innser at jeg har lært mye på kort tid når jeg tenker tilbake på hva jeg visste om produksjon av silisium før jeg startet i august 2014.

 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Veien videre går til fast jobb i Elkem. Eksakt lokasjon og type jobb har jeg ikke helt klart for meg enda, men det er jo også en fordel med å være trainee: Man får en god mulighet til å finne ut hva slags jobb man trives i. Til nå har jeg jobbet i hjelpekjeden til produksjon med ytre miljø på Elkem Salten, som prosessansvarlig i Størkning på Elkem Solar, og til slutt vil jeg prøve en forskerstilling i Elkem Technology.

 

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?


Vær tidlig ute. Ikke vær så kresen på geografi nå som du er ung, du kommer deg dit du vil bare du er litt tålmodig. Arbeidslivet kommer til å være annerledes enn du tror, det tar tid å bli ekspert akkurat som det tok tid å bli god student. Det er ikke sikkert du faktisk vet hva du kommer til å trives med, så ikke la usikkerhet ødelegge for fantastiske muligheter. Grip heller sjansen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger