(KarriereStart.no):

Drøye tre år etter han avsluttet sine studier, er Knut-Harald Bakke (28) ansatt som Head of Industrial Portfolio & Projects i Hydro Energi. Han gikk rett fra skolebenken til Hydros Graduate-program, og haldenseren leder i dag en avdeling som driver med kraftforvaltning i Norden.

 

Gjennom graduate-programmet fikk han tilegnet seg kunnskapen og erfaringen han trengte for å gjøre kometkarriere i Hydro. Samtidig presiserer han at tilfeldigheter også har spilt en rolle i suksessen.

 

- Som i livet for øvrig, spiller tilfeldigheter inn. Og som min nåværende leder noe spøkefullt sier om kraftmarkedet, så «handler det om å posisjonere seg for flaks», sier Knut-Harald.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

- Heldig som fikk jobb

- Søk på stillingen, vær deg selv og jobb hardt, er Knut-Harald
Bakkes råd til andre som vurderer å søke på Hydros
graduateprogram. (Foto: Hydro)

Etter å ha tjenestegjort som vaktkommandør i Forsvaret, valgte Knut-Harald å søke seg til sivilingeniørstudiene i Industriell Økonomi og Teknologiledelse ved NTNU i Trondheim. Etter fem års studier hadde han et ønske om å jobbe med fornybar energi i skjæringspunktet mellom teknologi og marked.

 

- Etter mange år på skolebenken lengtet jeg nok etter å gjøre analyser som førte til beslutninger. Beslutninger som løpende kunne måles i kroner og øre, fremsto for meg som en inspirerende arbeidshverdag, sier Knut-Harald.


 

Hydro har i over hundre år forvaltet naturressurser på innovative og effektive måter, og var derfor et naturlig valg for Knut-Harald. Da Hydro utlyste en stilling som produksjonsplanlegger innen vannkraft, nølte han dermed ikke med å søke.

 

- På det tidspunktet var det få nyansettelser i selskapet. Som nyutdannet var jeg derfor heldig som fikk jobb. Stillingen krevde i utgangspunktet erfaring, men jeg tenkte at min bakgrunn innen elkraft og finans kunne være relevant, og sendte derfor inn en søknad. Det har jeg ikke angret på.

 

LES OGSÅ: Fikk verdifull arbeidserfaring gjennom internshipet i Hydro

 

Det viktige fugleperspektivet

Som nyansatt ble han i 2012 med i Hydros Graduate-program for nyutdannede, noe som tilsvarer det som også kalles et traineeprogram. Alle nyutdannede som får jobb i Hydro deltar i graduate-programmet, men Knut-Harald understreker at det likevel i stor grad er skreddersydd til den enkelte.


 

- Det vil si at man starter i en operativ stilling fra første arbeidsdag. Samtidig er man del av et globalt nettverk av nyansatte i selskapet, noe som innebærer felles kurs og samlinger det første året, forklarer han.


Hydro har i dag 13.000 ansatte i 50 land, hvorav 3.400 er i Norge. Knut-Harald opplevde at programmet ga ham et fugleperspektiv på den store virksomheten og verdikjeden, noe som var viktig som nyansatt.

 

- I møtet med spennende mennesker fra hele verden, kan man sette sitt eget arbeid i sammenheng. Det gir stor motivasjon.

 

- I tillegg til muligheten for å bygge et kontaktnettverk, gir graduateprogrammet nyansatte en smak på de karrieremulighetene som finnes i Hydro. For mulighetene er virkelig mange for en meningsfylt karriere – i hvert fall når du jobber i et selskap som produserer et evig resirkulerbart metall basert på fornybar energi, sier Knut-Harald.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Lærerike erfaringer

Som produksjonsplanlegger jobbet Knut-Harald både operasjonelt og med modellutvikling. Den operasjonelle delen innebærte fysisk disponering og handel med selskapets vannkraftportefølje.

 

- For å jobbe frem de optimale strategiene, må produksjonsplanleggeren kommunisere godt med både driftsingeniører og markedsanalytikere. Enkelt fortalt, tar produksjonsplanleggeren en beslutning om kraften skal produseres nå eller senere basert på fysiske og markedsmessige forhold, sier han om sin tidligere stilling.

 

I Hydro fikk Knut-Harald også arbeide modellutvikling, hvor han fikk muligheten til å jobbe med ledende miljøer innen vannkraftoptimering som Sintef og NTNU. Gjennom flere FoU-prosjekter han også treffe andre i bransjen og samtidig vedlikeholde forholdet til den akademiske verdenen.

 

- Jeg opplevde det å jobbe i koblingen mellom det operasjonelle og modellutvikling som svært givende.

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

- Ingen dager er like

- I dag leder jeg en liten avdeling som driver med kraftforvaltning i Norden. Noe forenklet, kan du si at vi jobber med den kommersielle siden av strømforsyningen til Hydros norske smelteverk. Typiske oppgaver omfatter investeringsanalyser, risikostyring og kontraktshåndtering.

 

Knut-Harald forklarer at ingen dager er like, og til tider kan arbeidet være uoversiktlig og utfordrende. Da er det godt å være omgitt av dyktige kolleger som gjerne stiller opp med sin ekspertise.


 

- I Hydro opplever jeg kolleger som strekker seg langt for at vi skal finne de gode løsningene sammen. Jeg føler meg privilegert som hver dag kan gå på jobb med så flotte og kompetente kolleger, sier han.

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogram: Kampen om de unge

 

Satser på langdistansen

Selv om Knut-Harald innledningsvis både peker på tilfeldigheter og det å «posisjonere seg for flaks», er det ikke til å legge skjul på at han må ha vært målbevisst for å ha klatret så raskt internt i Hydro.

 

- Min erfaring er at man ofte kommer raskere til mål med en langdistansementalitet - en innstilling om at det ikke er noen snarveier, men bare hardt arbeid og samarbeid, som tar deg videre.

 

Han erkjenner også at han har tatt med seg mye kunnskap fra graduateprogrammet som senere har bidratt til sin suksess.

 

- Fra min første tid i Hydro, er kanskje det viktigste jeg tok med meg (risiko)forståelsen for vannkraft og kraftmarkedet. Det å daglig ta beslutninger som får – forholdsvis store – økonomiske konsekvenser, vokste jeg mye på.

 

Knut-Harald er forsiktig med å gi for konkrete råd til dagens studenter, fordi enhver student er unik. Men til dem som vurderer å søke seg til graduate-programmet hos Hydro, han har følgende råd:

 

- Søk på stillingen, vær deg selv og jobb hardt.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger