(KarriereStart.no):

Navn: Marius Sowka

Alder: 28

Utdanningsbakgrunn: Master of Science, Strategic Market Creation, Copenhagen Business School og Bachelor of Science, International Business, Fokus: Markedsføring og Strategi, Maastricht University School of Business and Economics

Trainee hos: Tredje plassering gjennom Trainee Sør: Markedsavdelingen i Dyreparken. Tidligere plasseringer: Grønn kontakt og Phonero

 

Hvorfor valgte du å søke på traineeprogrammet hos Trainee Sør?

Som tysker som skulle flytte til Kristiansand uten hverken jobberfaring fra norske bedrifter eller et sterkt nettverk på Sørlandet, presenterte Trainee Sør seg som en unik mulighet for meg.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Kan du fortelle litt om hva ordningen går ut på? 

Marius (t.v.) sammen med siste traineekull i Trainee Sør.
(Foto: Trainee Sør)

Trainee Sør gir deg muligheten til å jobbe i tre forskjellige bedrifter over en 18 måneders periode. Anna Gunningberg, daglig leder i Trainee Sør, vil hjelpe deg å få de stillinger som passer best til deg, basert på utdannelse, interesser og bedriftenes behov. Hvert år ansettes et sted mellom 12 og 14 kandidater, med oppstart i mars eller september. Så, har du en mastergrad, sterk læringsevne og har planer om å bosette deg på fine Sørlandet, er det bare å kjøre på og søke på traineesor.no. Du vil ikke angre på det.


 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

Jeg har begynt min tredje og derfor siste trainee-plassering. Den er i markedsavdelingen i Dyreparken, hvor jeg jobber med spennende markedsførings-relaterte prosjekter. I min første plassering jobbet jeg i grunder selskapet Grønn Kontakt (ladeinfrastruktur for elbiler) innen forretningsutvikling, mens jeg på min andre plassering var i Phonero (mobiltelefonitjenester), hvor jeg jobbet hovedsakelig som intern rådgiver for prosessoptimalisering. 


 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Det finnes ikke en typisk arbeidsdag. Hver dag ser som regel forskjellig ut og det er det som gjør jobben i Dyreparken så spennende. Jeg jobber veldig tett sammen med markeds- og salgsdirektøren, så jeg får ansvar for forskjellige prosjekter og ad-hoc oppgaver som krever varierende arbeidsprosesser. Det eneste som er typisk for en arbeidsdag i Dyreparken, er at vi spiser lunsj med teamet inne i parken. På veien til lunsjlokalet smiler jeg hver dag da jeg får hilst på løver, zebraer, giraffer og de mange andre dyreartene. 

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Marius på besøk i Dyreparken, hvor han nå er utplassert på 
markedsavdelingen. (Foto: Trainee Sør)

Det er ganske vanlig i Tyskland å fullføre ulike praksiser ved siden av studiet, slik at man får en god forståelse for hva man ønsker å jobbe med etter endt utdanning. I Norge hvor praksiskulturen ikke helt har “slått gjennom” enda, er deltakelse i et trainee-program som Trainee Sør en perfekt mulighet å få innsikt i et reelt arbeidsliv, og dermed hva man ønsker å jobbe med på lang sikt - og det uten “forpliktelser”.  

 

Et annet argument som gjør et rullerende trainee-program så attraktivt er at man får styrket sine omstillingsevner, og det er alltid godt å ta med seg videre.


Sist, men ikke minst, er dette en veldig god mulighet for å skaffe seg eller utbygge et nettverk i arbeidslivet. Ni av ti får tilbud om jobb på Sørlandet etter endt program i Trainee Sør.

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Ja, etter første utplassering får man tildelt en ekstern mentor som fungerer som en sparringspartner. Mentoren kan støtte deg med din faglige, men også personlige utvikling. Er du heldig kan han/hun i tillegg tilby en tilgang til et veldig verdifullt nettverk.

 

Trainee Sør handler ikke bare om å jobbe, det handler også om å ha det gøy og sosialt på fritiden med andre traineer. Vi har derfor månedlige fellesaktiviteter, som vi traineer arrangerer på egen hånd. Slik blir man veldig fort kjent med hverandre og finner gjerne venner for livet. For et lite innblikk i hvordan vi har det sammen, kan du følge oss på Facebook eller på Instagram.

 

Klikk her for å lese Norges største traineeguide

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Jeg fikk aldri spurt om hvorfor jeg egentlig fikk stillingen. Jeg gjetter at det var en blanding av min relativt åpne og ivrige personlighet, min internasjonale og relevante bakgrunn med studier i Nederland, Frankrike og Danmark og mine praktiske erfaringer som blant annet består av å bygge min egen virksomhet. Sjekk gjerne artworkheroes.com hvis du er på jakt etter rimeligere og moderne kunst som ikke bare støtter kunstner fra hele verden, men også veldedigheter.


 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Jeg tror den største utfordringen for meg personlig var språket i begynnelsen av trainee-programmet. Etter den første uka på første plassering, hvor jeg skulle koordinere et IT-prosjekt med programører fra Bergen på norsk, tenkte jeg bare “ohoh”. På dette tidspunktet hadde jeg nesten aldri snakket norsk en hel dag, og jeg ville snakke så lite Engelsk som mulig for å lære meg norsk så fort som mulig. Så, jeg presset meg selv så godt jeg kunne og nå er norsk ikke lenger et problem. Det er kanskje bare en utfordring om jeg må forstå folk fra for eksempel Setesdalen.

 

Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Det er umulig å trekke frem en bestemt hendelse. Man treffer og blir kjent med så mange flinke og morsomme folk at det blir aldri kjedelig. 

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Jeg har utviklet meg profesjonelt på diverse fagområder, fått bygget et nettverk, blitt kjent med mange snille mennesker, blitt bedre kjent med meg selv og har lært meg norsk. For å oppsummere: Jeg føler meg veldig heldig. 

 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Jeg håper selvfølgelig at jeg blir en av de ni som i gjennomsnitt får en jobb på Sørlandet etter trainee-programmet. Jeg kan godt tenke meg å jobbe i en av de bedriftene jeg har vært utplassert i, men er samtidig åpen for andre muligheter innen fagområder som markedsføring, strategi og innovasjon.


Er du en potensiell arbeidsgiver kan du gjerne laste ned min CV her eller finne meg på Linkedin her (gjelder selvfølgelig også for alle andre). Ta gjerne også kontakt meg på mail via marius.sowka@gmail.com.

 

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Vær deg selv, vis hva du kan og hva du har gjort så langt og vis din motivasjon. Lykke til, kanskje vi ses snart!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger