(KarriereStart.no):

Navn: Audun Rostad

Alder: 27

Utdanningsbakgrunn: Sivilingeniør Maskin

Trainee hos: Hepro AS, via Trainee Salten

 

Hvorfor valgte du å søke på traineeprogrammet hos Trainee Salten?

Det var min far som tipset meg om Trainee Salten, og tenkte det kunne være interessant å se hva de hadde å tilby. Trainee Salten hadde ingen konkrete bedrifter som skilte seg ut med tanke på min retning innen maskiningeniør-utdannelsen, men det verste som kunne skje var at jeg fikk et nei. Tranieeprogrammet kunne gi meg muligheter til å få raskere innsyn i alle de forskjellige aspektene i arbeidslivet, som kan komme godt med hvis jeg en dag skal starte opp for meg selv.

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

Nå leder jeg et prosjekt inn mot et anbud til NAV, angående rullestoler. Og et annet angående oppussing av kontorlokalet vårt. Svarer kunder på diverse spørsmål, som betyr at jeg får innsikt i arbeidsoppgavene til andre enn meg selv. Driver også på med mye hasteoppdrag eller brannslukking, da det ofte er uforutsette ting som oppstår.


 

Klikk her for å lese Norges største traineemagasin

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Dagen starter med pendling en times tid med toget til arbeidsplassen. På toget er det gode muligheter for å lese seg opp og planlegge dagen i ro og fred uten forstyrrelser. Slik at når jeg kommer på kontoret er jeg forberedt på dagens møter og arbeidsoppgaver. Men som oftest er det alltid noe uforutsett og hasteoppdrag som må gjøres, som gjør dagen varriert og spennende. Noen dager kan være svært hektiske med møter og telefoner fra leverandører og kunder som har mange krevende spørsmål, men ved å hoppe i det lærer man svært raskt.

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Mulighetene til å prøve mange forskjellige oppgaver innen arbeidslivet, ikke bare det du har blitt ansatt som. Slik at du ved neste korsvei vet hva som er mest interessant for deg.


 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne hos Trainee Salten?

Vi har et tilbud gjennom Nord-Norsk Lederutvikling (NNL) med samlinger fire ganger i løpet av året. Der lærer vi mye om å bli bevisst på hvordan vi fungerer med andre og vi blir bevisst på hvilke personlige utfordringer vi selv står ovenfor. Vi samles også på fritiden, der noen av oss har startet opp et kor med egenkomponerte sanger.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Det er hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Kom forberedt på intervjuet, og forventet vanskelige spørsmål. Var ærlig på hva jeg ville og ikke ville jobbe med. Åpen og positiv ovenfor de mulighetene som fantes.

 

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Lært mye om hvordan arbeidsoppgaver jeg trives best med og hva jeg ikke er så flink til. Begynt å bygge et lite nettverk på tvers av regionen Salten. Besøkt mange forskjellige bedrifter som de andre traineene jobber hos, og fått innsikt på hvordan andre bedrifter har andre kulturer.

 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Da jeg var liten hadde jeg en drøm å må bli astronaut. Så jeg håper å kunne bidra med min fagkompetanse innen romfartsindustrien en dag, så får det være det første steget mot min barndomsdrøm. Det er viktig å drømme stort, men å nå målet er ikke det viktigste, men alle opplevelsene underveis.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å bli trainee?

Undersøk hva bedriftene ønsker seg i en traineekadidat, og selg inn dine streke sider som passer med deres ønske. Men vær ærlig mot deg selv, slik at du vil trives i den jobben du får. Vær åpent og positiv, vis at du tar initiativ. Tren deg selv på intervju, møt opp forberedt og forvent vanskelige spørsmål. Ikke gi svar som du tror bedriftene vil høre. Svar utfyllende, og ikke bare på selve spørsmålet. Det kan være vanskelig å stille de spørsmålene som passer for deg.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge