(KarriereStart.no):

Finnfjord AS er en av Europas mest energieffektive og miljøvennlige produsenter av ferrosilisium, som blant annet brukes til å fremstille rustfritt stål, karbonstål og andre legeringer. Bedriften leverer også silika, som er et verdifullt stoff i moderne betongteknologi.

 

Da Martine Westbye (25) var nyutdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole for snart to år siden, visste hun ingenting om industrien og Finnsnes-bedriften. Nettopp dette var en av årsakene til at hun valgte å søke på deres traineeprogram.

 

 Det virket som et veldig spennende program og bedrift. Jeg var opptatt av å få en relevant jobb etter fullført masterutdanning, og så på dette som en gyllen mulighet i en spennende industri jeg overhodet ikke kjente fra før, sier hun.


– Ingen dager er like

Det er ofte hard kamp om attraktive traineestillinger, og det kan være vanskelig å komme gjennom det berømte nåløyet. For Martines del mener hun at utdanningen hennes var en sterk medvirkende årsak til at hun fikk jobben.

 

 I tillegg var jeg meg selv og svarte ærlig på spørsmålene, og det må ha telt positivt. I tillegg er jeg veldig positiv og omgjengelig som person, noe som kommer godt med når man skal samarbeide med andre mennesker på en arbeidsplass, sier Martine.


 

I dag jobber hun med mange spennende oppgaver i økonomiavdelingen. Dette innebærer blant annet å føre ulike regnskap, kontroll av resultat og balanse, samt produksjon av ulike månedsrapporter med analyser. Men hun får også være involvert i kraftmarkedet, valutamarkedet og miljøarbeid.

 

 I tillegg til de «vanlige» økonomioppgavene får jeg prøve meg i andre områder i organisasjonen, noe som er veldig spennende og lærerikt. Blant annet er jeg både med i-, og leder av-, ulike forbedringsgrupper. Jeg er med i utviklingen av nye systemer og jobber aktivt med effektivisering.

 

Martine forteller at ingen dag er lik hos Finnfjord, og det er en stor grunn til at jobben er såpass interessant.

 

 Hver morgen prøver jeg å oppdatere meg på valutakurser og andre relevante nøkkeltall. Deretter gyver jeg løs på dagens oppgaver. Jeg prøver å legge en slagplan for hver dag, men det dukker som regel alltid opp noe nytt man må ta fatt på – og det er det som er gøy!


 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

En bratt læringskurve

Den største fordelen med å starte karrieren som trainee er at man ikke er låst til en bestemt stilling eller tittel med faste oppgaver, i følge Martine. Og nettopp det er mye verdt når man har en utdanning som potensielt kan lede til mange ulike karriereveier.

 

 Det finnes et hav av muligheter som økonom, og det kan være veldig vanskelig å vite hva man har lyst til å arbeide med før man har prøvd litt ulike arbeidsområder. Som trainee er det nettopp det man får muligheten til å teste.

 

– En annen fordel knyttet til å starte karrieren som trainee, er den tryggheten det gir å ha en stilling eller tittel som tilsier at du skal lære mest mulig, og det forventes nærmest at man skal stille en del spørsmål. Er det noe man har som nyutdannet, er det nettopp spørsmål. Det forventes mye av deg og du vil bli kastet ut på dypt vann noen ganger, men det er også forståelse for at du er nyutdannet og forholdsvis uerfaren.

 

Alle som deltar i traineeprogrammet har fått tildelt hver sin mentor utenfor bedriften, og terskelen for å stille spørsmål er lav. Martine understreker også at Finnfjord-traineene også prøver å gi hverandre litt innsikt i eget fagfelt relatert til «Finnfjord-problematikk». Og når traineegruppen ikke føler for å snakke bare fag, er de også flinke til å finne på ting utenom arbeidstiden.

 

Alt i alt har arbeidsmiljøet og erfaringen gjort at traineeperioden så langt har vært en suksess.

 

 Læringskurven har vært så utrolig bratt, og jeg føler jeg har lært mye mer på mitt halvannet år som trainee hos Finnfjord AS enn det jeg har lært i løpet av fem år på skolebenken. Jeg tilegner meg så mye relevant erfaring som jeg kommer til å ha stor nytte av resten av livet, sier Martine.

LES OGSÅ: Trainee i Aker Solutions - Ida C. Berby om sine erfaringer

 

Klikk her for å lese Norges største traineemagasin

 

– Den beste starten for nyutdannede

I løpet av traineeperioden hos Finnfjord har hun kommet frem til at det er her hun hører hjemme. Hun håper også at Finnfjord har konkludert med det samme.

 

 Jeg håper at jeg har gjort meg fortjent til å bli hos Finnfjord AS etter at traineeperioden min er over til høsten, sier hun.

 

 En fordel med en traineestilling er at traineen får mulighet til å komme innenfor dørene til en bedrift, men bedriften på sin side får også mulighet til å se hva traineen er «god for» før de bestemmer om de vil fortsette arbeidsforholdet eller ikke.

 

Etter halvannet år som trainee, har ikke Martine noen betenkeligheter med å anbefale traineetilværelsen til andre.


 

 Et traineeprogram er etter min mening den beste starten for en nyutdannet. Du får en fot innenfor en god bedrift og du lærer ekstremt mye veldig fort. Er du riktig heldig havner du hos en bedrift som tør å gi deg ansvar og kaste deg ut på dypt vann for å se om du kan svømme. Det kan være «ubehagelig» og stressende, men det er det du lærer desidert mest av. Si ja til alt, og prøv å få være med på mest mulig – resultatet blir uvurderlige erfaringer du tar med deg for resten av livet.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger