(KarriereStart.no):

 I en dårlig tid for nyutdannede og jobbsøkende ingeniører dukket denne stillingen opp, rett i nærheten av mine hjemtrakter, sier Mads Løvaas.

 

Stillingen han snakker om er en traineestilling i Profilgruppa, hvor han jobber hos Senja Avfall og Finnfjord AS. Dette var noe som passet for en lokal mann med en fersk bachelorgrad i prosess og gassteknologi i hånden.

 

 Stillingen virket meget spennende og variert. Den passet mine ønsker og kvalifikasjoner perfekt. I tillegg fikk jeg bli en del av nettverket til Profilgruppa, som er prosjekteier i traineeprogrammet, forklarer han.

 

Profilgruppa er et nettverk av bedrifter og virksomheter innenfor nærings– og samfunnsliv i Midt-Troms. Gruppen har i dag 55 medlemsbedrifter, hovedsakelig innenfor industri og primærnæring.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

En typisk dag på jobben

Hos Finnfjord er Mads én av tre som har ansvaret for driften av energigjenvinningsanlegget. Anlegget består av kjeler som produserer damp til en turbin, som igjen produserer strøm via en generator. Jobben består i hovedsak av daglig oppfølging av driften, optimaliseringsprosjekter og problemløsing.


 

 Dagen begynner som regel med morgenmøte ca. klokken 06:45, hvor nattens hendelser blir rapportert til påtroppende skiftleder og driftsledere. Deretter er det oppfølging av logg og driftsparametere for anlegget.

 

Videre er det driftsmøte klokken 09:00 for alle med ansvar for den daglige driften. Her presenteres siste døgns produksjonstall og hendelser i forhold til HMS og driftsforstyrrelser, og det avgis rapport fra sjekkrunder og oppfølging av rutiner.

 

 Frem mot lunsj er det ofte kontorarbeid, deler som skal bestilles, tekniske tegninger som skal ferdigstilles, problemer som trenger nye løsninger for å nevne noe. De siste timene av dagen tilbringes ofte ute i anlegget, med kontroll og kalibrering av utstyr, sjekkrunder, oppfølging og samtaler med operatører.


 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Har gitt bred erfaring

Mads mener den største fordelen med å starte karrieren som trainee, er at han har fått jobbe for to forskjellige bedrifter i løpet av to år.

 

 Jeg har dermed fått en bred erfaring i hvordan organisasjoner fungerer, samt innblikk i to forskjellige virksomheter på kort tid. Jeg har heller ingen forklaringsproblemer med hvorfor jeg byttet arbeidsgiver etter bare ett år, siden det var en del av opplegget, sier han.

 

En annen stor fordel er at han får hospitere i forskjellige avdelinger og skaffe seg større og bredere innsikt i bedriftens virksomhet – utover sin avdeling og ansvarsområde.

 

 Jeg har fått jobbet med mye forskjellig som jeg kanskje ellers ikke ville ha fått muligheten til.

 

Noe av det som har gitt størst utbytte i traineeperioden er det store nettverket han har opparbeidet seg i løpet av de to årene, både gjennom to arbeidsgivere og deltagelsen i Profilgruppa.

 

 Profilgruppas traineeprogram har en egen mentorordning hvor hver trainee får en driftsleder fra en annen bransje som personlig mentor. I tillegg til individuelle mentormøter, er det også et opplegg som foregår i plenum. Mentorordningen har vært en viktig del av traineeprogrammet som har gitt meg mange nye ideer og refleksjoner, forklarer Mads.

 

Han legger også til at det har vært spennende å delta i Profilgruppas mange aktiviteter og møter. I traineeperioden har han blant annet vært med på studietur til Lofoten, og nå sist til Rio De Janeiro i Brasil.

 

Klikk her for å lese Norges største traineemagasin

 

Håper på fast ansettelse

Det er hard konkurranse om traineestillinger, og man må som regel ha et trumfkort på hånden for å sikre seg en av de ettertraktede plassene. Mads mener han vet hva som gjorde han ekstra attraktiv i søknadsprosessen.

 

 En av de viktigste grunnene til at jeg fikk jobben er lokal tilhørighet, med tanke på at bedriftene ønsker å beholde arbeidstakeren etter endt traineeperiode.


 

Og når hans toårige traineeperiode er over, har han tenkt til å innfri arbeidsgivernes ønske – nemlig å bli værende hos dem.

 

 Jeg håper å få fast ansettelse hos en av traineebedriftene. Begge bedriftene er gode alternativer, hvor jeg vil trives godt og kunne få en faglig videreutvikling.

 

Til andre studenter som også ønsker å bli trainee, har han et par nyttige tips:

 

 Vær aktiv, ta initiativ og vær synlig. Spør og grav, vis at du er nysgjerrig og engasjert. Vær deg selv og ha bakkekontakt, anbefaler Mads.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger